Nejde obraz

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Návštěvník

#31 Příspěvek od Návštěvník »

Tak to napětí bude asi v pořádku, já jsem si neuvědomil, že to ve zvukovce jde přes kondenzátor a ten to zkreslí. Tak jestli je to OK, tak v čem je chyba?
Hill
Administrátor

#32 Příspěvek od Hill »

Takže konečně víme, že obrazovka chodí. Dokud na katodu nedostaneš obraz, nezabývej se bílou čarou dole.
Šedá plocha znamená, že vychylování funguje, linka celkem dobře ukazuje i na to, že to nějak přibližně i ostří.
Schéma a hledat cestou signál
Návštěvník

#33 Příspěvek od Návštěvník »

Zkusil jsem i změřit obrazový signál co jde z desky vstupních obvodů na desku výkonovou a naměřil jsem střapatou skoro pilu s frekvencí asi 40Hz. Když jsem ten drát odpojil, tak se nic nezměnilo. Tak mi poraďte, kde mám hledat chybu? Ty vertikální obvody se zdají dobré. Myslím, že kdyby nechungovali, tak neuvidím ani světle šedivou obrazovku. To vypadá, že se spíš někde ztratí obrazový signál. Jenže nevím, jestli mám hledat chybu ve vstupních obvodech, nebo v těch výkonových? Poraďte prosím.
Návštěvník

#34 Příspěvek od Návštěvník »

Hill píše:Takže konečně víme, že obrazovka chodí. Dokud na katodu nedostaneš obraz, nezabývej se bílou čarou dole.
Šedá plocha znamená, že vychylování funguje, linka celkem dobře ukazuje i na to, že to nějak přibližně i ostří.
Schéma a hledat cestou signál

A jak by měl ten signál vypadat? Jak ho poznám? Bohužel nemám osciloskop, ale jen zvukovku v PC a tam 16kHz nezobrazím?
Návštěvník

#35 Příspěvek od Návštěvník »

Takže ten signál 40Hz jsem viděl na osciloskopu i po odpojení, takže to je jenom nějaký rušení. Jak by měl vypadat správný signál?
Hill
Administrátor

#36 Příspěvek od Hill »

Na tohle ti osciloskop ze zvukovky nestačí ani náhodou: opakovací kmitočet řádků je 15625Hz a obrazový signál má kmitočty až do nejméně 5 MHz. Takže ani řádkové impulsy neuvidíš, ještě tak snímkové s periodou 20ms (jestli obdélník či pilu, to záleží, kde v zapojení to měříš - proto u schémátka jsou nakreslené i oscilogramy).
Především musíš slyšet zvuk žes naladil nějaký program. U téhle televize není zvuk bez obrazového signálu, takže se ti zúží oblast pro hledání závady. Nebo třeba nezúží, to, když žádný zvuk nenaladíš.
Pak si stáhni, třeba z http://www.zilionis.lt/history/krg/imtu ... s-405d.gif , schéma. A zjistíš, že obrazovkou tečou řádově desítky až stovky mikroampér - ten odpor je 2,2k (sovětské značení MLT odporů).
A měř napětí: je na kolektoru T8 asi 30-35V? Vede VD4 směrem ke katodě obrazovky a v zapnutém stavu je na té katodě o 5-15V víc, než na kolektoru T8 ?
A tak dále a tak dále.
Návštěvník

#37 Příspěvek od Návštěvník »

Tak jsem se v tom chvíli šťoural a najednou se tam objevil obraz ani nevím čím to bylo. Jenom pokud je slabý signál, tak obraz vertikálně běží a nezastaví se. Tak se chci zeptat, jesti by pomohlo třeba vyměnit nějaký kondenzátor, nebo už je prostě slabý synchronizační impulz?

Dále už dříve jsem si všimnul, že pokud přepnu na kanály 6-12 a zkusím naladit (NOVU na 8. kanále), tak je nejhezčí obraz a dobrý zvuk kousek od sebe a nejdou spolu, takže buď mám obraz nebo zvuk. Lze to nějak naladit aby šli spolu? Předpokládám, že to bude někde ve VF stupni.
oprtel

Šiljalis

#38 Příspěvek od oprtel »

Tam budeš mít skutečně vadné VN trafo nebo koncový tranzistor GT905.
oprtel

Šiljalis

#39 Příspěvek od oprtel »

Omlouvám se, beru zpět. Nečetl jsem poslední příspěvek.
miroja

#40 Příspěvek od miroja »

Anonym píše:Tak jsem se v tom chvíli šťoural a najednou se tam objevil obraz ani nevím čím to bylo. Jenom pokud je slabý signál, tak obraz vertikálně běží a nezastaví se. Tak se chci zeptat, jesti by pomohlo třeba vyměnit nějaký kondenzátor, nebo už je prostě slabý synchronizační impulz?

