Relé Schrack
Moderátor: Moderátoři
Relé Schrack
Mám v rozvaděči připravené patice pro tyto relé http://www.schrack.cz/eshop/rele-merici ... a.html?p=3 a zajímalo by mě jestli odporuje předpisům když jednu řadu silových kontaktů použiju jako pomocný kontakty pro ovládání 24V DC cívky a druhou řadu pro spínání 230V AC.
Nebo můžu použít relé s cívkou na 230V AC.Ovládací rozvaděč s tlačítky je na 230V uzpůsoben.Jde mi jen o ty pomocný kontakty jak to vymyslet.
Mám to na ovládání několika světelných obvodů v dílně.Ovládání tlačítky.Ovládací rozvaděč jsem dostal a nechce se mi ho předělávat na spínače typu T6 nebo Harmony.Všechno mám připravený ale nevim jestli to tak můžu použít.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- palmalsport
Jiná je otázka kontaktů, aby byly vhodné pro obě napětí.
Nicméně stejně bych použil vložená pomocná relé s cívkou na 230V a kontakty na 24V , je to tak nějak.... hezčí
P.S. Pokud by se opravdu jednalo o okruh bezpečného napětí, musí být to pomocné relé zkoušeno na izolační odpor mezi cívkou a kontakty při vysokém napětí. A to tuším deklaruje jenom Finder.
- palmalsport
Těch důvodů je hned několik. Například stykače s ovládací cívkou na 24V DC, mají rychlejší přítah, rychlejší odpad, nebručí, dále mají větší mechanickou a elektrickou životnost kontaktů.
Nevýhoda je jejich malá dostupnost u malých prodejců, a cena.
Pokud je rozvaděč ovládán třeba řícím systémem, je těch 24V (nebo podobné napětí) vcelku logických. Jenom se konstruktéři jednotlivých celků musí včas domluvit, jak co hodnoty ovládacího napětí, tak třeba oddělení SELV a podobně
- palmalsport
- palmalsport
- palmalsport
- palmalsport