Zlomená CCFL trubice, hrozí nějaké nebezpečí?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Peca

Zlomená CCFL trubice, hrozí nějaké nebezpečí?

#1 Příspěvek od Peca »

Zdravím, povedlo se mi nechtíc zlomit CCFL trubici. Jen by mě zajímalo, jestli je v té trubici něco závadného - něco zdraví škodlivého. Co jsem četl, tak luminofor hlavně u starých zářivek je pěkný svinstvo. Je to u CCFL trubic už lepší? Jinak trubice je čistě přelomená, při zlomení se ozvalo takový malý "bum". Možná pár střípků z místa zlomu odlítlo. Ale pořezaný od toho naštěstí nejsem. Díkybohu to ruplo jinde, než jsem to držel. Co je uvnitř těch trubic kromě luminoforu na stěnách? Nějaký vzácný plyn?
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Su tam pary ortuti, takze poriadne vyvetrat.
Achab

#3 Příspěvek od Achab »

V trubici je neon, argon, možná plus nějaké příměsi které ovlivňují barvu světla a menší množství par rtuti. Luminofor je na bázi fosforu.
Peca

#4 Příspěvek od Peca »

OK, díky. Máte někdo představu, jak moc tam tý rtuti je? Jestli je to jenom nepatrný množství, nebo jestli je tam i nějaké nebezpečí? Pokud by to na mě už mělo mít nějaký vliv, tak za jak dlouho se to projeví a jak? Vím, že to sou otázky jak pro nějakýho lékaře, ale z tohohle mám vážně respekt a rád bych o tom něco věděl. :)
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Habesan »

Koloběh rtuti v přírodě existoval dávno před člověkem, to čím přispíváme tvoří méně, než polovinu jeho současného objemu, ani jsme ho nezdvojnásobili.

Už sis vyvětral?
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
lopez

#6 Příspěvek od lopez »

36W trubica T-8 obsahuje 2mg.
14W trubica T-5 obsahuje 1.4mg.

Kolko obsahuje tvoja CCFL určite uvádza výrobca trubice.Ale určite to bude pod 1mg.
termit256

#7 Příspěvek od termit256 »

Jsi typicky priklad zblbnuti medialni masazi nejmenovane tv stanice a jejich senzacnich reportazi o tom jak se nekde najde trochu rtuti, s obrovskym cirkusem prijedou hasici
v protichemickych oblecich a idiotskych kecu jejich redaktoru o tom jak se malem otravilo cele sidliste. Je to nesmysl. Driv se rtut normalne pila k lecebnym ucelum a rozhodne se nikdo ihned neotravil. Netvrdim ze by to bylo nejak zvlast zdrave, nebo ze to nekomu od neceho pomohlo, ale z rozbite trubice z monitoru nebo nejake zarivky se rozhodne nikomu nic nestane.
p32

#8 Příspěvek od p32 »

Tak to zase nemáš takovou pravdu. U některých jedinců dosáhne úlek z ekologické katastrofy takové velikosti, že ho zapijí jedním pivem. A protože je horko či jiný důvod, tak u jednoho nezůstane a po 30-40 pivkách mu může být i špatně a některým hrozí i nebezpečná otrava pokud každé pivko prokládali fernetem nebo džusem s vodkou. Já to vím, mě se po tom ďžusu taky dělalo blbě. :wink:
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Habesan »

V souvislosti s pitím rtuti v tekutém kovovém skupenství mě napadá hláška se žvýkačkou z filmu Obecná škola.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Duvsan

#10 Příspěvek od Duvsan »

Nie som expert, len čo som sa dozvedel, tak požitie ortuti údajne vyvolá tak hnačku, horšie je ju vdýchnuť. Nepamätám si tie procesy, tuším to má niečo s nervovým systémom. A údajne stačí už niekoľko atómov. Je pravda, kedysi sa mi podarilo rozbiť teplomer a hral som sa s tým na koberci, pred časom som mal tú česť s úsporkou a dokonca s CCFL, zatiaľ žijem. Len sa asi nedozviem, či sa z toho neblbne. :D ...A koľko to prispeje, keď mi nájdu rakovinu či niečo nervovodegeneratívne...
MetalGod

#11 Příspěvek od MetalGod »

Kovová rtuť není nijak nebezpečná, pouze její sloučeniny.

P32: Zkus Servil!
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
MetalGod

#12 Příspěvek od MetalGod »

Děda se mazal naftou (nebo petrolejem) kvůli klíšťatům a komárům, vlastně si na něj nedovolil žádnej hmyz.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
serviceman

#13 Příspěvek od serviceman »

Já si hrál se rtutí běžně. Dnešní doba je hysterická.
p32

#14 Příspěvek od p32 »

Já se na chalupě namazal slívkou a potom mi už byl všechen hmyz ukradenej a byl jsem pak milej i k sousedce. :lol:
vicious

#15 Příspěvek od vicious »

Peca: z tej jednej trubice ti nič nehrozí, iná vec by bola keby si robil na linke kde sa likvidujú staré žiarivky
Odpovědět

Zpět na „Součástky“