CD jednotka a laser sonda
Moderátor: Moderátoři
CD jednotka a laser sonda
Dostal jsem starou věž, která normálně funguje, ale jediné co tam je špatné je CD mechanika. Celá byla rozpadlá, podařilo se mě ji jakštak dát do hromady, ale při čtení dost dlouho hledala záznam na cdéčku.
Zjistil jsem že je celá opto... zasvyněná. Proto jsem rozebram snímací jednotku po vyčištění a složení zpět se už CDčko neroztočí.
Na displeji se zobrazí že jednotka načítá ale pak po chvíli napíše že není disk.
Obsah jednotky:
Nahoře : čočka + magnety
Dole : tišták + laser - tišták je ve tvaru E
Na doku : patrně další snimací dioda "3vývody"
Uvnitř : malé sklíčko z jedné strany je lesklejší a z druhé méně.
Z venku : 2 štelovací šrouby.
Existuje nějaký z působ jak by se to dalo seřídit aby to mělo ten zprávný paprsek.
Poraďte kdo stím má zkušenosti.
Starosti mě dělá spíše snímač ten co je na desce, tam se to nastavuje šroubkem.
Jinak jsem zjistil že v nouzi stačí použít jednobodovou diodu LED, v nejhorší situaci i obyčejnou ale není to tak přesný.
Tak se chystám to vyskoušet nic stím nezkazím.
Když tak napíšu jak jsem dopadl.
- Artaban001
Když už se tady rozjela tato debata:
Nevíte někdo, zda jsou někde měřící body pro nastavení pracovního bodu laseru,BUROSCH LASER CD jej nazýva HF. Zatím jsem měnil jeden CD laser a ten jsem nijak nenastavoval, protože byl od výrobce zapečetěn barvou nastavovací trimr a CD mechanika čte bezproblému..
- Artaban001
mi-ro píše:Tak trochu teorie pánové, ten snímač "dole" má vlastně čtyři snímací plošky do čtverečku. Odražený paprsek na ně dopadne a první věc kterou musí udělat serva je, že ho vystředí-čili musí mít stejný signá ze všech snímačů a potom ho zaostří-čili signál musí být co nejmenší, musí dopadat přesně mezi ně. Jak prosté mílý Watsone (nebo jak se to píše)
Ten snímač dole má těch diod dokonce šest. Je to zvláštní, ale tento typ mechaniky je třípaprskový. střední paprsek dopada na diody ve čtverci (řídí to ostření) a krajní dva dopadaji na dvě diody, ktere jsou před a za čtveřicí diod - řídí to sledování stopy na CD

- Artaban001