Závada ATX

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
dj_Paul

Závada ATX

#1 Příspěvek od dj_Paul »

Zdravím

Hlídá si ATX zdroj (EuroCase 350W) větev +5VSB ?

Monitor základní desky ASUS P5LD hlásí výpadky větve +5VSB a při výpadku přestane fungovat klávesnice a myš (jsou napájené z +5VSB kvůli zapínání PC)

Na žádném z mnoha schémat jsem zpětnou vazbu nenašel.Jak to tedy je?

Předem děkuji
sr71

#2 Příspěvek od sr71 »

ve zdroji je vždy nějaký stabilizátor na +5V SB (dříve např 7805, dnes častěji TL431+optočlen), často bývá vadný elyt na výstupu +5VSB a pak je toto napětí měkké a v tom může být popisovaný problém
dj_Paul

#3 Příspěvek od dj_Paul »

mě se jedná o to jestli je větev +5VSB zahrnuta v signálu POWER GOOD,protože PC tyto výpadky ignoruje a běží dál
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Nie, +5VSB je z pomocneho zdroja, ktory je oddeleny od hlavneho.
dj_Paul

#5 Příspěvek od dj_Paul »

děkuji,to jsem potřeboval vědět,takže zdroj uchopím za ATX konektor a hodím co nejdále :lol:
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Mourek »

a koupíš nový a za chvíli to bude stejné
dj_Paul

#7 Příspěvek od dj_Paul »

ještě je v záruce,ale mám tu jeden testovací se "svými" kondy a tomu věřím
breta1

#8 Příspěvek od breta1 »

dj_Paul píše:děkuji,to jsem potřeboval vědět,takže zdroj uchopím za ATX konektor a hodím co nejdále :lol:

Než ho vyhodíš, udělej jednoduchou kontrolu +5V SB. Připoj jako zátěž odpor cca 5 Ohm, napětí může poklesnout jen o málo - desítky mV. Bude-li to OK, budeš se pro vyhozený zdroj do popelnice vracet.
wiktor

#9 Příspěvek od wiktor »

já si osobně myslím že když si někdo koupí zdroj za pár stovek tak by hned před použitím mněl znej vytrhat ty kondy a dát kvalitnější mám tak udělaný dva zdroje a už bez problémů jedou přinejmenším tři roky taky zabraní nafouklejm kodíkům na desce ve sběrnici dneska se ale už nedá věřit ničemu známej si koupil case i se zdrojem a utoho novího zdroje jsem hned zjistil závadu že tam nefungovala jedna větev +5v po rozebrání zdroje jsem zjistil že nákej čínan blbe zapájel ten kabel do desky občas mi připadá jako by ten plošnák ve zdroji dělal školák.
breta1

#10 Příspěvek od breta1 »

wiktor píše:já si osobně myslím že když si někdo koupí zdroj za pár stovek tak by hned před použitím mněl znej vytrhat ty kondy a dát kvalitnější mám tak udělaný dva zdroje a už bez problémů jedou přinejmenším tři roky taky zabraní nafouklejm kodíkům na desce ve sběrnici dneska se ale už nedá věřit ničemu známej si koupil case i se zdrojem a utoho novího zdroje jsem hned zjistil závadu že tam nefungovala jedna větev +5v po rozebrání zdroje jsem zjistil že nákej čínan blbe zapájel ten kabel do desky občas mi připadá jako by ten plošnák ve zdroji dělal školák.

Dovoluji si trochu nesouhlasit a napsat svůj názor. Není pravda, že zdroj má na svědomí nafouklé elyty na desce, ty se nafouknou v důsledku činnosti DC-DC měničů na samotné desce a samozřejmě je to o kvalitě elytů. Souhlasím s tím, že je dobré používat kvalitní elyty, ale mnohokrát jsem viděl nafouklé i ty zaručeně kvalitní s t. zv. nízkým ESR a s kdovijakými záhadnými zkratkami. Totéž platí i o t.zv. super zdrojích kontra zdroj za tři stovky . Podle mého názoru jsou jen dvě cesty - zhruba každé 2 roky, nebo i častěji, okem zkontrolovat elyty a zejména ty, které jsou blízko hřejících chladičů, tranzistorů a tlumivek, ihned vyměnit. A jen tak pro zajímavost- studoval někdo výrobcem udávanou životnost elytů? - protože jestli ano, polilo ho horko, protože průměr je 5000 hod, což je tak 7 měsíců, nejlepší elyty 10000 hod, což je 14 měsíců nepřetržitého provozu- a skoro v nepřetržitém provozu některé PC jedou. Takže jestli někomu vznikne kvůli elytům značná škoda a bude nadávat na výrobce elytů, bude plakat na nesprávném hrobě (stejně jako já).
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Kvalita elytov nezavisi na tom, ci su low ESR alebo nie, ale na vyrobcovi - tie cinske su sice low ESR prvych par mesiacov, ale potom sa zacnu nafukovat a ESR zvysovat. Vyssia teplota tento proces urychli.
Mnohe sa nafukuju aj ked sa vobec nepouzivaju! Priklad - dostal som dosku a bol odpaleny chipset, tak som ju hodil medzi ostatne, co mam na suciastky. Elyty neboli nafuknute, ale boli to nejake smejdy (tusim GSC). Lezalo to tam rok, mozno viac - a nedavno som na nu pozrel a jeden elyt nafuknuty...
breta1

#12 Příspěvek od breta1 »

rnbw píše:Kvalita elytov nezavisi na tom, ci su low ESR alebo nie, ale na vyrobcovi - tie cinske su sice low ESR prvych par mesiacov, ale potom sa zacnu nafukovat a ESR zvysovat. Vyssia teplota tento proces urychli.
Mnohe sa nafukuju aj ked sa vobec nepouzivaju! Priklad - dostal som dosku a bol odpaleny chipset, tak som ju hodil medzi ostatne, co mam na suciastky. Elyty neboli nafuknute, ale boli to nejake smejdy (tusim GSC). Lezalo to tam rok, mozno viac - a nedavno som na nu pozrel a jeden elyt nafuknuty...

Že jsou elyty problematická součástka, na tom se shodneme. Už jsem zažil leccos, ale že by se elyt sám nafoukl v klidu, tomu nevěřím, spíš jsi se před rokem přehlídl.
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Neviem, co do toho davaju, ale myslim, ze tam moze nejaka chemicka reakcia prebiehat.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“