Převodník impedance antény

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od forbidden »

Anténu mám tuto. Přímou viditelnost z balkónu mám jen na jih, jinak je to okolo zastavěný. Nicméně chytám celkem dost. Dnes jednoho radioamatéra na portable z Martinských Holí. Jinak kmitočtů už se taky pár sešlo, pracuju na identifikaci, někdy je těžký z komunikace odvodit o co jde. Ale jak mluvili o mašinkách a výhybkách měl jsem jasno. :lol: Na střechu je to 9 pater, na to kašlu vyřizovat nějaký povolení tahat to po nové fasádě. Už vidím co by to bylo za byrokracii a jak bych to asi tak uchytával po cestě.
buddyns

#17 Příspěvek od buddyns »

Vně budovy by to nešlo ?
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od forbidden »

Asi jo, vedle bytu mám něco jako stupačku pro kabely. Zatím to řešit nebudu, snad časem, jestli mě to nepřestane bavit.
tomasjedno

#19 Příspěvek od tomasjedno »

Cust píše:tak tam připoj ohmmetr
Tak jsem nelenil a připojil ohmmetr k 75Ω koaxiálnímu vstupu svého Technicse. Asi tě to překvapí, ale naměřil jsem ss zkrat (což jsem očekával) :lol:
Cust

#20 Příspěvek od Cust »

Nepřekvapí, ale pokud by tam byl 75 Ω rezistor (ne cívka paralelně k němu), tak by to změřil. Musím si vzpomenout večer změřit můj mikrosystémek od sony.
Hill
Administrátor

#21 Příspěvek od Hill »

Stejnosměrně tam můžeš naměřit cokoli: tlumivka, vstupní laděný obvod nebo hybridní filtr (např.BPWB5, pokud nemá Sony nějaký filtr vlastní kontrukce) ti ukáže hodně malý odpor, spíše zkrat.
Jestli je mezi vstupem a tlumivkou ještě navíc kondík, nenaměříš stejnosměrně vůbec nic.
Impedance vstupu platí pro konkrétní kmitočet nebo pro omezený rozsah kmitočtů. Mimo toto pásmo je údaj o impedanci nezajímavý.
tomasjedno

#22 Příspěvek od tomasjedno »

Cust píše:Nepřekvapí, ale pokud by tam byl 75 Ω rezistor ...
Jaký by byl jeho účel? Požírat zbytečně energii signálu, který se nalovil anténou?
Cust

#23 Příspěvek od Cust »

sakra, omylem jsem si smazal příspěvek o tom že souhlasím a v plné míře podepisuji :-(
Naposledy upravil(a) Cust dne 16 říj 2013, 13:46, celkem upraveno 2 x.
monterjirka

#24 Příspěvek od monterjirka »

tomasjedno píše:
Cust píše:Nepřekvapí, ale pokud by tam byl 75 Ω rezistor ...
Jaký by byl jeho účel? Požírat zbytečně energii signálu, který se nalovil anténou?

Představte si, že i takové řešení se někdy používá.
Pokud je širokopásmový vstup, osazený FETem, může ten vstup mít moc vysokou impedanci a aby "správně" fungovaly rozbočovače, any nevznikalo moc velké stojaté vlnění na kabelu, aby nezakmitával anténní zesilovač,... prostě se tam flákne odpůrek... A on mimo jiné i svede na zem "statiku"...
Tyhle ŠP neladěné vstupy byly u levných autorádií, k tomu integrovaný oscilátor, kde byla relativně výrazná 4. harmonická a při troše štěstí jste místo rozhlasové stanice slyšeli NMT mobily ("601-ky" kolem 465MHz)
tomasjedno

#25 Příspěvek od tomasjedno »

Jj, u nízkocitlivého širokopásmového vstupu určeného primárně k připojení na STA takovému řešení rozumím.
Cust

#26 Příspěvek od Cust »

Na monitoru pro průmyslové kamery mám takový odpor na přepínči. Hi impedance / 75 Ω...
tomasjedno

#27 Příspěvek od tomasjedno »

To je v pořádku, tam se neřeší maximalizace přenosu výkonu z antény do vstupu, ale pouze impedanční přizpůsobení kvůli stojatému vlnění.
Cust

#28 Příspěvek od Cust »

jasně, je mi to jasné, ostatně, jak už jsem psal výše...
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“