Dvoucívkové trafo
Moderátor: Moderátoři
Dvoucívkové trafo
To jsem nevěděl. Četl jsem jenom, že jak jsou ty černé s drátovými vývody na jedné straně, vyrábí se myslím jen to 8A, tak se hrozně přehřívají i při už né jmenovytém proudu. Tedy třeba můstek 8A se už hodně hřeje od nějakých 5A, ale nevím co je na tom pravdy. Do hadexu občas jezdím, tak se zkusím zeptat. Děkuji
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale schottky je schottky, topí to méně, jen je to dražší.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ty MBR jsou docela odolný, měly by přežít i tvrdej zkrat, pokud to bude rozumně jištěný. U těch KYS bych to raději nezkoušel.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
jak ti již bylo řečeno výše - nekomplikuj si život. Trafo nech tak jak je, nic s ním nedělej. Přišroubuj na chladič tu kovovou kostku - usměrňovač (dal bych tam rovnou 50A - pár kaček navíc) a propojil to silnějším vodičem a spoje zaizoloval smršťovačkou (na ten usm. možno použít i fastony). Pokud budeš z trafa tahat max. až 10A, tak bude mít rezervu a bude si "chrochtat". Tu diodu, či diody si uschovej na něco jiného.
Potřebuji to totiž do garáže na bufíka. Měl jsem trafo 24V 8A, ale i když je na bufíku napsáno 4,5A, tak při žhavení si papnehodně přes 8A, možná i něco málo přes 10A. A i když bylo trafo ještě poctivé komunistické velké na EI plechách, tak se při delším provozu dost hřálo, tak jsem si sehnal silnější a kdyžtak to budu používat i na něco jiného.
U toho usměrňovače v kostce si dej při větších proudech pozor na zahřívání, udávané maximální proudy jsou obvykle možné pouze v krátkodobém impulzním provozu, třeba při pár vteřinovém zkratu , ale dlouhodobě ne.