NTC ve spinanem zdroji
Moderátor: Moderátoři
NTC ve spinanem zdroji
Planuji omezit proudove spicky NTC, otazka zni co se stane pokud dojde ke kratkodobemu vypadku proudu. Podle mne termistor nestihne zchladnout a pri opetovnem zapnuti napajeni pujde do kondenzatoru plny proud. Jak se tohle resi u dobrych zdroju? U klasickych PC nijak, ale delam to pro sebe a melo by to mit co nejdelsi zivotnost takze nejaka kacka nehraje roli. Napadlo me spinat to zpozdovacim relatkem, ale nikde jsem nenasel cas za ktery tyto NTC vychladnou. Neni na to nejaka lepsi finta?
Udelal jsem takovou neumelou simulaci v nejakem simulatoru stazenem z netu a vypada to na prvni pohled pouzitelne. Pri zpozdeni 1s a odporu 68R tam jsou proudove spicky vcelku prijatelne za predpokladu ze to budu spinat v nule nejakym SSR. Tedy pokud se da tomu simulatoru verit.
- Přílohy
-
ccc.JPG- (161.94 KiB) Staženo 154 x
Jde ale o to, jaký bude proud přes ten odpor, když ten tvůj zdroj náhodou nebude zatížen, aby stačil přídržný proud triaku/SSR.
Byly levne a funguji spolehlive, jen udaj o pridrznem proudu se asi rozhodli soudruzi utajit. (nebo jsem slepy)
Radeji tam tedy placnu normalni relatko, i nejnepriznivejsim pripade bude spicka cca 2A/kondenzator (kondenzator bude tvoren zapojenim 3x330uF paralelně) coz by nemelo nicemu vadit