Mirabelky, co s nima?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Mirabelky, co s nima?

#1 Příspěvek od Celeron »

Spousta lidí tu nejspíš neví, co mirabelky jsou a nebo je aspoň nikdá neviděli....
Takže dotaz na ty, co vědí vo co go. :) Mám jich tu 5 fasádních kýblů. :oops: Hlavně žlutý, a trochu červených a fialových. Umím z nich kompot a džem. Neumíte z nich někdo víno? Na netu kupodivu nikde nic. Jde to vůbec? Musí, můj děda říkal, že víno jde udělat ze všeho, co roste na stromech.
A co třeba kořalka, vždyť je to vlastně přestrojená švestka. :) Nějaký recepty by nebyly? Hlavně kolik cukru a který kvasinky by byly vhodný.

Díky Jirka
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Já je mám nejradši tak jak rostou na keři. Teď jak dozrávají se z kola vždycky vracím nacpanej. :D Tady v okolí Brna rostou hojně. Zajímavý je, že je skoro nikdo netrhá. Jinak ten kompot, nebo marmeláda je dobrej nápad.
Mach3D

#3 Příspěvek od Mach3D »

Napcpat do sudu a nechat kvasit, ve vhodný čas přepálit - Výborná kořalka
nebo
Nacpat do demižonu se studniční vodou, přidat cukr a kvasnice - víno
Hejnicek

#4 Příspěvek od Hejnicek »

Mam jeden strom na zahrade a letos na nem byla hodne velka uroda.
Mel o ne zajem skoro soused na paleni a tak jsem mu je nechal.
Asi z toho koralka neni spatna, kdyz mel o ne zajem odbornik.
Snad da na oplatku nejaky vzorek.
Killroy
Moderátor

#5 Příspěvek od Killroy »

Tady to rostě taky všude a vysazovalo se to hojně v 70letech. Tehdy jsme díky viru šarky a následnému nařízení, byli nuceni vykácet a spálit všechny slivoně co kdo na zahradě měl.. :cry: Chodily to kontrolovat komise z NV a padly i celé aleje.. Potom tam namísto švestek a blum vysazovali tohle - mělo by to prý být odolnější. Místní název jsou špendlíky.

Kořalku nevím, ale džem z toho fakt nemá chybu. Bývá ale dost trpký a musí se víc přisladit. Beru si jen ty žlutočervené a pokud možno ještě tvrdší plody. Momentálně mám 10 sklenic a na mřížkový koláč je to mňam.. :chlupus:
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Videl som aj modre/fialove mirabelky - ako slivky (aj s tym modrym "povlakom").
kejki

#7 Příspěvek od kejki »

Já myslím, že to nikdo nesázel, že jsou to výhony z podnoží těch uřezaných švestek a semenáče. jdu na jednu zachovalou pravou švestku, sice ještě nemá scvrklé prdelky, ale má chuť, kterou žádná slíva nenahradí.
Michal22

#8 Příspěvek od Michal22 »

Killroy- u nás tady u Brna se tomu taky odjakživa říkalo špendlíky, případně srálky (proč asi, že?).
Strýc měl jednou málo modrého do maču, tak to docpal špendlíkama, výborná směsková kořalka.
Dá se ti i zavařit, postup podobný jak u třešní.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
serviceman

#9 Příspěvek od serviceman »

Mirabelka (původně z východní Asie) je velice odolná a používá se i jako základ, na který se roubuje např. meruňka, právě pro její vytrvalost. Mimochodem v Asii se považuje za léčivou.
Killroy
Moderátor

#10 Příspěvek od Killroy »

Tady je nějaké vysvětlení a mj. i něco málo k té kořalce.. :)

.
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Pro mne jsou mirabelkami stromy podobné slivoni , ale se žlutými plody . Ne ty tyčky , "silné letorosty" keřovité . To jsou ty špendlíky . Jedu-li kolmo , občas nějakou utrhnu . Narozdíl od rčení , že ze všeho se udělá kořala , ta víno nee , alespoň s rozumnou výtěžností .
ZVUK2000

#12 Příspěvek od ZVUK2000 »

Mirabelice (špendlikovice) je údajně lepší jak slivovice.
petus
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od petus »

Pokud něco chcete a neodpovídám,pošlete SZ :)
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, ESP8266, STM32, ESP32...)
Peťus
Jodr

#14 Příspěvek od Jodr »

Kořalka se dá vypálit ze všeho co obsahuje nějaký cukr, tudíž i ze "špendlíků", zkvašených jako švestky. Špendlíky by měly být hodně zralé, bez stopek a listí, které výslednému produktu udělají pachuť. Pálenka z nich je výborná. Manželky strýc svého času, když nebylo nic na zahradě, pálil kořalu i ze zkvašeného chleba s cukrem. Smrdělo to jak fujtajksl, ale líh z toho vypálil. (Není důležité co piju, hlavně když se motám :-)
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Ahá, tak jinde se tomu říká špendlíky! 8O No tak k tomu se už něco najde.
Díky Petus za odkaz, jdu na to! Doufám, že u nás v drogérii budou mít sůl a kvasinky, dělat to na divoko sice jde, ale je tam trochu riziko...
Ještě k tý kořalce. Byl jsem v místní zahrádkářský palírně. Je to na pytel, mají kotel na 150 litrů. Míň než plnou várku nevemou. Tak jsem se zeptal kolik plodů je potřeba a je to mimo, asi tak 5 metráku...
Jirka

PS: Jinak zajímavej poznatek, právě píšu na historickým Pentiu P5 66Mhz někdy z roku 1994-5 a pod W98! Pokud se vypne v prohlížeči automatický dokončování, tak Bastlírna jede!! a kupodivu, ani to není žádnej lenochod. 8O Když si představím, že v tý době dost lidí, co tu jsou, nosili na zadku baťoh a nebo chodili ještě po horách... :D :D :D Na tý mašině je vše původní, jen jsem vyhnal kompesorem pavouky. Šla po cca 12 letech na první cvaknutí, jen jsem přidal síťovku. Jó, to se ještě dělaly stroje!!
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“