kroutilího spojky
Moderátor: Moderátoři
palmalsport píše:Ale ni. My jsme název kroutilky používaly pro ty svorky na fotce. Ty se vyráběly již před rokem 1989. Akorát si nevzpomenu na výrobce...
Na které fotce? Jestli je řeč o té bakelitové, co je v příloze od Achaba, tak skutečně jde o principiálně úplně, ale úplně jinou, svorku, jde o hluboké, ale skutečně hluboké nedorozumění a každý tu hovoříme o něčem jiném.
Dnešní stáčecí konektory totiž uvnitř vypadají jinak, než VECO: žádný šroub ani jiné pohyblivé součásti uvnitř, jen vnitřní závit, který se zařízne do drátů a vytvoří z nich šroub na šroubovici.
U nás jsou tyto svorky skutečně homologované teprve poměrně nedávno (a už vůbec ne před rokem 1989, takových let se zakazují Kroutilovy spoje a najednou bychom je měli používat? Co na tom, že jsou už dlouhé roky osvědčené za louží, ideologicky by nám to rozložilo obec elektrikářskou...).
- tomasjedno
Potkal jsem se s nimi v jednom lustru - tam tím byly propojeny slaněné vodiče jednotlivých větví, no a všechny pěkně žhavily. Já jsem k tomu byl přizván, když jedna definitivně odhořela.
Zkrátil jsem vývody, použil páčkové Waginy a od té doby je pokoj.