termospinac ventilatoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Alcoma

termospinac ventilatoru

#1 Příspěvek od Alcoma »

ahoj mam takovy problem ! shanim nejake schema na zapojeni automatickeho spinani ventilatoru rizeneho teplotou aby se dala nastavit teplota sepnuti a treba i vypnuti! ale ted ten problem potrebuju aby byl pouze tranzistorovy!!!!!! jeden clovek pome chce abych mu neco takoveho postavil ale ja jsem mu nabizel same int. obvody typu Tl 062,741 ale to nechtel. chce vylozene nejaky tranzistorovy! neznate nekdo neco??? me by to hrozne pichlo
diky za kazdou radu
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Tak to je fakt problém. Mám tady zrovna jedno schéma a je to se 3 elektronkami.
PavelFF

#3 Příspěvek od PavelFF »

A není ten člověk náhodou tvůj učitel?

Elektronky jsou zbytečně moderní, mohl by to chtít s bimetalem. Pak už jedině s otrokem , co by mával, když je mu vedro.

Tohle je z knihy z r.1974, Elektronika ve fotografii, T.Hyan, L.Kellner
Přílohy
Regulator 2.jpg
(374.93 KiB) Staženo 225 x
Regulator 1.jpg
(166.59 KiB) Staženo 173 x
Alcoma

#4 Příspěvek od Alcoma »

jeste bych se rad zeptal na neco! zapojeni s tranzistory si rozmyslel! skonstruoval jsem jednoduche zapojeni s maa741 nebo jak se to dnes jemnuje! funguje super! jenze potreboval by sem nastavit nejen hodnotu zapnuti ale i vypnuti! takze napr. obvod me sepne kdyz budu mit na chladici teplotu 75 stupnu ale jakmyle by teplota klesla treba na 50 tak by se vypnul! jako cidlo jsem pouzil tranzistor! a insiroval jsem se ze zapojeni tohoto. odtranil jsem znej odpor330k a diodu d2 a bylo to.

diky za kazdou radu. asi se z toho zblaznim...
Přílohy
regul.gif
(3.97 KiB) Staženo 186 x
meno

#5 Příspěvek od meno »

Tak potom použiješ MAA741 dva ! A ktomu doplníš odvod S-R (bistabilný klopný obvod) Výstup jednej 741 na vstup S a druhej na R. Výstup S-R obvodu na tranzistor ktorí spína motor
:D :D :D
Alcoma

#6 Příspěvek od Alcoma »

a sakra :-) nenacrtnes nekde jak by to melo vypadat? nerad bych mel zase nejakej kondik zaseknutej pod okem :-)
alcoma

#7 Příspěvek od alcoma »

poradi nekdo? jak to zapojit? aby tam bylo jen jedno to cidlo!
right13

#8 Příspěvek od right13 »

forbidden
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od forbidden »

Nemusis pouzivat nic tak slozityho, staci kdyz tomu svymu komparatoru s 741kou zavedes vhodne kladnou spetnou vazbu, kterou budes ridit hysterezi a tim i teplotu pri ktere to zase vypne. Tim slozitym jsem myslel ten navrh s dvema OZ a R-S obvodem.
alcoma

#10 Příspěvek od alcoma »

joo super co mam tedy do schematu doplnit ! nejsem zase tak zdatnej v elektronice. takze by sem to potreboval vysvetlit
alcoma

#11 Příspěvek od alcoma »

tak jsem experimentoval a do schematu jsem zapopjil trimr meti vyvod 6 a 3 a skusil nastavit hysterezi! ale nak me to nefunguje! ¨nevite nekdo cim by to mohlo bejt zkousel jsem hodnoty 1M,680K a 10K a nejde me to nastavit :-(
ViPali

#12 Příspěvek od ViPali »

Ako čidlo použi Si_tranzistor, odpory v báze by mali byť 1:9. Hysterezu nastavujú odpory 9k a 1k. Podľa tipu OZ môžu byť iné ale pomer by mal byť zachovaný.
Na (-) vstup nastav cca 6V.
Přílohy

[Přípona bmp byla deaktivována a nadále nebude zobrazována.]

Naposledy upravil(a) ViPali dne 24 úno 2007, 15:26, celkem upraveno 1 x.
Ako elektrikár sa cítim slobodne.
Môžem hovoriť do vedenia!
mira22

#13 Příspěvek od mira22 »

leta používám takovéhle zapojení k plné spokojenosti. Mám to ke kamnům a olejovým radiátorům a hystereze se dá nastavit méně než 1°C zpětnou vazbou.
mira22

#14 Příspěvek od mira22 »

tak jsem to chtěl poslat jako .png, ale nezdařilo se. :(
Přílohy
term.jpg
(63.51 KiB) Staženo 225 x
alcoma

#15 Příspěvek od alcoma »

odpoved na zapojeni Vipali
zapojeni vypada zajimave ale neunguje me nevim vcem je problem zpojoval jsem to sevsemi moznymy hodnotymi ale nic vetrak se bud netoci nebo toci stale :-( kdyz nastavim napeti na 2vyvod IO 2V tak se vetrak stale toci... pripadne jestli jsou hodnoty zbyvajicich soucastek jine... trimr jsem vymynil i za hodnoty jine ale nic. ¨nebo nec jineho s obvodem MAA 741 mam jich tu asi 10 tak bych rad pouzil tento obvod :-)
druhe zapojeni vypada zajimave a je jiste plne funkcni ale namuj vkus je jiz dost slozite:-)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“