Hi-Fi věž Sony R550, nejde výstupní signál do reproduktorů

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
5p1d3rb0y

Hi-Fi věž Sony R550, nejde výstupní signál do reproduktorů

#1 Příspěvek od 5p1d3rb0y »

Dobrý den, potřeboval bych poradit s opravou hifi veže SONY R550. Věž jde normálně zapnout a manipulovat s ní jako například ladit, vkládat CD a podobně ale problém je v tom že nejde žádný vystup do reproduktorů takže nehraje. Samozřejmě jsem si stáhl schémata http://elektrotanya.com/sony_hcd-grx30_ ... nload.html
ale vubec nevim kde začít. Nikdy jsem nic takového neopravoval takže nevím jak vyhledat kde je chyba. Mohl by mě někdo nastínit nějaký postup kde začít a jakým směrem se ubírat. Díky
konosuke

#2 Příspěvek od konosuke »

1.) na sluchátka hraje ?
2.) žádný zdroj nehraje ? (CD, tuner, tape...)
3.) připojené repro v pořádku ?
4.) speaker select A/B není v poloze OFF ?
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
MetalGod

#3 Příspěvek od MetalGod »

Spájdrboji, začni třeba koncákem (IC801). Ale doufám, že na to máš znalosti a vybavení. Pokud totiž ne, začni hledáním servisu, jinak otevíráním popelnice, do který to můžeš rovnou po neodborným zásahu hodit.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
5p1d3rb0y

#4 Příspěvek od 5p1d3rb0y »

1) ano, na sluchátka hraje
2) žádný zdoj nehraje do repra
3) byla by velká náhoda že by odešly oba reproduktory zároveň, ale zítra proměřím výstup (dnes nemám měřák)
4) žádný speaker select jsem nenašel
konosuke

#5 Příspěvek od konosuke »

Těch možných příčin je víc než jmen v telefonním seznamu...přepínače a kontakty, koncák v háji, pojistky, spínací relé repráků (pokud je) atd...
oprava: pokud na sluchátka hraje tak koncový stupeň pracuje, signál se bere nejčastěji z výstupu pro repro přes sériový rezistor. Tedy přívody k reprákům nebo jiné bedýnky zkusit připojit.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
ok1hga

#6 Příspěvek od ok1hga »

a vytáhni z konektoru sluchátka . . . .
Zaky

#7 Příspěvek od Zaky »

Pokud to má konektor pro sluchátka 6,3mm a je v tom redukce na 3,5 mm, tak se samozřejmě musí vytáhnout ta redukce, už je to hodně dlouho, byl jsem tenkrát na základce, ale vypeklo mě to krutě, ta redukce tam byla taková pěkně zapadlá v zahloubení a vůbec jako redukce nevypadala :-)
Michal
5p1d3rb0y

#8 Příspěvek od 5p1d3rb0y »

Tak pánové, je to reproduktorama. Jsou vadné. Ale nechápu jaktože oba současně. Každopádně jsem prostě trouba, že jsem hledal bůhví jakou chybu a ono to nejjednodušší řešení bylo správné. Nicméně díky za pomoc. A ještě k těm reprotduktorům, tam by mohla být jaká chyba?
ok1hga

#9 Příspěvek od ok1hga »

5p1d3rb0y píše:A ještě k těm reprotduktorům, tam by mohla být jaká chyba?

třeba ulámané přívodní šňůry, v místě kde kabel prochází stěnou bedýnky . . .

nebo shořelé repráky . . .
konosuke

#10 Příspěvek od konosuke »

Ty bedýnky jsou jednopásma napojené napřímo bez vyhýbek ? Opravit se dají vložením náhradních repráků stejných rozměrů a podobných elektrických hodnot (impedance, výkon) pokud jsou rozebíratelné a ne zapouzdřené navěky.
5p1d3rb0y

#11 Příspěvek od 5p1d3rb0y »

Ano, jsou to jednopásma. Tak kabely jsou v pořádku, ty jsem teď měřil
konosuke

#12 Příspěvek od konosuke »

Tak asi přerušená cívka repráku, ale že by oba naráz...změř impedanci na svorkách odpojeného repra ohmmetrem, nebude to přesné ale pokud ukáže nekonečnou je situace jasná. Nebo aspoň přilož tužkovou baterii 1.5V na reprák, musí zapraskat a když ne reprák je vadný, cívka převinout se dá ale to vyžaduje zručnost a zkušenosti, někteří to dělají.
5p1d3rb0y

#13 Příspěvek od 5p1d3rb0y »

Ano, na svorkách ukazuje měřák nekonečny odpor. Ok, tak to by bylo asi vše, díky za rady, asi to pořeším tak že si někde seženu repro setejných parametrů a vyměním je
ok1hga

#14 Příspěvek od ok1hga »

5p1d3rb0y píše: asi to pořeším tak že si někde seženu repro setejných parametrů a vyměním je

nejdříve se podívej, jestli nejsou jen "upadlé" přívody na kmitačku . . .
Hydrawerk

#15 Příspěvek od Hydrawerk »

Asi to nestojí za řeč, ale u některých hifi věží bývá samostatný zesilovač pro reproduktory a sluchátka.
EDIT: Schéma této hifivěže jsem si neprohlížel.
Naposledy upravil(a) Hydrawerk dne 24 zář 2013, 18:40, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“