Seat Ibiza 1. 4 16V 55 kW - problém z volnoběhem

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kbulda

#46 Příspěvek od kbulda »

Sjížděly se na tom nějak nepravidelně pneu ?
tatramacek

#47 Příspěvek od tatramacek »

Právě že ne,nepozoruji vůbec nic. Během jízdy žádné vibrace ani nestabilitu vozu v zatáčkách atd... Pneu jsou ok
Audaces fortuna iuvat
tomasjedno

#48 Příspěvek od tomasjedno »

EKKAR píše:...se podívej na svíce a pokud jsou v motoru víc jak 20 000km, radši je preventivně vyměň - všem těm kecům o životnosti svící 60 i víc tisíc zdaleka nevěřím a měním je po zhruba 30 000km...
Asi trochu záleží na konkrétním motoru a jeho stavu. U mého kočáru je předepsána výměna svíček po 60.000 mílích, mám najeto přes 80.000 km, svíčky pořád původní a spotřeba stálá. Ovšem taky skoro nežere olej - ještě jsem nikdy nedoléval, jenom výměny v servisních intervalech po 15.000.
tomasjedno

#49 Příspěvek od tomasjedno »

tatramacek píše:Právě že ne,nepozoruji vůbec nic. Během jízdy žádné vibrace ani nestabilitu vozu v zatáčkách atd... Pneu jsou ok

Mírný příklon kol (do A) zvyšuje stabilitu vozu v zatáčkách.
tatramacek

#50 Příspěvek od tatramacek »

Díky za reakci.. Ale jak jsem psal. Kolega s práce má ten sám vůz. úplně stejnej akorát s motorem 1.2 12V a takový příklon právě že nemá... Pomohla by výměna toho uložení ? To už je na odpis..
Audaces fortuna iuvat
Atlan

#51 Příspěvek od Atlan »

To je 6L, pokial viem naprave je vylisok a zvarenec a ziadne odklony sa nedaju nastavovat, geometria je jedina moznost. Aby si zistil ako to ma byt, a aby si nebol prekvapent ze su drziaky na kasni krivo navarene a naprava ide sikmo s autom :)
pepik9

#52 Příspěvek od pepik9 »

Pokud jsou náboje kol spojeny svařeným železem, tak to výměnou silentbloků nebo tlumičů nesrovnáš. To by šlo jen u víceprvkové nápravy.
(S tou radou zajet na geometrii si představuju, že by to hlavně změřili.)
tatramacek

#53 Příspěvek od tatramacek »

Panove. Stav zadni napravy je videt na fotce... Neni to extrem jako trreba u Shade 120. Mozna sem si toho driv nevsimal a nyni to moc resim ;-)
Audaces fortuna iuvat
tomasjedno

#54 Příspěvek od tomasjedno »

Předpokládám, že nejsi první majitel. Nevylučoval bych možnost, že si to takhle nechal vytunit někdo z předchozích.
tatramacek

#55 Příspěvek od tatramacek »

To auto mame prave ze od noveho jiz sedmym rokem. Otec si koupil Mazdu a ja jezdim Ibizou ;-)
Audaces fortuna iuvat
Atlan

#56 Příspěvek od Atlan »

No pozriem to na parkovisku ako to mam ja kedze mam novu napravu :), niekde mam aj papier z geometrie ale nebudem mat cas to hladat navyse pocit ze to mas krivo je jedna vec zmerat to druha, navyse na nasich ceestach je vhodne urobit kontrolu geometrie kazde 2 roky aby ti to nezozralo gumy.
Urob fotku zozadu najlepsie s vodovahou aby bolo vidno ako je to naklopene, PS dom ste nestavali a nenosili plny kufor cementu, a pripadne auto nechodilo z vozikom a pieskom, lebo potom je mozne ze sa to ohlo hold nieje to Lada :D
tatramacek

#57 Příspěvek od tatramacek »

Prosím mám dotaz.. Dnes po noční jsem jel domů - byla zima asi 6 st.. Mám to asi 5 km s práce domů.. Na křižovatce kousek od baráku - motor zahřátej sem vyřadil a stál na červené.... Motor se jakoby tak na 5 sekund lehce hádal - jakoby jel na tři válce.. Šlápl sem na plyn jemně - roztočil se na cca 2000 ot a pak bylo vše ok... Nikdy před tím se to nestalo.. Svíčky jsou měněny cca před 40 000 km.. Mohlo se jednat o spontánní závadu anebo odchází zapalovací modul svíčky...
Audaces fortuna iuvat
EKKAR

#58 Příspěvek od EKKAR »

Známej problém "jednačtyřek" - na volnoběh se jim v řídicí jednotce "pohádá" signál z čidel polohy kliky a vačkovýho hřídele a jednoduše začnou vynechávat - motor se přitom klepe jak drahej pes. Stačí prohrábnout rošty, jiskry se sesynchronizujou a je po problému... Mám BXW z roku 2007 a při dýl trvajícím volnoběhu mu občas "zaskočí" taky.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tatramacek

#59 Příspěvek od tatramacek »

Chci se zeptat.. Při studeném startu a při zrychlování - více slyšet za studena - jako kdyby v motoru něco jemně klepalo. Ale slyšet to jde.. Je možný aby bylo KO nějaký vymezováni ventilové vůle ? Trošku mi to vadí... Auto má 151000 km a olej se měnil naprosto pravidelně - auto je 8 let a od nového. Olej plná syntetika.. Zase toho za sebou tolik nemá..
Může se tím něco poškodit ?
Případně mám udělat nějaký video ?
Děkuji
Audaces fortuna iuvat
EKKAR

#60 Příspěvek od EKKAR »

Jestli to zní spíš jako tikání pod kapotou než jako klepání - a změna rychlosti toho tikání kopíruje změnu otáček, tak to bejvá jeden z hydroštelů (zdvihátek ventilů s hydraulicky vymezovanou vůlí = tlakovým olejem z mazání) - buď se přicpe nějakej kanálek kouskem karbonu, nebo se celej hydroštel časem vyhrká.

Dočasný řešení je používat řidší olej - místo 10W-40 nalejt 5W-40 a podobně, jednoznačný a trvalý řešení je jedině ten konkrétní hydroštel vyměnit. Někdo doporučuje vyměnit všecky hydroštely najednou - a i já si myslím, že po 150 000km už na to ten motor docela bude mít nárok.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“