Kde sehnat nerez pružinu?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Kde sehnat nerez pružinu?

#1 Příspěvek od Celeron »

Marně sháním tažnou pružinu z 1-1,5 mm nerezovýho drátu venkovní průměr 10-12 mm, délka cca 200mm. V "rezu" jsem našel ale v nerezu, nejlíp chemickým (třeba A4) ani ťuk. V nouzi aspoň drát na namotání.
Východočeskej kraj nikde nic, dál to bude problém, musím ji vidět a odzkoušet tah. :cry:
Díky
Jirka
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Na pružinu musíš používat ocelový drát a ne železný.
jirkati

#3 Příspěvek od jirkati »

Možná by šel na navinití pružiny použít drát pro svařování nerezů metodou MIG/MAG. Tyto dráty jsou dotované Si aby měly tvarovou paměť (aby byly při výstupu z průvlaku rovné). Průměr 1 mm se používá běžně, takže navštívit nějakou spřátelenou firmu (svářeče), kde svařují nerezové materiály a těch 5 - 6 m drátu vyloudit.
jandu

#4 Příspěvek od jandu »

V Autopotrebách kúpiš ocelový drôt na ovládanie plynu plynovým pedálom. Priemer asi 1 mm. Vhodný aj na pružinu.

Pri vinutí pružiny musíš použiť železné jadro asi 0,8xD pružiny. Vinie sa medzi dvomi doskami z tvrdého dreva.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
jirkati

#5 Příspěvek od jirkati »

Nerezové pružiny se používají běžně. Naše firma je kupuje u http://www.hennlich.cz/produkty/pruziny ... oceli.html .
Ocelové jádro je někdy díky svým feromagnetickým vlastnostem nepoužitelné.
pospisjak

#6 Příspěvek od pospisjak »

Čemu vadí feromagnetické vlastnosti jádra při navíjení tažné pružiny?
jirkati

#7 Příspěvek od jirkati »

Péroven je v Čechách velmi mnoho. Třeba http://www.perovna.cz/ v Kunvaldě a desítky dalších.
Pro pospisjak - jeden zahraniční odběratel si výslovně přál nerezové pružiny, protože v blízkosti výrobku je za provozu výrazné magnetické pole a pružiny z magnetovatelných materiálů jim "drnčely". A na výrobku pro potravinářský průmysl byly také kvůli náročné pravidelné dezinfekci požadovány nerezové pružiny.
vrky

#8 Příspěvek od vrky »

JANDU to co popisuješ je struna a tu neohneš. Ta ti pěkně praskne.

CELERONe ty rozměry jsou přesné a musí se dodržet?
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

p32- z železného drátu asi není nic na světě ,
jak ti celerone psal jirkati , kousek ode mne je ten Kunvald . Ale je dobře tam mít známého , za dvě tažné pozinkované pružiny 8/12 délky 200mm jsem dal s poštovným 300,- Jsou tam ve skladu ochotní , dají ti pohrabat v bedně s různými patvary pružin . Problém je zakázková výroba na dva kusy .
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Habesan »

jirkati píše:nerezové pružiny, protože v blízkosti výrobku je za provozu výrazné magnetické pole a pružiny z magnetovatelných materiálů jim "drnčely".
Cože???
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

jirkati je svářečský odborník no a potom např. svářecí poloautomat se st svářecím proudem s nějakým podržperem mohl dělat při sváření slušný rachot .
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

vrky píše:CELERONe ty rozměry jsou přesné a musí se dodržet?

Ne, drát tak +-0.2, průměr +-2mm a délka +50mm. Ani nemusí být koncový oka, stačí jen spirála. Podmínka je nerez, chemicky odolná (je to do slaný vody) nemusí být zcela nemagnetická, v podstatě A4, v nouzi A2.
Jirka
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

p32 píše:Na pružinu musíš používat ocelový drát a ne železný.

Tady se člověk doví věcí.... Kde píšu něco o železe???? Psal jsem nerez.
Jirka
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

BOBOBO píše:p32- z železného drátu asi není nic na světě ,
jak ti celerone psal jirkati , kousek ode mne je ten Kunvald . Ale je dobře tam mít známého , za dvě tažné pozinkované pružiny 8/12 délky 200mm jsem dal s poštovným 300,- Jsou tam ve skladu ochotní , dají ti pohrabat v bedně s různými patvary pružin . Problém je zakázková výroba na dva kusy .

Já vím, jedna zakázková pružina stojí 2000,- a 2000 pružin ze série stojí jako ta jedna zakázková. :x Už jsem tu zkušenost učinil...
Jirka
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

jirkati píše:- jeden zahraniční odběratel si výslovně přál nerezové pružiny, protože v blízkosti výrobku je za provozu výrazné magnetické pole a pružiny z magnetovatelných materiálů jim "drnčely". A na výrobku pro potravinářský průmysl byly také kvůli náročné pravidelné dezinfekci požadovány nerezové pružiny.

Nerezové pružiny, pérovky podložky a jiné pružné věci z nerezu bývají velice často slabě magnetické. A ani odolnost na slanou mořskou vodu nemají takovou jako třeba vyloženě nemagnetický plechy, trubky, šrouby. Nerezatí, ale zčernají. I nerezový ložiska jsou lehce magnetická a časem zešediví.
Kdysi mě to vysvětloval technik v Matezexu HK. Každá nerez je vlastně klasická ocel, ze který se přídavkem různýho množství dalších prvků vytváří nerezová ocel různých fyz a chem vlastností.
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Poradna“