Zváračka s usmernovačom

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Súdruh

Zváračka s usmernovačom

#1 Příspěvek od Súdruh »

Česť práci

Mám trafo zváračku a chcem si k nej postaviť usmernovač. 150A diody s chladičmi mám. Čo ešte k tomu potrebujem ? Stáčí len zapojiť diody do mostíka. Treba za nich filtračný eliyt a ak hej tak akej kapacity.

Prečo je lepšie zvarovať jednosmerným prúdom ???

:beer:
stasek

#2 Příspěvek od stasek »

Tak hele, na ten pozdrav jsem alergickej, odpovídám jen proto, abych tě na to upozornil. Nejme tady na Kubě, ani u bolševiků v Rusku.
A pokud se týká té svářečky, mostík ti nestačí, chce to ještě pořádnou tlumivku řádově několik mH. Drát na ní tak silnej, jako sekundár u svářečky. Takže s jádrem pěknejch pár kilo navíc.
Jinak svářet střídavým proudem můžeš i elektrodama nerez, hliník, mosaz. Navíc to tak neprská a oblouk hoří kultivovaněji.
meno

#3 Příspěvek od meno »

Česť !

Zváraš prúdom nie napätím !!! Budeš tam musieť dať poriadaný elyt a tú tlmivku.
:D :D :D
jano2

#4 Příspěvek od jano2 »

Je aj ina možnost,(s umernim vysledkom),než VELKA tlmivka.Až budem doma a bude zaujem,zverejnim.
janousek

#5 Příspěvek od janousek »

Hledej, někde se to tady nedavno řešilo, dokonce se schematy zapojení.
Súdruh

#6 Příspěvek od Súdruh »

Nejak tu nič nemôžem nájsť.
jano2: Záujem by určite bol máš u mňa

:beer:

Ešte by ma zaujímalo prečo je lepšie zvárať jednosmerným prúdom :?:
stasek

#7 Příspěvek od stasek »

Opravuji chybu ve svém příspěvku. Samozřejmě jsem myslel svářet stejnosměrným proudem (nerez, hliník, apod.)
jano2

#8 Příspěvek od jano2 »

Tlmivka je z neonovych svetiel niekedy s pred 15-tich rokov.Treba vyskušat,ide to dost dobre.Daj vedieť,aki je vysledok!
Přílohy
Picture 154.jpg
(108.78 KiB) Staženo 589 x
adamx

#9 Příspěvek od adamx »

Toto zapojenie mám odskúšané ,chodí dobre . Tlmivku som použil z 250Wneonoveho svietidla .Ale na klasickú velkú tlmivku to aj tak nemá. Na oceli to skoro nepozať , ale na hliníku a nerezu hlavne v polohách vidno rozdiel .
jano2

#10 Příspěvek od jano2 »

adamx ma pravdu,ale tie vyhody,jednoduchost,rozmery,vaha,stoja za to.Hlavne na čo to chce použivat.
xyxa
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od xyxa »

S tím plánkem souhlasím ale ty kondenzátory osobně mám vyzkoušeno 10000uF
jano2

#12 Příspěvek od jano2 »

Určite vyššou kapacitou nič nepokazite,prave naopak,ale viete si predstavit zohnat take niečo pred 20-timi rokmi,ked som to odskušal a využil?
tibi

#13 Příspěvek od tibi »

JANO2 moj zlaty ta finta s tou tlmivkov je uz stara zalezitost,a zvaracke to akurat pomoze tak minimum.Ty si este asi nevidel dobre horenie obluka.je rozdiel ci vytvaras obluk cez silovu cast zvaracky alebo ho davas paralelne k silovej casti.ty sice vytvoris aky taky obluk ale ta filtracia je na mizernej urovni.vyskusaj si 3f usmernenie 3diody 3 tyristory a uvidis.tie mohutne tlmivky sa nedavali iba tak na srandu,a to potrebne nenahradis nicim,to mi ver!ak vies dobre zvarat tak vies ze ak je dobra tlmivka tak ten zvuk zvaracky je nadherny bez ziadnych prskanic. p.s neviem keby si mal tahat 150A cca 8h ci by ti ta tvoja tlmivka vydrzala.
jano2

#14 Příspěvek od jano2 »

Ale,ved ja to viem.Je to take nudzove riešenie,lepšie niečo ako niš,dufam,že nepovieš,že to je lepšie bez tej upravy,bez tej MINI tlmivki.Robil som ich par a velmi mi boli vdačny,ti čo som im to robil.
heldybeldy

#15 Příspěvek od heldybeldy »

Tibi, ja by som tu upravu nezatracoval. Sam som si podobnu upravu urobil, ked som do lacnej baumaxovej trafozvaracky zabudoval usmernovac. Aj ked niesom profi-zvarac, som s touto upravou nadmieru spokojny. Chcel by som ta vidiet aku velku seriovu tlmivku by si musel pouzit pri jednofazovej zvaracke. Mozna by bola vecsia ako samotne trafo. Trofazovu tyristorovu mozes tak porovnavat z invertorom. V tejto uprave ten obvod sluzi na to, aby obluk medzi polvlnami pri bazickych elektrodach nezhasol. Inak prudova charakteristika zostava zhruba rovnaka ako pri povodnom trafe. Ten obvod s tlmivkou zo ziarivky mi velmi nevyhovoval, lebo tahal velmi dlhy obluk pri oddialeni elekrtody. Navinul som novu tlmivku na jadroC zo stareho rukeho Rubina, a to 120z Cu 2,5 PVC z odbockou uprostred, ktroru mozem zvolit prepinacom. Aby som zvysil zapalne napatie, tak som rovnakym dratom ako na tlmivku privinul 2x 4 zavity na sekunar a zapojil ich do serie z pomocnymi diodami (pozor,treba zfazovat, aby sa neodcitalo), ktore tiez prepinacom mozem vyradit. Tie elyty som pouzil z AT zdroja 2x600M/200V a uplne by stacil aj jeden. Dal som zvarat aj skusenejsim, vyjadrili sa, ze je to parada!
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“