Nabíjecí svítilna

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Snork86

Nabíjecí svítilna

#1 Příspěvek od Snork86 »

Našel jsem nabíjecí halogenovou svítilnu na olověné 6V/5Ah akumulátory, nefunkční, plošnák co tam byl shořel.
Takže jaké jsou možnosti využití 6V Pb akumulátoru ke svícení?
Zatím jsem zkusil stabilizátor napětí, přece jen Pb baterie má 5,5-7,3V a tak stabilizuji na 5V/500mA a žárovku mám 4,8V se seiovým rezistorem, vyřešil jsem to jako LEDku s rezistorem. Ale žárovky černají a dlouho nevydrží...
Co s tím? Děkuji za nápady.
kovar

#2 Příspěvek od kovar »

Co takle zkusit žárovku na 6V? :D
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
Snork86

#3 Příspěvek od Snork86 »

Super, díky :-D Ale Plně nabitý Pb akumulátor právě odpojený od nabíječky má 7V a když ho připojím k 6V žárovce, nebude se jí to líbit :-( A jestli se jí to líbit bude, tak ne moc dlouho.
Původní žárovka byla dokonce na 5.5V, akorát to tam ještě byla nějaká deska s elektronikou, která dělala kdoví co.
kovar

#4 Příspěvek od kovar »

Ty kluku jeden ušatá :D
Víš vůbec něco o elektrice? :D
Víš co toje Ohmův zákon? :D
Neboj se,ta žárovka bude ze začátku svítit víc a až se akumulátor vybije tak zhasne :)
Snork86

#5 Příspěvek od Snork86 »

Na co narážíš u toho ohma? U,R,I počítat umím, ale nikdo mi neřekl nic z praxe... :-(

A jde mi o to, že když tam dám nějakou žárovku, tak se bude měnit její jas podle vybití baterie. A nelíbí se mi, že na jednom konci je zničení žárovky a na druhém konci slabá baterie na svícení dané žárovky.
Jinak nevíš, proč mi při mých pokusech ta žárovka na 4,8V při 4,75V zčernala a odešla?
kovar

#6 Příspěvek od kovar »

Co to bylo za žárovku?
Dej sem nějaké foto a hodnoty.
Snork86

#7 Příspěvek od Snork86 »

Tahle tam byla původně od výrobce http://www.ges.cz/cz/lamp-356-GES05114445.html
Tuhle jsem tam měl já http://www.ges.cz/cz/lamp-648-GES05100417.html[/url] a se seriovým rezistorem 0,5R zčernala a odešla. Chtěl jsem pomocí stabilizátoru na 5V a 500mA a toho 0,5R resitoru mít pro žárovku těch "správných" 4,8V
Ještě od výrobce tam byla jedna žárovka, blikací s bimetalem. Tu jsem zatím ještě nezničil... :-D

Jinak mám se teda na vše vykašlat a hodit tam normální halogenku na 6,8V nebo na 6V a hotovo?
Eleman

#8 Příspěvek od Eleman »

Dej tam halogenku na 6V a víc neřeš. Žádný odpor, žádná stabilizace, nic.
Ten plošňák zajišťoval nabíjení akumulátoru a pravděpodobně také odpojení žárovky při nabíjení, aby proud tekl vždy kam má.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Snork86

#9 Příspěvek od Snork86 »

Určitě tu 6V a ne 6,8V ??
Eleman

#10 Příspěvek od Eleman »

Určitě těch 6V.
Samozřejmě můžeš dát i 6.8V, ale pak se nediv, že míň svítí.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
jova1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jova1 »

Jestli ona se tam nedává žárovka na 5,5V proto, že jí spíná klasický bipolární tranzistor a na něm, se ty desetinky voltů ztratí. :D
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

A ta žárovka odešla z toho důvodu , že měla rýžové vlákno . Dnes se hodně věcí otrtká . Mám tady podobnou baterku snad 10 let . je tam třetí aku , ale stále původní halogena . Ty kryptony jsou tak na kolo , když jedeš 2x za rok za tmy z ozdravovny . No a z praxe se to má tak , že když odpojíš aku , tak i samovolně se napětí bez zatížení sníží k 6V a na ně spadne určitě při zatížení .
pepik9

#13 Příspěvek od pepik9 »

Žárovky v trabantech taky neřešily nabíjecí napětí.
mihal

#14 Příspěvek od mihal »

Svorkové napätie plne nabitého troj-článkového Pb aku je 6,3-6,4V. Myslí sa tým napätie po ustálení po odpojení od nabíjača. Vybitý je pri 5,9-6V. Sú to napätia v kľude. Celkový rozdiel je maximálne 0,5V, čo neni ani 10%. To si nemáš šancu všimnúť.
jura80
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jura80 »

Snork86 píše:Tahle tam byla původně od výrobce http://www.ges.cz/cz/lamp-356-GES05114445.html
Tuhle jsem tam měl já http://www.ges.cz/cz/lamp-648-GES05100417.html[/url] a se seriovým rezistorem 0,5R zčernala a odešla. Chtěl jsem pomocí stabilizátoru na 5V a 500mA a toho 0,5R resitoru mít pro žárovku těch "správných" 4,8V
Ještě od výrobce tam byla jedna žárovka, blikací s bimetalem. Tu jsem zatím ještě nezničil... :-D

Jinak mám se teda na vše vykašlat a hodit tam normální halogenku na 6,8V nebo na 6V a hotovo?

Ty "kryptonky" prostě po pěti až patnácti hodinách svícení zčernají a odejdou, a jediná pomoc je, projít hrozně moc obchodů, v každým jednu vzít, označit, ze kterýho je obchodu, zkusit- vyhodit- a nebo nevyhodit. Takhle mám třeba vytipované jeden svůj wobchod, kam jednou za uherák skáknu pro kvalitní kryptonku 2,4V/0,7A. Vydrží stovky hodin svícení a svítí jasným, bílým, ne oranžovým, světlem. Problém je, že jsem z nich v tom krámě NIKDY (na vícero pokusů) nedostal info, co že je to za výrobce a za typ žárovky. Třeba se to někomu někdy podaří- je to v Boskovicích nad kostelem, kryptonky 2,4V/0,7A (ne 0,75A!!!- to jsou samý šmejdy), bz závitu.

Špatný nebyly kryptonky Philips a Osram. Ty vydržely několik desítek hodin a nezčernaly. Ale taky to nebyl zázrak.

Čemu se taky dá samozřejmě věřit, jsou pořádný, výkonový halogenky, třeba 6V/10W a tak podobně.

Účinnost žárovky se sice hodně mění s napájecím napětím, ale to napětí si akumulátorky drží celkem dobře po většinu času nabíjení. Těsně před vybitím začne napětí hodně rychle padat, uživatel vidí, že je zle a že už stejně nemá cenu dál svítit, tak baterku vypne. Těsně po nabití je tam sice voltíků trochu víc, ale (typicky) jen na pár desítek sekund, možná několik minut. Za tu dobu mírně přetížená žárovka rozhodně neodejde. Veškerý problémy způsobují nekvalitní rádoby kryptonky a rádoby halogenky. Jsou to snad převlečený šmejdy, trpasličí žárovky z dob totáča- nehaním teď ale přístrojový žárovky se stejným vzhledem.;)
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“