Vysvětlení pojmů napětí a proud

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
logy

Vysvětlení pojmů napětí a proud

#1 Příspěvek od logy »

Dobrý den, delší dobu hledám na svůj dotaz odpověď ,ale po přečtení všemožných diskuzí a článků si stále nedokážu přesně ujasnit rozdíl mezi napětím a proudem. Jelikož studuji elektrotechniku, tak bych to rád zjistil ještě před maturitními zkouškami :D . když se zeptat učitele ,tak mi říká jedno a to samé ,že napětí je potenciál a můžeme si ho představit jako bla bla bla nádrž s vodou bla bla. No a proud je usměrněný tok elektronů. No a problém je, že stále nedokážu svými slovy (a ani si to představit) nějak vysvětlit. Teda proud trochu (aspoň myslím :D ) chápu je to tok elektronů to si dokážu představit, ale dál jsem ztracen. Dokáže mi prosím někdo aspoň nakopnout nebo poradit jak to tedy je. Možná je to k smíchu, ale opravdu bych to rád pochopil. Děkuji.
buddyns

#2 Příspěvek od buddyns »

logy píše:Jelikož studuji elektrotechniku, tak bych to rád zjistil ještě před maturitními zkouškami :D

Máš ještě 8 měsíců na to aby ses to naučil ...
Ale chápu tě, za celý prvý ročník mi ve škole neřekli nic jiného než že je cívka jako dívka ...
Proud

Napětí
PavelFF

#3 Příspěvek od PavelFF »

Kdybych měl vysvětlit co je napětí vlastními slovy, taky bych byl ztracen. Prostě beru jako fakt, že napětí je a basta.

Edit :Rozdíl mezi napětím a proudem je v tom, že proud existuje(teče) jen tehdy, když je obvod uzavřený. Napětímu je to jedno, obvod může být třeba přestřižený a stejně tam je.

Kontrolní otázka: Kolik ampér je v domovní elektrické zásuvce?
Naposledy upravil(a) PavelFF dne 23 srp 2013, 12:58, celkem upraveno 1 x.
logy

#4 Příspěvek od logy »

buddyns píše:Ale chápu tě, za celý prvý ročník mi ve škole neřekli nic jiného než že je cívka jako dívka ...

No přesně mě to dokonce řekli, až ve druhým :D . No jdu tedka do třetáku tak ještě nějakej čas mám no :D .
Jimmi2

#5 Příspěvek od Jimmi2 »

Takový vědecký odkazy z wiki mu sem dávat... to mu to jen zatemníš :)

Ber to tak, že vodičem tečou elektrony.
Proud je úměrný tomu, kolik jich za čas proteče.
Napětí je vlastně úměrné síle, kterou ke každý elektron poháněný.
Když to vynásobíš, dostaneš pořenesený výkon.

Tak, tohle bylo zjednodušené vysvětlení tak pro žáčka čtvrté třídy ZŠ a teď vzhůru na wiki a do učebnic a honem to dostudovat! :idea:
gepard

#6 Příspěvek od gepard »

Logy,
ohledně el. proudu a el. napětí jsem ti vygooglil docela jednoduchou a pěkně udělanou prezentaci ... popis, vysvětlení, příklady, ... No vysvětlit el. napětí a proud vlastními slovy není opravdu až zas tak jednoduché, souhlas s PavlemFF.
Mrkni na ni.
Naposledy upravil(a) gepard dne 23 srp 2013, 13:17, celkem upraveno 2 x.
-- Gepard --
logy

#7 Příspěvek od logy »

PavelFF píše:Kontrolní otázka: Kolik ampér je v domovní elektrické zásuvce?
No to zalěží na rozvodu a jističích. (?)
PavelFF

#8 Příspěvek od PavelFF »

No vidíš, stále jsi to nepochopil :) .
logy

#9 Příspěvek od logy »

Ještě se chci zeptat jednou , ikdyž sem to tu pasl ,ale nevim zda-li pak někdo reagoval nebo reagoval na něco jiného.

Takže se dá říc, že napětí je nerovnováha mezi dvěma atomy a proud neboli nabitá částice teče přesně tam, ve kterém atomu chybý více nabitých částic, aby je doplnil a tak vznikla rovnováha. Jako například mezi hladinami vody.

Říkám to správně?
Naposledy upravil(a) logy dne 23 srp 2013, 14:19, celkem upraveno 1 x.
logy

#10 Příspěvek od logy »

PavelFF píše:No vidíš, stále jsi to nepochopil :) .

Tak druhý pokus. :D . 0 A ,protože není uzavřený obvod , tak je to spravně řečeno? Nebo jsem úplně vedle?
Michal22

#11 Příspěvek od Michal22 »

Rozvod a jističe ti určí maximální proud. Ale pokud do zásuvky dáš zástrčku od stolní lampičky, tak ti tam nepoteče 16 (pokud jsi už v té lampičce nebastlil :D ).
Takže znova- napětí je (v zásuvce je 230V, na autobaterii je 12V, na tužkové baterii je 1,5V atd.). Prostě tam je.
Kdežto proud musí proudit (ne prudit), jeho velikost je závislá od hodnoty zátěže- Ohmův zákon praví I= U/R.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
PavelFF

#12 Příspěvek od PavelFF »

logy píše:
PavelFF píše:No vidíš, stále jsi to nepochopil :) .

Tak druhý pokus. :D . 0 A ,protože není uzavřený obvod , tak je to spravně řečeno?

Je to přesně tak.
gepard

#13 Příspěvek od gepard »

Jj, v domovní elektrické zásuvce je xxx voltů (pokud je připojena k síti). "Ampér" - by byl holý nesmysl, ampéry se nedají v zásuvce změřit bez uzavření obvodu a obšírně řečeno - vzhledem k charakteru této veličiny by byl nesmysl přikládat ampérmetr na F a N/PE (zkrat). Pokud připojím do té zásuvky např. lampičku, rozsvítím ji, mohu pak změřit, jak velký proud jí protéká ...
Naposledy upravil(a) gepard dne 23 srp 2013, 13:54, celkem upraveno 1 x.
-- Gepard --
Jimmi2

#14 Příspěvek od Jimmi2 »

logy píše: ... 0 A ,protože není uzavřený obvod ...

Obvod se dá úspěšně uzavřít ampérmetrem. Ale odečítat se pak musí rychle, nebývá to na dlouho 8-)
PavelFF

#15 Příspěvek od PavelFF »

Taky je dobré změřit odpor zásuvky ohmetrem.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“