Sháním jednoduché zapojení pro překlenutí 1s výpadku napětí

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#16 Příspěvek od Hill »

Souhlasím, taky jsem se této vymoženosti rád vzdal. Ono to ve městě se studeným motorem nejen neušetří, ale naopak zvýší spotřebu. To by se muselo na semaforech čekat 3 minuty a déle. Ve městech bez semaforů to naprosto ztrácí význam, zvlášť, jestli už jsou kruháky i tam, kde nejsou třeba.
Tak jsem si koupil auto, jehož nevýhodou je nanejvýše to, že při startování se umlčí na chvilku rádio.
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

Mazda pocita, kolko motohodin i-stop usetri. Za rok to vychadza tak 10-15, cize je to uplne zbytocne. Ale neviem, ci Mazda pri starte z i-stopu vypina zasuvku. Odhadujem, ze nie.
img_rbk

#18 Příspěvek od img_rbk »

Zdravim Vas, keby mi tak velmi zalezalo na tom preklenuti poklesu v zasuvke tak by som si kupil najmensi akumulator na 12V a ten by som pripojil cez diodu do zasuvky a z tohoto akumulatora by som mal druhu zasuvku bez prerusovania napatia. Akumulator by stacil aj tento: http://www.emos.sk/zbozi/1201000600-olo ... 12v/1,3-ah
No a vyhoda akumulator je stale dobijany zo siete auta.
PavelFF

#19 Příspěvek od PavelFF »

Technicky je to dobré řešení. Obvod je extrémně jednoduchý, splňuje zadání.
Teď už jen zbývá vyřešit poslední "drobnost" - jak to umístit do nového auta aby to nepřekáželo, nevypadalo hnusně a neohrožovalo posádku. Podmínka je, že se musí využít původní zásuvka bez zásahu do instalace auta. Jsem zvědavý , kam to Kramek98 esteticky umístí.
tomasjedno

#20 Příspěvek od tomasjedno »

Houby splňuje. Na dotyčném akumulátoru je zřetelně a velkým písmem napsáno POČÁTEČNÍ PROUD MAX. 0,39 A. Jak to ladí se zadáním 0,5-1 A?
Já bych si tam teda kdyžtak dal YUASA NP 1.2-12, dá se koupit za prakticky tutéž cenu (třeba tady) a žádná taková dementní omezení nemá. Výrobce publikuje i vybíjecí křivku pro proud 3,6 A a max. vybíjecí proud je 12 A.
Ale dal bych si sakra pozor, abych ho do auta instaloval plně nabitý (tj. s napětím vyšším, než má aku v autě), abych zamezil proudovému šťouchu při připojení. A dobře bych si zkontroloval, že nabíjecí soustava v autě nepřekračuje nikdy 14,4 V. Plynování zapouzdřenému aku zrovna nesvědčí.
Přidanou (zálohovanou) zásuvku bych jistil tavnou pojistkou (při 10A diodě klidně i pojistkou 10 A).
img_rbk

#21 Příspěvek od img_rbk »

Ja suhlasim aj s vacsim akumulatorom a umiestnit ho do motoroveho priestoru ku povodnemu taktiez aj poistka nie je na zavadu ako aj nejaky odpor pri poklese napatia na 2. aku
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od ZdenekHQ »

tomasjedno píše:Houby splňuje. Na dotyčném akumulátoru je zřetelně a velkým písmem napsáno POČÁTEČNÍ PROUD MAX. 0,39 A. Jak to ladí se zadáním 0,5-1 A?

To je maximální nabíjecí proud při nabíjení konstantním napětím, nikoliv vybíjecí proud a podobná omezení má každý olověný VRLA.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
PavelFF

#23 Příspěvek od PavelFF »

img_rbk píše:Ja suhlasim aj s vacsim akumulatorom a umiestnit ho do motoroveho priestoru ku povodnemu taktiez aj poistka nie je na zavadu ako aj nejaky odpor pri poklese napatia na 2. aku
To už bude nedovolená zásah do vozidla - tahání drátů z motoru do kabiny, držák akumulátoru v motoru(dnešní auta tam mají místo asi tak na nataženou dlaň - viz výměna žárovky).
To už by mohl tazatel rovnou přistoupit na přepojení autozásuvky na jinou pojistku, jak mu bylo dobře poraděno hned na začátku.
Duvsan

#24 Příspěvek od Duvsan »

Takéto niečo by nestačilo? Samozrejme až za nabíjač, tedy rovno k telefónu.
tomasjedno

#25 Příspěvek od tomasjedno »

ESR 30-60 Ω je pro takovouhle aplikaci trochu moc.
viz zde
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od ZdenekHQ »

Malej záložní aku (kromě záložního generátoru se setrvačníkem, což je do auta dost nepraktický) ještě nikdo nepřekonal.

Třeba při startu diesel-generátorů při náběhu sekundární zálohy taky padá napětí na aku, resetovaly se PLC, posílaly následně hromadu SMS o pádu, takže se spekulovalo se step-up měničem a kdoví, čím ještě, a nakonec to vyřešili diodou a akumulátorem natvrdo a hotovo.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
jogo

#27 Příspěvek od jogo »

Možno téma zaujme viacerých, s inými pripojenými spotrebičmi. Mne napríklad totožný jav niekedy nepríjemne vypne občasne pripojený menič 12V/230V.. Keď si toho všimnem, je to v pohode..
czatlantis

#28 Příspěvek od czatlantis »

Možná by stačil i celkem malej kondenzátor v nabíječce na straně do mobilu- - nejde o to aby se to opravdu ve výpadku nabíjelo, ale aby si mobil myslel že nabíjí...a mám dojem, že u mýho detekce "že nabíjí" tam zůstane i při menším napětí než je těch 5V...no a jakmile to poklesne, tak do mobilu neteče skoro žádnej produd, proto si myslím, že by stačil i malej kondenzátor. Chce to vyzkoušet
Jodr

#29 Příspěvek od Jodr »

Jsou i kondenzátory (5V) s kapacitou 0,5F nebo 1F pro zálohování MCU, třeba v autorádiu (Clarion) a ten by měl zapojený za diodou v pohodě vyrovnat zmiňovaný krátkodobý výpadek. V nových autech s BlueMotion je v palubní síti zapojený DC/DC stabilizátor 12V, který uvedený pokles v palubní síti eliminuje.
jandu

#30 Příspěvek od jandu »

To sú starosti ...

Nové mobily a batérie sú vybavené obvodom kontroly nabíjania ....
Prečo asi?
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“