Trochu jsem zeditoval přechozí příspěvek, protože chci něco k minulému dopsat, tak ho dám jako další komplet:
Ty jiskřiče se daly sehnat i na bleších trzích, stály tehdy v Praze 39Kč. Možná nějaký tržnice kde vystavují vietnamci to budou mít.. Byly na jeden nebo dva články. Byla to častá závada, že uletěl takový plst, který byl za jedním z kontaktů AA baterií..
Mívali to na kolbence v Praze - blesi-trhy, ale mam dojem, že už jsem to delší dobu neviděl, ale ani jsem nekoukal, když téměř nikdo už nemá plynový kamna, a býval to levný dárek pro prarodiče za svých mladých let, ono to tak do dalších vánoc vydrželo

! Možná by to měli i v Holešovický tržnici, nebo nějaký prodeje typu HIMPEX a vše za 39Kč.. Atp.. Prostě kde mají tyhle různý technický věci typu china, plastový věci atp..
Dokonce je i na aukru, za 35Kč
http://aukro.cz/elektricky-kuchynsky-za ... 20349.html , je to ta verze na 1AA¨
Jiskřičku to dávalo malou, asi 0,5cm, jestli by šel oblouk víc natáhnout nevím...
Vzpomínám si, že jednou to babce spadlo tím jiskřištěm do oleje, a když se chtěla podívat jestli to fachá, tak to chytlo plamenem. Odnesl to takový středící plastový kroužek, který byl na konci té kovové trubičky, a distancoval středový vodič. Já to tehdy nahradil nějakými bužírkami, a ono to fungovalo. Vzpomínám si, že to pěkně brnělo, když sem se oblouku dotkl