Tipoval by som vyschnute kondiky v oddelovaci synchroimpulzov.

Dále už dříve jsem si všimnul, že pokud přepnu na kanály 6-12 a zkusím naladit (NOVU na 8. kanále), tak je nejhezčí obraz a dobrý zvuk kousek od sebe a nejdou spolu, takže buď mám obraz nebo zvuk. Lze to nějak naladit aby šli spolu? Předpokládám, že to bude někde ve VF stupni.

Tak ma napada, ma tento telkac doplneny zvuk o 5,5 Mhz? Ak nie, tak to by mohlo byt ono. Skus zistit s akym odstupom zvuku sa tam u vas vysielaju programy. Ak 5,5, tak tam dorob druhy zvuk, lebo standardne mal telkac len 6,5 Mhz.
Hill
Administrátor

#41 Příspěvek od Hill »

Tak už se mi podařilo přihlásit na svém:

Vyměň C15 a C18, oba mají mít 1uF, ale zpravidla už nemají.

Nova vysílá zvuk zrovna tak 6,5MHz od obrazu, jako ostatní programy. Ve III.pásmu tenhle problém dělají duchy. Potřeba rozladění souvisí spíše s malou selektivitou zvukového dílu K147UR1, kde ruší pomocný kanál 6,24MHz, zkus tomu pomci malou změnou L11, ale napřed velkou změnou antény.
Dokud nebudeš chtít přijímat signál z kabelovky nebo ze Západu, 5,5 MHz na žádný z našich vzduchem šířených programů nepotřebuješ.
Když přesto (třeba pro satelit), v téhle televizi to spraví "jednodrátový" směšovač 12MHz.
Jen nesahej do OMF, jinak to bez rozmítače a osciloskopu nedáš dohromady!
miroja

#42 Příspěvek od miroja »

Hill píše:Tak už se mi podařilo přihlásit na svém:
... Nova vysílá zvuk zrovna tak 6,5MHz od obrazu, jako ostatní programy...

U vas "na zapade" :) sa este udrzalo na teresteriali 6,5 :o
U nas je to uz len vynimka ak je to 6,5 MHz.
Hill
Administrátor

#43 Příspěvek od Hill »

Miroja: pak ovšem by došlo na směšovač (elegantní řešení na destičce 10x12,5mm, s jedním tranzistorem, rezonátorem a dvěma keramickými filtry, hotové za pár šprdlíků tuzemských).
Stejně, pokud se k tomu má připojit modulátor videa, kamery, dvd či satelitu, a není možnost přepnout na 6,5MHz zvukový výstup, bude jednou ten směšovač stejně potřeba, i když význam černobílé obrazovky dost výrazně poklesl, spotřeba přístroje také není zanedbatelná (po 2 hodinách hraní na rok jetou gelovku 12V/původně 4Ah z UPS už se zmenšuje obraz)...
miroja

#44 Příspěvek od miroja »

Ak 5,5 neplanuje pouzivat, tak ho tam davat nemusi, ten moj prispevok nebol mysleny ako kritika, ... mna len prekvapilo, ze este frcite na 6,5-ke...
Tu sa to prevalilo v 90-tych rokoch. Este si spominam ako som tie jednotranzistorove zmiesavace do Rubinov vyrabal takmer na kolene :roll:
Hill
Administrátor

#45 Příspěvek od Hill »

Tady zůstaly všechny terestricky šířené celoplošné programy se zvukem 6,5 resp. 6,5/6,26MHz dodnes, jen ojediněle vznikly pokusy spustit a udržet v provozu nějaké regionální programy, ty už se vesměs vysílaly s užším kanálem. Hlavně kvůli kabelovkám a VCR bylo ale stejně často nutné do ruských a lotyšských televizí doplnit směšovač.
Dodnes o tom, že existuje víc zvukových norem, stejně nemá většina lidí tušení. Vždyť stará Tesla se nijak přepínat nemusela... no, aspoň člověk kolem vánoc navštíví víc sousedů, co si koupili novou televizi, a návod jim nic neříkal, pokud ho vůbec četli. Zlepší to sousedské vztahy, když už na to po zbytek roku pořád není čas.
:)
Na 8. kanále u nás vysílá Novu jen Ještěd (vertikálně) a 44 místních převaděčů, z nich asi polovina také vertikálně. To, společně se skutečností, že na I.-III.pásmo (kanály 1-12) se v Šilelisu používá jiný kanálový volič, než pro UHF, a také jiná anténa, vede k vyšší pravděpodobnosti, že něco nebude ideální.
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“