Převodník impedance antény

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Převodník impedance antény

#1 Příspěvek od forbidden »

Potáhnu si z balkónu kabel od antény ke scanneru, protože povede kolem věže, napadlo mě anténu připojit i na ni. Mám dva dotazy, můžu k rozbočení použít takový to BNC Tčko, co se používalo kdysi u ethernetu přes BNCáky? Měl bych udělat nějakej přizpůsobovací člen kvůli impedanci anténního vstupu věže? Nechci si signál zbytečně zeslabovat, tak se ptám, jestli to má cenu. Rádio na věži poslouchám minimálně, tak bych do toho šel, jen v případě, že to půjde bez problémů rozbočit.

Díky za rady.
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Z dotazu soudím, že to táhneš koaxem (asi 75 ohmů). Nemůžeš to jen tak rozbočit, ale musíš použít útlumový rozbočovač, který zachová impedanční poměry.

Mimochodem ethernet nepoužívá BNC, to je TokenRing.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Ethernet BNC pouziva - 10BASE2 alebo 10BASE5. A Token Ring moze pouzivat aj UTP.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Já bych to nejdříve propojil natvrdo a teprve v nevyhovujícím stavu s tím dál něco dělal . Poslední akce u kámoše , origo rozbočovače , koncové krabice a po nutnosti přeladit po změně kmitočtů mu to kostičkovalo , tak zase (už podruhé) všechno origosmetí vyhodil a zadrátoval kabely dohromady a jde mu to . Tím , že to dáš natvrdo nemáš co zničit , tak bych to takhle vyzkoušel .
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Táhnu to koaxem 50 Ω, použiju asi H155. To Tčko je vlastně jako natvrdo, nic v tom myslím není. Jen ty impedance 50 na 75 u věže.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Dej tam odbočovač s útlumem cca 10db, věži to vadit nebude, scanner úbytek téměř nepozná a s dalším převodem impedancí si při příjmu nelam hlavu.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od forbidden »

OK, tak zkusím sehnat ještě rozbočovač. 10 dB jsem myslel, že už poznat bude, to jsem nemusel kupovat H155, ale mohl jsem to táhnout obyčejnou RG58.
Dík.
scorpions-cz

#8 Příspěvek od scorpions-cz »

Ale ZdenekHQ psal ODBOČOVAČ né rozbočovač. Odbočovač má průchozí útlum malý a těch 10dB je odbočovací útlum.Ten dej k tý věži.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od forbidden »

Aha, jasný.
Cust

#10 Příspěvek od Cust »

Pokud věž nemá na vstupu 75 Ω (řekl bych že bude na vysoké impedanci), tak bych použil obyč téčko a bude to čisté.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od forbidden »

Věž má běžnej koaxiální konektor, je u něj napsáno 75 Ω, ale jestli je i uvnitř taková impedance netuším. Asi to Tčko nejdřív zkusím a uvidíme, jak to dopadne. Anebo se časem rozhodnu něco do antény i posílat a bude to rozhodnutý. :)
Cust

#12 Příspěvek od Cust »

tak tam připoj ohmmetr
monterjirka

#13 Příspěvek od monterjirka »

Cust píše:tak tam připoj ohmmetr

Tohle bych raději neradil, aby pak někdo neměl "problém", že to měří "rozpojené" nebo že tam měří "zkrat".
On běžný "Ohmetr" nedokáže měřit odpor (impedanci) při frekvenci v desítkách až stovkách MHz...

Možná by nebylo špatné porozhlédnout se jestli někdo nenabízí "výhybku", která by ze signálu z antény oddělila signál VKV pásma. Stejně se na to někdy dává odlaďovač, aby VKV signály nezpůsobovaly intermodulaci, křížovou modulaci, nezahlcovaly vstup scaneru...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od forbidden »

Tak jsem se na to odbočení nakonec vykašlal, bylo mi líto takovej pěknej kabel přerušovat. Anténa je na balkóně, příjem v rámci jejích možností dobrej. Udělal jsem si tam takovou pěknou zásuvku. :D Stříška je jen na ochranu kabelu třeba před ukopnutím, neprší mi tam.
Přílohy
DSC_0009.jpg
zásuvka na balkóně
(117.32 KiB) Staženo 90 x
buddyns

#15 Příspěvek od buddyns »

Je na tam u vás dobrej příjem mezi paneláky ?
Co máš za anténu, tuto ?
Na střeše by jí možná bylo líp ..
Hoď nějaký fotky
Až chytneš něco zajímavého, dej to tam http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=60108 :)
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“