Lisování gumových řemínků.

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
nobis

Lisování gumových řemínků.

#1 Příspěvek od nobis »

Zajímavý článek. Autor na jeho začátku píše (rok1964!)-"Pohonnýmechanismus je obvykle řešen pomocí
gumových řemínků, které pak často jsou úzkým profilem při realizaci přístroje. V současné době je výběr těchto
řemínků na trhu totiž značně úzký, lépe řečeno potřebné řemínky nejsou téměř žádné." Co k tomu dodat?
Obsah článku: potřebujete známého soustružníka, který vytočí formu. Dvě duralová kolečka, síla 10-15 mm,
průměr 10-15cm. Jsou v nich drážky na řemínky, a půlky se stáhnou šroubem. Surovou gumu (zbytky při
protektorování pneumatik) a teplo. Ještě jeden citát z konce článku-" Pokud jsou pomocné drážky těsně u hlavní
drážky, bude po odtržení zbylého materiálu hotový řemínek bez znatelných okrajů a k nerozeznání od továrních
výrobků." Pramen: AR 3/64, str.71
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Co dodat . Není odpad , jako odpad . Péro , co mi to říká péro ... Koukáš na F1 ?
Jodr

#3 Příspěvek od Jodr »

:) O to jsme se pokoušeli se žalostným výsledkem. Podotýkám forma byla přesná s drážkami na přebytečný materiál vyrobená v nástrojárně. Ovšem narazili jsme na pečení té gumy. Buď málo nebo moc tepla o surové gumě nemluvě. Na pneumatiky je zřejmě jiná směs, než byla třeba na tenké řemínky. Nakonec jsem je řezal z plátové gumy. Sice byl problém s lepeným spojem, ale řemínek nějaký čas fungoval.
vrky

#4 Příspěvek od vrky »

Jelikož mám gumotovárnu ve vesnici (ale nedělám tam) tak by nebyl asi problém sehnat surovou gumu a teplotu a tlak pečení.
helios

#5 Příspěvek od helios »

Môj nebohý otec za socíku ich tiež vyrezával z doskovej gumy vykružovákom so skalpelom. Vyrezané kusy boli na nerozoznanie od originálu. V prevádzke vydržali tiež veľa.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
radioelectrum

#6 Příspěvek od radioelectrum »

je nutné si uvědomit že existuje více tvrdostí gumy, takže záleží z čeho to uděláte. Já mám sám skušenost s gumovými těsnícími kroužky, většinou se dají použít. Pouze je omezení tím že se dělají pouze kulaté.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od kulikus »

...tak by nebyl problém sehnat surovou gumu a teplotu a tlak pečení.

vrky
To bude zajímat případné průkopníky i kdyby to bylo přibližně. Zjisti a dej to sem.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“