Výroba DPS
Moderátor: Moderátoři
Výroba DPS
jsem začátečník, ale potřeboval bych si vytvářet nějaké jednodušší DPS. Nevím ale, jakou nejvhodnější metodu mohu použít.
Mé podmínky jsou, aby výsledek vypadal pěkně ale výroba byla co nejméně nákladná. Na internetu jsem se již o toto téma zajímal.
Foto cesta: Přijde mi složitá. Bohužel mám také jen inkoustovou tiskárnu a nemám UV světlo.
Kreslení pomocí pera: Přijde mi nejjednodušší, ale také nejméně přesné, a myslím že s mým uměním kreslení by to nedopadlo úplně dobře.
Nažehlování: Podle mě ideální cesta, pokud lze použít inkoustovou tiskárnu.
Jaký na to máte názor/zkušenosti? Kterou metodu by jste doporučili pro začátečníka?
Děkuji
Inkoustová tiskárna se taky dá použít, když koupíš folie pro inkoustovky a dáš 2 přes sebe
fotodesky se prodávají snad ve všech prodejnách se součástkami a hydroxid sodný (krtka na odpady) seženeš bez problémů
Pokud bys chtěl, mohu ti nějaké ty PCB za malý peníz + poštovné za obálku fotocestou vyrobit
- Přílohy
-
P1110791.JPG- (53.29 KiB) Staženo 191 x
-
P1120069.JPG- (92.05 KiB) Staženo 217 x
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Do fotocesty se mi nikdy nechtělo jít, ale asi by to bylo ideální, protože je to přesné a je-li na to doma vybavení, tak i rychlé.
Skončil jsem tedy u toho, co greedy: ruční frézování (případně je-li víc kusů, tak Kohout). Výsledek je dle mého názoru dobrý vzhledem k tomu, že je to docela prasácká výroba (viz příloha: drážky jsou cca 0.9mm).
- Přílohy
-
PCB.jpg- PCB - ruční frézování
- (94.67 KiB) Staženo 211 x
Na laserovce mi to vytiskne kámoš (nejvyšší sytost) na fotografický lesklý papír a donese to na "pivní schůzku". Na míru ořízlý kousek destičky obalím tiskem a izolepou zespodu zafixuji. Zažehlím žehličkou na max. tak 2 min. pořádně i hrany atd. Pak to ještě horké hodím do misky s horkou vodou a nechám tak 20 min. odmočit,poté se papír oloupe prsty a dočistí se to kartáčkem ( nestalo se mi,že by něco ze spojů zmizelo).
Poté leptání - asi 1 cm chloridu železitého v misce od Ramy a velmi jemný štěteček,kterým destičku v leptadle omývám. Do 3-5 min. je to hotové,pak umýt vodou,acetonem dolů spoje,vrtat a nalakovat kalafunou.
Jo,destička před nažehlením musí být čistá-používám cif a následně aceton,pak už na to nešahám.Na spoje 0,3mm a průchody mezi nožičkami to ale není ,na běžný rastr 2,54 stačí bohatě. Příklad návrhu viz obrázek.
- Přílohy
-
Deska TDA7000+předzesilovač.JPG- (44.62 KiB) Staženo 180 x
Na osvit není ani potřeba horské sluníčko, dlouho jsem používal k osvitu lampičku z akvárka, sice jsem osvěcoval půl hodiny, ale fungovalo to dobře. Za pár stovek se dá postavit osvitka z UV ledek, která funguje také dobře.
Jediný problém bude s tiskem předlohy, ale i ingoustovkou se to dá. Není ani potřeba shánět nějaké speciální fólie, obyčejný pauzák poslouží také.
Davidus píše:...jsem schopný vyrobit i oboustrannou mědí prokovenou desku
Můžu se zeptat, jak vyrábíš prokovy?
předlohu tisknu na folie do meotaru laserem
- Přílohy
-
P1120035.JPG- (83.74 KiB) Staženo 199 x
-
ebe1d0fa29.f.jpg- (45.93 KiB) Staženo 239 x
takhle to vypadá když se míchá alkalika správně https://picasaweb.google.com/lh/photo/2 ... directlink