Dotaz na přítomné radioamatéry .Na moravě v okolí Holešova jde chytit na frekvenci cca 531kHz nějaký maják vysílající "R " v intervalu cca 5 sekund .Možná je to nějaká harmonická něčeho chytil jsem to náhodou na rádiu v autě . Nevíte někdo o co se jedná ? .
Auto to nevysílá ,jde to chytit v autě tak v okolí 20km .jinde to nechytám .
Asi vezmu tranzistorák s feritovou anténou a zahraju si na hon na lišku
v pásmu 280 až 530 kHz jsou NDB majáky sloužící k orientaci letadel, jsou z doby kdy ještě nebyla GPS.
já tady slyším na 492kHz "TBV"
jeho lokalizace je na letišti ve Starém Městě u Moravské Třebové
Je to možné že to je nějaký NDB maják.V okolí je letiště u Přerova a v Holešově bylo ( je ? ) také.Zítra vezmu generátor a zjistím kde to radio vlastně ladí
No já jsem mezitím zjistil že podle R ka by to měl být na 231kHz NDB R Malacky na Slovensku .To bych se projel .Teď ještě musím přijít na to jak skvělé radio ford chytá na 531kHz frekvenci 231kHz
2. harmonická 231kHz je 462kHz, což přibližně odpovídá běžnému mf kmitočtu AMky. Ovšem chybí tady ta spojitost s 531kHz. Snad jen to, že těch 462kHz snáze proleze přes vstupní obvody rádia právě při jeho naladění na začátek MW pásma.
Ještě by to chtělo spočítat zrcadla i s ohledem na vyšší harmonické, ale do toho už se mi v této pozdní hodině nechce. Oscilátor bude kmitat kolem 996kHz.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich