Napájení 12V větráčků autobaterií
Moderátor: Moderátoři
Takže píšeš fyzikální nesmysl.
Mělo otázka znamenat, co se jako stane, když na spotřebič určený na napětí 8V připojíš z autobaterky napětí 12V?
To záleží na typu spotřebiče:
- motorek (například modelářský) bude mít vyšší otáčky, ale, pokud ho mechanicky nepřibrzdíš, pravděpodobně se mu nic nestane.
- žárovka bude svítit viditelně víc, většinou se jí podstatně zkrátí životnost. Některá odejde už při zapnutí.
- obvod s elektronikou se zachová podle toho, jak je konstruovaný: jeden si toho ani pořádně nevšimne, druhý nadělá okamžitě z polovodičů vodiče a přehoří napájecí přívody, protože se protavil do zkratu.
Zkrátka, dokud nespecifikuješ, oč jde, těžko dát lepší odpověď.
- tomasjedno
- tomasjedno
Jimmi2 píše: zvedne se napětí běžné v palubní síti automobilu, vydrží to tyto větráčky? A jak dlouho? Nezkoušel jste to někdo....?
Já bych se nebál primárně toho zvýšení napětí při dobíjení, ale spíše pulzů, které se sv síti auta občas mohou vyskytovat. Kdo viděl požadavky na testy EMC v automotive ví, jaké pulzy se zkouší... Záleží, kam ty ventoše připojís, jestli přímo na baterku (přes vypínač a pojistku), tak tím ty pulzy výrazně odfiultruješ. Každopádně bych přidal k napájení nějaký transil kolem 16V.
To mi ale v případě větší špičky vyrazí pojistky, nebo ne.....?Kvicala_r píše: ...bych přidal k napájení nějaký transil kolem 16V...
Kdysi jsem s nějakými přepěťpvkami pracoval, ale do auta jsem ještě nic takového nemontoval. Kdyby takto málo stačilo proti špičkám, bez dalších součástek okolo, proč ne...