Neznámý zdroj - teplota

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kaca
Kontaktovat uživatele:

Neznámý zdroj - teplota

#1 Příspěvek od Kaca »

Zdravím Vás!
Poprosil jsem syna aby mě udělal něco na co se může nahrávat TV program. Vzal tedy disc z PC a dal k němu jakýsi kabel do toho DI-WAY sat přijímače. Mám k tomu zdroj který je na obrázku. Asi je to nějaký east šmejd ale funguje to. Hřeje se ale MOSFET 2SK2043. Kondenzátory jsem vyměnil. Pomůže záměna za nějaký výkonnější tranzistor? Jsem schopný i předimenzovat chladič. Jestli by pomohla záměna tranzistoru tak prosím o nějaký návrh za jaký.
Ještě musím dodat že proudově je to postačující. Má to i kabel na napájení topho discu.
Děkuji moc a zdravím!!
Přílohy
IMG_1334.JPG
(35.82 KiB) Staženo 134 x
IMG_1333.JPG
(36.35 KiB) Staženo 99 x
Artaban001

#2 Příspěvek od Artaban001 »

Spíš, než fotku "střev" sem dej parametry zdroje - (pokud jsou známý), a parametry disku. Jestli je to klasický 3,5 palcový z komplu, tak ten zdroj je možná přetíženej.. A USB v tom tvým rekordéru neutáhne nějakej ten "zapouzdřenej"disk, co je k dostání v datartu, nebo v podobným obchodě?
Já kdysi používal 2,5 palcový disk PATA do notebooku v "rámečku" a vedl mě z něj jen USB kabel. Můj set-top box s ním z počátku nechcel pracovat, protože nečekal, než se mu roztočí plotna. Po výměně FW boxu bylo vše v pořádku..
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Kaca »

Futrál zdroje už není. Syn říkal že proudově je to v pořádku. Ten zdroj hřál hodně i při malém zatížení. Fotky discu přikládám.
Přílohy
IMG_1337.JPG
(37.79 KiB) Staženo 74 x
IMG_1336.JPG
(35.05 KiB) Staženo 89 x
IMG_1335.JPG
(27.05 KiB) Staženo 91 x
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Tak pak zkusit ten zdroj vyměnit, nebo ho pokus opravit (pokud to není jeho vlastnost).

Ovšem já osobně bych situaci řešil externím pevným diskem: ve vypnutém stavu (raději) se s ním dá krásně manipulovat a nevypadá jako "bastl", ale jako malá placatá krabička. Když už je to někde na očích v obýváku..

Jinak - k tomu zdroju: Pokud si na to troufáš a máš na to náladu, rozkresli si podle plošnýho spoje schéma. A pak se pokus určit, proč se nejspíš špatně otevírá tranzistor a součástky změř - nejčastěji elyty (časem vyschnou), nebo svitkáče - u některých tipů se přepětím probijí a tím se jim snižuje kapacita. Těžko se radí jen podle fotek a to ještě někomu, o kom nevím, jak dobře zná technologii pulsních zdrojů..
serviceman

#5 Příspěvek od serviceman »

Kaca píše:Hřeje se ale MOSFET 2SK2043.
Udržíš na něm ruku?
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Kaca »

Právě že neudržím. Je to všechno asi jen dočasné. Zkusím použít AT zdroj z malého PC. To bude asi nejlepší východisko. Ještě zkusím ty kondy a pak ten jiný zdroj. Ono to dnes stojí jen pár korun. No, marodím tak se trochu nudím tak jsem přemýšlel (ale to bolí) s tím něco udělat. No, dám vědět jak to dopadlo ale dnes už určitě ne.
Zdravím a děkuji!!
monterjirka

#7 Příspěvek od monterjirka »

Artaban001 píše:...Já kdysi používal 2,5 palcový disk PATA do notebooku v "rámečku" a vedl mě z něj jen USB kabel. Můj set-top box s ním z počátku nechcel pracovat, protože nečekal, než se mu roztočí plotna. Po výměně FW boxu bylo vše v pořádku..

