Zpožděné sepnutí na 230V

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hertzberger

#16 Příspěvek od Hertzberger »

Ruprecht: asi si nerozumíme, nepotřebuju vyrábět běžící světlo, které bude rozsvěcovat, zhasínat atd. Potřebuju jen jednou zpožděně rozsvítit a pak dokud bude napětí na příchozích svorkách, bude prostě svítit. Prostě žádné blikání apod.

Serviceman: p**ovina je tvoje odpověď. Myslím, že takovéto ubohé výkřiky sem nepatří.

Sendyx: to je ono! Nicméně jak to provést na 230V? Vidím to na nějakou "úpravu"tyristorového regulátoru nebo podobně. Zpožděni u nejvzdálenějšího svítidla mi bude stačit okolo max.10-ti sekund - ladit to budu po cca 1,5sekundě, což u 6-ti svítidel, z nichž jedno svítí ihned stačí 7,5 sekundy (5x1,5 sekundy) - 10 sekund je + - rezerva.
M.
Ruprecht

#17 Příspěvek od Ruprecht »

Já rozumím požadované (jednorázové) funkci, jen jsem myslel, že to má samo po určené době i zhasnout.
Nicméně pokud to má být na 230AC, kde se potkají ta napětí z obou stran? Až u zářivky? Tedy výstupy z jedné a druhé strany budou přes relé (galvanicky oddělené)? Pokud budou (momentálně) aktivní a neaktivní větev galvanicky spojené, může prolézat napětí do neaktivní větve - nevím nakolik to může v dané instalaci vadit...
Hertzberger

#18 Příspěvek od Hertzberger »

Každá větev bude mít své relé, nic tedy prolézat nebude. Je pravda, že obě relé budou vystupovat do stejné žárovky, ale dál než na pin prvního relé se napětí z druhého okruhu nedostane a naopak. M.
Ruprecht

#19 Příspěvek od Ruprecht »

...pokud tam nevlezou lidi zároveň z obou stran (nebo třeba pes?)
Ty dvě relé úplně nevyhovují tomu prostorovému požadavku z prvního příspěvku "...zároveň to musí být co nejmenší kvůli místu...", proto jsem se ptal na 12V, kde by to ovládání šlo pořešit jako malé a jednoduché. No třeba to někdo rozsekne i s těma 230V.
Hertzberger

#20 Příspěvek od Hertzberger »

Nikdo z druhé strany to nepustí, to už je ošetřeno v rozvaděči. Relátka jsou i malinká a snad nezaberou moc místa. Teď jen tu elektroniku nějak vymyslet. M.
Hertzberger

#21 Příspěvek od Hertzberger »

Řešení nalezeno, začíná na cca 46-té sekundě: http://www.youtube.com/watch?v=mXZs3UsmQ6Q
Je to jednoduché a přesně co jsem hledal. Ještě je potřeba vložit regulační nastavovací prvek a můžu vyrábět. Jakmile bude cesta osvětlená, pokusím se sem vložit video s funkcí.

Profi řešení je ještě např.: http://www.ges.cz/cz/cs3-4m-GES08101958.html - to už by bylo ale tak trošku mimo bastlírnu.

Všechna řešení nalezl můj švagr, za což mu patří velký dík :drinken: .

M.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“