čím řezat sklokeramiku?
Moderátor: Moderátoři
čím řezat sklokeramiku?
Já to pochopil zpočátku tak, že BU2520 chce do desky udělat díru.
Osobně bych s tím raději zašel ke sklenáři. A je docela možné, že od toho dá sám ruce pryč. Oni neradi řežou už jen starší použité obyčejné sklo. U starého skla už totiž kouzlo s diamantem nebo kolečkem někdy nefunguje.
- serviceman
Michal
Taky si nemyslím, že je to jen pověra. Mám spolužáka sklenáře a občas k němu zajdu na pokec. Nic mi nikdy neprodával a stejně mi to říkal. Taky mi dal na pokusy nové sklo a byl jsem najednou docela šikovný lamač skla. Doma jsem to zkoušel na hodně starém skle z oken. Nebylo to stejné.BOBOBO píše:To je jedna z pověr . Potřebují prodat nové sklo ...
O.T.
http://www.novinky.cz/koktejl/312229-londynsky-mrakodrap-pry-roztavil-ridici-auto.html
Tohle se mu jednou stalo - měl pod stříškou na dvoře opřenou velikou tabuli zrcadlového skla. Byla trochu prohnutá. Večer přišel k autu a divil se, proč má nějak vlnkovatý nárazník a reflektor. Prostě co bylo plastové a po čem se prošlo slunce.
Takže zprávě s markodrapem celkem věřím.
Naproti tomu sklo ponechaný několikaletýmu "stárnutí" je pokrytý vrstvou rekrystalizovanýho kysličníku křemičitýho, kterej krystalizuje v různě složitejch krystalovejch soustavách - od jednoklonný přes čtverečnou, kosočtverečnou a krychlovou až po šesterečnou. Vždycky je to ale relativně pevnější materiál než je amorfní sklo - a proto jeho narušení třeba diamantem je mnohem náročnější. Zároveň se v takto zkrystalizovaný hmotě úplně jinak šíří a soustřeďuje napětí případnýho ohybu. K porušení krystalizovaný vrstvy pak dochází podél krystalovejch vrstev a ne podle vrypu - proto se "vystárnutý" sklo nedá jednoduše ulomit podle vrypu na povrchu, jako sklo "čerstvý". Proto je sklenářský "řezání" diamantem nebo tvrdokovovým řezákem snadnější na čerstvým skle - to se ale nevztahuje na skutečný ŘEZÁNÍ pomocí karbidovýho nebo diamantovým bortem pokrytýho kotouče - ten sklo skutečně ROZBRUŠUJE a dělí odstraněním tenký vrstvičky = ŘEZU jako každá jiná pila.
Takže starý sklo je rozbroušením stejně dobře dělitelný jako nový sklo - na rozdíl od "řezání" diamantem nebo tvrdokovovým řezákem, který u starýho, krystalovou vrstvou pokrytýho skla běžně selhávají.
U skla s upraveným chemickým složením jako jsou žáruvzdorný skla typu SIMAX nebo PYREX bych o řezání diamantem vůbec neuvažoval - jednak jejich způsob zpracování neposkytuje rovnou plochu vhodnou k soustředění napětí pro rovný odlomení do vrypový čáry, druhak jsou po vylisování tepelně upravený pro snažší rozpraskání na menší, zraněním nehrozící střepiny. Tyhle druhy skla, běžně označovaný jako "tvrzený" nebo "kalený", bych diamantem vůbec neřezal ani v tom nejčerstvějším stavu - ale výhradně rozbroušením za dostatečnýho chlazení a "mazání" vodou.
A kutilmile - nelituju tě
Michal