Koncový zesilovač třídy AB,B
Moderátor: Moderátoři
Navíc Macra sice mluví o tom svým plošňáku jako o "improoved for lower THD",ale v podstatě jen okopíroval ten původní DPS a propojky z vrchní strany nahradil těmi třemi cestami na TOP vrsvtě.
O nějakém vlivu DPS na výsledek podle mě u konstrukce s 14 trandy,koncáky které stojí dohromady 100kč (mimochodem moc chytré tahat z jednoho páru skoro 100W,to se to pak pěkně pohybuje jen v lineární části,že??
Klasické "Hi-Endovské" odstranění výstupní tlumivky ani nebudu komentovat.
Rozhodně bych návrh plošáku netrivializoval, ale v daném případě jsem to neporovnával. poměrně nepatrné změny mohou krom sklonům k nestabilitě třeba totálně zhoršit odolnost proti vf smogu apod. Vzhledem k tomu, co PMA dělá ve své profesi, bych jeho úpravám docela věřil.
Odstranění tlumivky... byla o tom onehdá diskuze u jiné záležitosti, tlumivka navinutá na odporu zhoršovala výsledek měření.
Nechci v žádném případě trivializovat návrh DPS,ale pokusy stojí čas a peníze,v tomhle případě prostě PMA na DPS dle mého neobětoval ani jedno-krom podle mě zbytečného plýtvání za prokovy,protože v tom okamžiku je pro "bastlíře" deska kterou by jinak nakreslili možná i fixou doma v kuchyni,se takhle stane nedostupnou a za 200 (a víc) za kus ji kupovat nebudou.
Výstupní tlumivka zhoršuje určité výsledky měření,proto jsem ji většinou na měřní překlenul. Z obdobných důvodů jsem odpojoval i Boucherot. Ovšem pro standardní provoz s bůhvíjakými zátěžemi bych si ani bez jednoho nedovedl dost dobře zesilovač představit.
Sendyx píše:Boucherot se v leckterých konstrukcích odpojit nedá.
U zesů s IO s tebou souhlasím. Ale pokud ho nelze pro ůčely měření odpojit u tranzistorovýho zesu,tak bude problém jinde,nejspíš v ne zrovna odladěné konstrukci.
PCman: Postav to. Bude to funkční a za málo peněz hodně muziky. Součástky na jeden kanál nebudou o moc dražší než na tranziwatt. Pokud chceš ještě ušetřit,postav to klidně na konci třeba BD249/250.
nevim kolik stoji BD249/250 ale toshiby (jedny z nejlepsich co tam jdou dat 2SC5200/2SA1943) stoji kazda 40kc ,je to s nima odzkouseno.Zmena koncovych tranzistoru taky neni jen tak.Proste je jen vymenit je pekna blbost!! Musi se nastavit jejich kompenzace.Treba pro MJL je 33-10pf, pro toshiby musi byt jen 3,3pf !! jinak to kmita a je to cele k nicemu.S toshibamy to dal dokupy PMA a doladil kompenzace,ma to psano na strankach.
Taky jak tu pises ze na DPS nezalezi tak opak je pravdou !! To uz je vidno i z toho ze se kompenzace tranzistoru nastavuje v radove pf.Das tam vedle sebe blbe dva spoje a cele to jde do haje...
Jistě. Proto třeba p. Dudek u svých DPA konců upozorňuje,že při měření horního mezního kmitočtu se má boucherot odpojit.
to Petr603:
Já jsem ale přece neřekl že DPS se nepodílí na kvalitě a vlastnostech zesilovače,já jsem říkal že nevidím rozdíl mezi původním DPS a "inovací" od Macury,kdy on pouze nahradil tři drátové propojky cestami v TOP vrstvě. Pokud by jsme zacházeli do detailů,tak ve výsledku podle mě taková cesta v TOP vrstvě má větší vzájemnou kapacitu do BOTTOM než drátová propojka. Asi tak.
Co se týká těch tranzistorů,pokud ty toshiby budu nakupovat v metronixu a jiných "kvalitních" obchodech,budou sice stát 40kč,ale měl bych obavy a pochybnosti o jejich původu. Ale můžou být Ok,ty z metronixu jsem ještě v ruce neměl.
Co se týká zp. vazby,tenhle konec i bez optimalizace kompenzace bude jinde než transiwatt,navíc každý tranzistor bude trochu jiný i při jednom typu,takže bez měření se to neobejde i tak. Takže na to že to PM změřil a vyšlo mu 3p3 bych vůbec nespoléhal.
skúsil som kedysi spáchať dpa380 na vlastnom plošaku.Furt mi strielal kond v bucherote...
nevedel som prečo až kým som ho nedal na osc.vyrobil som si totiź výkonový oscilátor...spravil som vtedy viacero chýb v návrhu-vtedy som o tom prt vedel.Teraz o tom viem o chlp viac no výkonové oscilátory už nevyrábam