Jirka
Svářečka Parkside z Lidlu
Moderátor: Moderátoři
Svářečka Parkside z Lidlu
Jirka
Celeron píše:A nejlepší bylo zjištění, že na zadní stěně je předseknutý chladící "sluníčko" a spousta místa na ventilátor. Skoro to vypadá že nějakej "dražší" model větrák má
dělá mi to to samé . . . po chvilce se vypne.
abych nic nepoškodil(záruka 3 roky) zvenku jsem lepící páskou na zkoušku
připevnil počítačový ventilátorek a napájím ho samostatně z tráfka 12V/2VA s usměrňovačem.
Teď jde "vařit" s 1,6 bez omezení, dvojka vypíná asi po 25 minutách a 2,5 asi po 10 minutách . . .
Mám ale pocit, že to "sluníčko" má nedostatečný počet otvorů.
Samotný ventilátor fouká mnohem víc !
Přemýšlel jsem o tom to "sluníčko" vystříhnout celé
a jako ochranu tam dát mřížku z počítačového zdroje(chromovaný drát prům. 2,5) . . . jen se rozhodnout.
- Přílohy
-
mrizka.jpg- (104.51 KiB) Staženo 177 x
BOBOBO píše:Nevidím tam popis velikosti
Viděl jsem ji v Lidlu.
http://www.lidl.cz/cps/rde/xchg/SID-B45 ... _32777.htm
Tohle by mohl být návod. http://www.lidl-service.com/static/6758 ... _CS_SK.pdf
Google toho najde dost. https://www.google.cz/#q=parkiside+sv%C ... a&safe=off
(Vzpomněl jsem si na jakéhosi kámoše, který dostal mizernou odporovou páječku bez regulace. Od té doby nenávidí tyhle páječky a používá raději starou pistolovou...)
to Hydraverk: tohle je tak dvaapůl invertorovky a cca 4x těžší. Invertor bych si v Lidlu rozhodně nekoupil, kámoš si koupil značkovej a už ho 2x utavil. Bez servisu by zaplakal.
Jirka
Celeron píše:Jo zapoměl jsem napsat, že větrák nemám přímo na tom sluníčku ale na 6 mm distanc sloupkách. Bez nich dělaly lopatky těsně na plechu sluníčka akustický řev a větrák se jakoby dusil. Myslím, že můj a Tvůj větrák má podstatně rozdílnej fuk, ještě mě s ním ochrana nevypla
to je právě, to co jsem napsal !
tím sluníčkem se všechen "fuk" neprotlačí a ventilátor se "jako dusí"
. . . proto jsem chtěl to sluníčko vystřihnout.
- Přílohy
-
ventilatorek.jpg- mám tenhle a ještě jeden rychloběžný . . .
- (198.88 KiB) Staženo 186 x
Zato jsem učinil závěr, že bez přídavného chlazení je těžce nepraktická.
Koupil jsem si 10 rutilek 2mm , že se budu učit. Zrovna včera jsem se k tomu odhodlal. Po vyvaření asi 5 elektrod vypnula teplotní ochrana. V tom okamžiku je teplota trafa určitě nad 70 stupňů - ruka se na něm dá udržet asi do 1 vteřiny. Na teplotním spínači je údaj 70 stupňů, ale je izolovaný plastem kostřičky a další modelínou, která ho drží na místě. Okolní teplota byla asi 5 stupňů, takže chladnutí by mělo být rychlejší než v létě. Přesto trvalo chladnutí víc jak deset minut , spíš tak 20. Docela vopruz. Potom už se daly vyvařit tak asi 2 elektrody a opět vypnul.
Hned jsem vyštípal předseknuté sluníčko, ale musím otvor ještě zvětšit, aby odpovídal Mezaxiálu.
Doma jsem udělal pár měření a zjistil jsem, že bez větráku je to nemyslitelné.
Trafo má tak velký odběr naprázdno, že se po nějaké době vypne teplotní pojistka. Ze studeného stavu je to asi po 2 hodinách, ale potom už je trafo teplé a vypíná mnohem dřív. Taky doba chladnutí (okolní teplota asi 25 stupňů) je neúnosně dlouhá.
Příklad ze včerejška: po prvním vypnutí (po asi 100minutovém chodu NAPRÁZDNO) trvalo chladnutí 42minut(!), dále 50minut chodu naprázdno a druhé vypnutí. Další chladnutí trvalo 41 minut. Pak jsem toho nechal. Opravdu drsný zatěžovatel. Samozřejmě, že nikdo nepouští trafo naprázdno, ale to dlouhé vychládání(40 minut) je poněkud v rozporu s předchozími příspěvky, které považuji za velmi optimistické.
Příkon naprázdno je asi 116W při 230V. Efektivní proud primáru naprázdno je asi 2,33A (při nastavení rozptylu pro dvojku elektrodu). Amplituda proudu 4,3A.
Napětí naprázdno 46,9V (při nastavení rozptylu pro dvojku elektrodu).
Jedině ventilátor!!!
Ještě dumám, jestli vzduch foukat dovnitř nebo nasávat zevnitř.Zatím si myslím, že budu vzduch foukat ven(vysávat) ze skříně. Je tam dost větracích otvorů ze všech stran kolem trafa.
- Přílohy
-
Parkside uvnitř.jpg- (114.17 KiB) Staženo 224 x
-
PARKSIDE Einhell čeká na ventilátor.jpg- (97.12 KiB) Staženo 217 x
Jirka