Zesilovače které nepotřebují elektriku
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
- Přílohy
-
rádio do ruky.jpg- (15.87 KiB) Staženo 144 x
A to nepočítám Klabalovy minipřijímače FM s MAA661, který vysloveně vyžadovaly napětí kolem 1,3V - na novej burelák nehrály a na příliš vybitej nebo na NiCd taky ne...
Ten "Puk" si pamatuju, prodával se v různejch barevnejch variantách pod různým pojmenováním, jako "Puk" to bylo jen u příležitosti jednoho MS v hokeji a byl v černým plastu - ale dal se koupit třeba i jako suvenýr v TANAPu s potiskem jeho loga a pak byl modrozelenej, viděl jsem i hnědej, červenej a modrej exemplář - akorát už si nevybavím, jakej nesly tyhle barvy potisk = koho nebo jakej podnik/instituci propagovaly...
Označení bylo TESLA 2715B, mám ofocenej celej manuál - měl 4 laděný obvody (vstupní, oscilátorovej a 2 mezifrekvenční) a obsahoval 5 tranzistorů, 2 x KF124 jako samokmitající směšovač a mf zešilovač, GA201 jako detektor, KC148 nebo 508 jako nf předzešilovač a KF506(7)/517 jako komplementární koncovej stupeň. Celá ta sranda se napájela 9V destičkovou baterkou...
Zuzana byla starší, používala dederónský SFT trandy a měla o jeden mf stupeň víc, Dana dokonce měla ještě Ge trandy OC170 a nf zes osazenej push-pull dvojicí OC72 s transformátorovou vazbou...
Svého času jsem rád bastlil s SFT354, šlapal jako zesilovač do nějakých 80-120MHz a jako oscilátor se některé kousky daly rozkmitat na 230MHz (zjištěno pomocí TVP). Rozhodně jím nešlo nahradit AF239, jak se uvádí v tabulkách ekvivalentů (opačně to samozřejmě jde), ale ještě v pásmu VKV posloužil jako levná a snadno dostupná alternativa, jen s mírně horšími výsledky. Mívali je i v prodejně Tesla v Pardubicích.
Připomínám, že AF239 tehdy byly mimořádně žádaný typ, ale dovezlo se jich tak málo, že na prodejně je snad měli jen na Karláku, jinak šly rovnou na Oravu do kanálových voličů televizí.
Pro bastlíře jejich přísun zajišťovali hlavně zahraniční studenti, kteří cestou nebo už doma nakoupili a prodejem u nás si přivydělávali.
To jen tak na okraj.
konosuke píše:No a když se místo sluchátek krystalka připojila na vstup magnetofonu Tesla Pluto tak se ze středních vln rozhlasu dalo pěkně nahrávat a nahlas, magič si to zesílil. Nahrávka byla nepochopitelně kvalitnější než z elektronkového rádia. Taková to byla doba.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Krystalka
Kdysi jsem poslouchal krystalku na vysokoimpedanční reproduktor (neznám typ ani původ), byl to myslím rok 1993, Radiožurnál. Anténa 20 metrů drátu, uzemnění do radiátoru. Cívka, starý ladicí kondík, nějaká GAZ dioda. Bylo to slyšet víc než dost a byla to velká romantika... Takže není pravda, jak se píše na Wikipedii, že to může hrát jedině do sluchátek.
- pocitujlasku
EKKAR píše:Ten "Puk" si pamatuju, prodával se v různejch barevnejch variantách pod různým pojmenováním, jako "Puk" to bylo jen u příležitosti jednoho MS v hokeji a byl v černým plastu
Ja mam s potlacou nejakych MS a je cely modry. Musim ho pohladat, urcite je niekde odlozeny a naposledy bol plne funkcny. Napajanie mal 9V baterku.
Moja prva krystalka bola ta najjednoduchsia mozna varianta. 50ohm sluchatko a k nemu paraelne germaniova dioda. Antena bol 3 metrovy drot, zem bol radiator. hral mi tam tusim cesky rozhlas, ale vecer sa to miesalo s niecim dalsim. Zvuk bol relativne hlasny a cisty.
- patrikvarga
Zuzana sa robila aj s OC170.
"Kňour" je v AR 7/84.
Algena - P. Šrait Od krystalky k modelum s tranzistory.
- Přílohy
-
ZUZANA.png- (95.59 KiB) Staženo 197 x
- tomasjedno