Časovač na výmet padáku
Moderátor: Moderátoři
Nějak už si vůbec nejsem jistý správnou funkcí celého zapojení. Využívá nestandarní funkce 555. Bohužel nemám dnes čas to zapojit na destičce.
> paplik: Ještě k podivnému odporu: směs (grafit+kanagom+aceton) možná generuje nějaké napětí, možná je to velmi nelineární odpor.
1)Zkus palník připojit jen tak na voltmetr, stejnosměrný rozsah 200mV. Měl by ukázat nulu.
2) Když palník připojíš na "diodový test"(běžná poloha přepínače multimetru), měl by ukázat v obou polaritách stejně nějaký údaj. Kolik tam je?
paplik> Jsou tu paralelně dvě názorové větve na zdroj napájení - jedna "kondenzátorová"(breta1) a druhá bateriová.
Sleduj obě. Vyzkoušej ten palník na nabitém kondenzátoru. Pak bude možno si vybrat.
musím sehnat nový multimetr....
Jak ovšem bylo docílleno aby energie proudu žhavých plynů neunikla hlavní tryskou dozadu tedy přesně v opačném směru ? Tam byla nějaká přepážka ? Ale jak potom došlo k iniciaci výmetné směsi když ne od hořicího motorku ?
- scorpions-cz
Proud jsem měřil klasicky zapojil jsem apermetr mezi palník a + kondenzátoru druhý drátek palníku byl na - kondenzátoru. Nabíjel jsem to 7,4V li-polkou poté i 11,1 lipolkou, ale jen se z toho začoudilo, ale dostatečně se to nenažhavilo.
- scorpions-cz
http://www.meta-pyro.cz/ za kolik ti udělají nejlevnější palník. Musí se jich koupit 100 najednou ,ale to v poho užiješ. Pokud použiješ piluli NO tak ti ten kondík bede spolehlivě stačit. Zkoušel jsem piluli SO s kondem 1000uF nabitým na 10V a v pohodě ho to odpálilo.
furt si myslím ,že spolehlivé odpálení padáku i za cenu 5Kč je lepší než samo domo selhávka a raketa volným pádem.
Radši než kupovat ty palníky bych dal do rakety 20ti gramovou 2S li-polku. Zas tak těžká není, jen to chce ten schopný časovač. Šla by použít ta 7,4V i na ten CMOS časovač?
EDIT: navic jsem se teď díval na katalog metapyro, a tam mají napsané, že na iniciaci NO palníku je potřeba proud 1A, což si myslím, že ten jeden kondenzátor nezvláne.
- scorpions-cz