Indukce Electrolux EKD5135

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MilanCZ

Indukce Electrolux EKD5135

#1 Příspěvek od MilanCZ »

Ahoj, mám indukční sporák, který nerozpozná žádný hrnec. Pravá spodní a pravá horní mi hlásí chybu E a F, což je právě nerozpoznání hrnce. Ty zbylé dvě plotny chybu nehlásí, ale nerozpoznaj je taky. Zkoušel jsem na řídící desce prohodit vstupy abych vyloučil chybu přepínačů, pak se chyba přesune na levou stranu. Potřebuji vyloučit chybu silových desek, ale bohužel bádám nad tím, jak to udělat, když mi ani jedna plotna nesepne. Díky. :roll:
Rostav

#2 Příspěvek od Rostav »

Chyba E by měla mít i dodatek číslo nebo písmeno. Při chybě E se celá varná deska zneprovozní. Pokud je indikována EF jedná se o chybu ovládacího potenciometru. Pro upřesnění by bylo ptřeba zadat z výrobního štítku číslo PN začíná 9 a může mít dodatek za / př. 943004040/01.
MilanCZ

#3 Příspěvek od MilanCZ »

Zobrazuje se pouze chyba E a F a toto se na displeji střídá.
Zkoušel jsem i přehodit potenciometry (přepínače) a stále stejné. PNC: 943265965.
Rostav

#4 Příspěvek od Rostav »

Tak toto je chyba EF popsl jsem ji v předchozím příspěvku. Chyba v kabeláži k ragulátorům teploty nebo vadný regulátor (potenciometr).Proto se při prohození spínačů jen chyba prohodila. Chyba trvá a elektronika ohřev blokuje.
MilanCZ

#5 Příspěvek od MilanCZ »

Tak jsem chybu vyřešil, opravdu to dělal vadný přívod k regulátoru. Teď už chyba není, ale i tak mi indukce nesepne. Zkoušel jsem několik druhů hrnců, prostě nic. Napětí na snímače jde. Zaráží mě jenom fakt, že nesepne ani jedna cívka :roll:
Rostav

#6 Příspěvek od Rostav »

Vždy je nutné vycházet z chybového hlášení. Vhodný hrnec se dá jednoduše zjistit magnetem. Velikost hrnce musí překrýt varnou zónu ne však příliš. Snížila by se účinnost indukce. Vše je popsáno v návodu k použití varné desky. Pokud před vaší opravou byla deska jen s chybou EF a po opravě se neobjevílo žádné chybové hlášení, bude nejspíše chyba v propojení konektorů. Desky nelze vzájimě měnit. Napájení elektroniky desek je jen na jedné slouží pro obě poloviny indukce.
MilanCZ

#7 Příspěvek od MilanCZ »

Dna hrnců jsou magnetická, rovná a plochá (bez žádných log a symbolů).
Napětí silové části do desek jde, konektory snímačů jsou na správném místě, přesto to ani neslíbí :nevim:
Rostav

#8 Příspěvek od Rostav »

A chybové hlášení? Displej svítí?
Naposledy upravil(a) Rostav dne 22 zář 2013, 19:15, celkem upraveno 1 x.
MilanCZ

#9 Příspěvek od MilanCZ »

Chybu to nehlásí žádnou, indukce se chová normálně, jen je nefunkční ...
Rostav

#10 Příspěvek od Rostav »

Nepředpokládám stejnou chybu u obou silových desek. Pokud nebyly při opravě prohozeny konektory silových desek k řídící jednotce a vše je zapojeno jako před opravou je chyba na řídící jednotce.
MilanCZ

#11 Příspěvek od MilanCZ »

A to si právě myslím. Při připojení na síť se na všech displejích zobrazí "d", po chvilce zřejmě verze softwaru "344.l", a poté vše zhasne. Když na některém z přepínačů nastavím požadovaný výkon, svítí mi např. nastavená "6" ka, položím hrnec a nic. To samé u zbývajících "ploten". Bojím se koupit řídící desku, aby se po výměně neobjevilo něco dalšího ...
Rostav

#12 Příspěvek od Rostav »

Celou dobu se ptám po indikaci chyby. To d je dětská pojistka. Zřejmě jste ji zapnul při manipulaci s voličema. V návodu na obsluhu máte její používání i vypnutí popsáno.
Rostav

#13 Příspěvek od Rostav »

Omlouvám se není to dětská pojistka ale aktivovaná funkce demo.
Deaktivace se provádí takto: Knoflík 3 nastavit na minimum. Desku vypnout ze sítě a chvíli počkat. Pak zapnout a knoflík 3 dát na 0.
Při aktivovaném demo vše pracuje jak má ale nehřeje.
MilanCZ

#14 Příspěvek od MilanCZ »

Zkoušel jsem deaktivaci, bohužel mi to nejde. Když mám knoflík na minimu, tak je na "0". Není ten postup jiný? :nevim:
Rostav

#15 Příspěvek od Rostav »

Nula je nahoře. Svislá poloha. Minimum je první poloha v pravo od nuly.
Knoflík 3 nastavit na minimum. Desku vypnout ze sítě a chvíli počkat. Pak zapnout a knoflík 3 dát do 4 sekund na 0. Počkat. Displej by měl být bez d. Pokud se nezdaří, vyzkoušet tento postup u jiného knoflíku.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“