Ampermetr

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Nic nepočítej , zapoj ten měřák přes R7 a dej mu do serie trimr 6k8 a nastav potřebnou výchylku při známém odběru např. 2A . Nahraď pevným odporem . :D
Kremik

#17 Příspěvek od Kremik »

Jenže Tukánek, jestli jsem to teda dobře pochopil, chce, aby mu měřák ukazoval hodnotu proudu nastavenou potenciometrem, ne aktuální hodnotu proudu ze zdroje odebíranou.
Tandemový poťák by to vyřešil, pokud by ale trval na nějaké větší přesnosti zobrazení, byla by to úprava nejmíň s nějakým operáčkem.
Zajímavé řešení, mít na jednom zdroji dva ampérmetry. Jeden bude nahrazovat stupnici regulátoru, druhý ukazovat aktuální proud.
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Pokud tak , tak sbastlit dvojitý poťák - původně 2x10k a ten zadní mechanicky spřáhnout s watovým dráťákem tak 470Ω . Ten zapojit paralelně k D7 a trimrem dostavit velikost výchylky měřáku . :D
procesor

#19 Příspěvek od procesor »

Ak je elektronika zdroja O.K aj tak s rezistorom R7=3x1,5Ω bude obmedzenie pracovať pri max. hodnote okolo 3,2A.
Nastav na U 12V pripoj žiarovku H4 a uvidíš ako bude svietiť, voltmetrom by si mal namerať 12V. Ale zrejme to bude menej ako 10V.
Tukanekb8

#20 Příspěvek od Tukanekb8 »

Tááák, včera jsem se k tomu kvůli práci nedostal, ale dnes jsem vyzkoušel toto: Připojil jsem žárovku H4(55W), nastavil jsem 12V a měřil :D Napětí kleslo o jeden V a multimetr ukazoval odběr 3,25A. Takhle jsem to měl na stole možná půl hodiny, na tranzistor jsem měl samozřejmě větráček... Je pravda že ty odpory a i tranzistor dost topily, ale vydrželo... Nastavení A jsem měl téměř naplno, při zapnutí se rozsvítila ledka, ale po chvilce zhasla. Pak jsem žárovku připojil na 60W a i když jsem měl omezení naplno, tak ledka nezhasla ani po chvíli, multimetr ukazoval 4A. Takže někdo to tu psal téměř přesně... Každopádně, jde ten zdroj posílit? Paralelně ještě ten samý T, nebo jeden výkonnější? A co s tím proudem? 10A určitě nastavit nejde, to mě trochu mrzí, ale i tak by mi to asi stačilo, místo toho mého zdrojíku co mám teď... Co si o tom myslíte vy???
Přílohy
A2.jpg
(291.82 KiB) Staženo 39 x
A1.jpg
(270.86 KiB) Staženo 52 x
Tukanekb8

#21 Příspěvek od Tukanekb8 »

Jo a ještě podle výše zmiňované rady jsem připojil ten můj Ametr, přes ty odpory a do série R 220Ω. Takže to ukazuje při odběru 3A na stupnici 12A, já vím, ale mě se líbí, když se ta ručička hýbe :D Tím způsobem to jde nastavit opravdu přesně... Jo a pro zajímavost zde je odpověď přímo od autora(asi) zdroje, na kterého jsem se ptal vlastně na to samé, na co vás zde:
Meridlo na nastaveni omezeni proudu neni. Lze but si udelat stupnici na potak podle skutecne namerenych hodnot nebo pred pouzitim zdroj vyskratovat a nastavyt si pozadovany proud.
Hill
Administrátor

#22 Příspěvek od Hill »

Na to jsem se právě chtěl zeptat: co máš proti stupnici na poťáku, když měřidlo můžeš použít k měření aktuálního odběru?
Tukanekb8

#23 Příspěvek od Tukanekb8 »

V podstatě nic, jen jsem detailista :D , chtěl jsem to mít pěkný, ale ve finále by to asi bylo přeplácané... Buď to udělám tak, že si udělám stupnici k potenciometru, nebo to zkusím vymyslet ještě trochu jinak... Když bude zájem, tak sem dám fotky finálního díla... Teď se pustím do stavby toho digitronového multimetru... VŠEM DĚKUJI ZA CENNÉ RADY!!!!
frantajetel11

#24 Příspěvek od frantajetel11 »

Nikde tady nepíšeš JAKÝ na to máš trafo... Abys zbytečně nehonil posilování zdroje a trafo nebylo slabý... :wink:
P.S. O kolik to napětí spadne, když ti tam tečou 4A?
Tukanekb8

#25 Příspěvek od Tukanekb8 »

To jsem si ani nevšiml, tak jsem to byl teď vyzkoušet :) Takže: nastavíno jsem měl 11,91V, při 55W to kleslo na 11,57 (přetížení nesvítí), ale při 60W kleslo na 9,49V (přetížení svítí jak blázen...) Trafo mám 230/24V 315VA na štítku je proud sekundáru 13,1A, je to velký jak kráva, možná by stačilo i o drobet menší. Kondenzátor na vstupu mám 5000uF. Taky ještě musím vyměnit dráty na vstupu i výstupu, na zkoušku jsem to připojil 0,35 :D I když nejsou dlouhý, ale nějaký úbytek tam asi bude...
frantajetel11

#26 Příspěvek od frantajetel11 »

Hmm tak trafo by to mělo stíhat.
A ty kabely aspoň průřez 2,5 :tlucek: (osobně bych tam dal 4)...
Tukanekb8

#27 Příspěvek od Tukanekb8 »

Já vím, říkám, dal jsem je na zkoušku, dám tam 4mm. Kdyby bylo všeho jako kabelů....
Tukanekb8

#28 Příspěvek od Tukanekb8 »

Když to zapojím do zkratu, tak proud je 4A, víc to nepustí...
procesor

#29 Příspěvek od procesor »

No ešte raz to napíšem!
Vymeň odpory R7(3x1,5Ω) za hodnotu 3x0,47Ω rovnako 5W.

Pôjde ti to potom do cca 10A, len pri celej strate tepla na výkonových tranzistoroch to bude poriadne hriať. Bacha na chladenie.
KD503 znesie iba 150W...čiže treba dva a viac, a do emitorov KDečiek sa bude musieť vložiť cca 0,1Ω, aby sa prúd rovnomerne rozdelil.
Tranzistor Q2 (BC337) asi nedá 0,5A, treba tam dať výkonnejší.
Tukanekb8

#30 Příspěvek od Tukanekb8 »

Chtěl bych poděkovat uživateli Procesor za skvělou radu. Dnes jsem si k tomu po delší době sedl a udělal vše dle rady. Vyměnil jsem R7 za 3x0,47, pro jistotu jsem dal 10W :D Proud jde teď skutečně do 10,6A, v tu chvíli mi shořel BC337 :D Tak jsem ho vyměnil za BC639, ten už vydržel... Každopádně tam mám pouze jedno KDčko a to se samozřejmě hodně ohřálo i za těch pár vteřin... Další dvě mám objednané, pak je tam přidám. Ještě jsem dodělal nastavení U hrubě/jemně. Tak a teď by mě zajímalo, jak jste na to přišli??? Vyměň to a to a udělá to to a to? Zajímá mě postup, aspoň se něco naučím. Každopádně moc děkuji za cenné rady, teď už jen ten digitronový voltmetr, ten mám rozdělaný, jen čekám na součástky... Snad se dílo zadaří, pak sem dám fotky.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“