Já jsem s tím v minulosti taky bojoval. Nedokázal jsem Set Top Boxu vnutit přes USB externí disk, který byl naformátovaný v NTFS.
Ale disk ve FAT32, vložený do "chytré krabičky z Aukra"(redukce SATA na USB), byly tam 2 koncovky USB, jedna pro plnohodnotné připojení k portu a druhá pro napájení, pokud na to port nestačil, externí zdroj 5V/1,5A a provedení "adaptér do zásuvky"...
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Kaca »

Ale ono to funguje perfektně ale jen ta teplota. Tak když to nepůjde jinak tak použiju ten malý zdroj AT z PC. Jaké jsou formáty to nevím. V tom jede mladej. Mohu se ho zeptat a dát vědět. Vím ale že ho měl napojenej na PC a něco s ním dělal. Jestli nějaké formátování nebo defr. nebo kompr. nevím.
Jak říkám mohu se zeptat. Ale opravdu to funguje bez problému. Akorát mám strach že vyhořím tak raději zatím nenahrávám.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Kaca »

Tak jsem sehnal ten samej - novej tak to dnes večer vyzkouším.
Schéma jsem na něho nesehnal a asi se s ním nebudu zabývat. Možná ještě ten elyt na primární straně (ne filtr ale ten druhý) a pak to půjde do zdrojových lovišť.
Přílohy
IMG_1339.JPG
(35.13 KiB) Staženo 157 x
IMG_1338.JPG
(35.38 KiB) Staženo 94 x
Mira_A

#10 Příspěvek od Mira_A »

Taky jsem měl doma zdroj co hodně hřál i bez zátěže ze starého notebooku Siemens Nixford. On měl udělánu umělou zátěž , takže i v klidu nezapojený měl odběr cca 3W , což jsem si ověřil domácím zásuvkovým wattmetrem. Měl na výstupu několik pararelně zařazených SMD odporů. Tak jsem je vyměnil za jiné a bylo to OK. Odběr na prázdno cca 1W a už nehřál.

A nejlepší je disk z notebooku. Má jen jedno napětí 5V max. odběr 1A
takže se dá v pohodě živit malým spínaným zdrojem na nabíjení mobilních telefonů nebo navigací.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Kaca »

Díky za odpověď!
Včera jsem to dal nahrávat na čtyři hodiny a nepřežil ani ten nový. Asi po dvou hodinách se poroučel do zdrojového nebe. No, dnes ráno jsem vyhrabal dva zdroje z PC. Jsou takové menší, jeden ATX a druhý AT. Tak odpoledne to zkusím zapřáhnout. Tam je blbé akorát že to má to mucené chlazení a je to slyšet. Jinakby to mělo být dobré. Když by to šlo, zkusil bych odpojit ventilátor ale třeba to nepůjde. To uvidím.
Zdravím! :D
weed_smoker

#12 Příspěvek od weed_smoker »

Skoro bezhlučnej je např.zdroj s 40-50VA trafem 230/15/8V,dvěma můstkama 4A/100V,dvěma elytama 4m7/25- ,výstup s 78S05 a 78S12.
Má to teda horší účinnost než spínanej zdroj a opravdu to vyžaduje AC napájení(spínanýmu je to celkem fuk,pokud je napětí v mezích funkčnosti).
PotPalo

#13 Příspěvek od PotPalo »

Tieto spínané zdroje majú jedinú chybu, a to sú filtračné elity na výstupe. Navyše harddisk má nerovnomerný impulzný odber, takže zroje odchádzajú raz-dva.
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Tieto zdroje su hrozne smejdy a mozes byt rad, ze si este neodpalil ten disk.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Kaca »

Ano! Všechny zkušenosti to potvrzují. Už je na nic nepoužiju. Mám tam teď ten z PC a je to OK. Vyzkouším to i bez větráku ale moc tomu že se to uchladí nevěřím. Je to ale jedno. On ten větrák zase tak moc kraválu nedělá a to náporové chlazení má dost velkou účinnost.
Děkuji Vám a zdravím!
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“