Monitor LG W2241ST- problém podsvícení

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Michal22

Monitor LG W2241ST- problém podsvícení

#1 Příspěvek od Michal22 »

Ahoj,
donesl mi bráchanec tenhle monitor (P.C.: W2241S-BFT.AEUAQPN), že mu přestal z ničeho nic jet.
Zjistil jsem následující symptomy- po zapnutí monitor zobrazí logo LG, potom ještě na asi 2 sec. naběhně obraz. Poté monitor ztmavne. Neregauje ani na OSD. Modré LED svítí stále stejně.

S.M. tady: http://www.brelect.fr/ve/W2241S-BFT.pdf

Při měření zdroje zjištěno:
+5V drží stabilně.
+22V je ve stand-by vyšší (cca 26.4V), po zapnutí (dokud běží podsvícení) padne na cca 22.7V, poté co podsvícení přestaně fungovat, vyskočí až na 28V.

Invertor u tohoto modelu obsahuje jen pár součástek, k tomu jedno trafo a tím to hasne (žádné vyschlé elyty- viz schema).

Předpokládám tedy, že vypadne podsvícení, jako by FB nešla dobře.
Kdysi dávno jsem v minulém zaměstnání opravoval monitory, ale pouze CRT, s LCD mám hodně málo zkušeností :( Předpokládám že může být problém v trubicích. Avšak dokud podsvícení jde, je celá plocha podsvícena souměrně.

Dokázal by mě někdo pokopnout?
Díky M.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
cabernet

#2 Příspěvek od cabernet »

Za cca 2 sekundy nemusis zistit nejaku poruchu na trubiciach. Bolo by teda vhodne odskusat jednotlive trubice. Potom pokracovat s opravou od nich smerom ku doske invertora. To trafko atd.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Na sumernost podsvietenia sa spoliehat neda. Zmeraj sekundary trafa, ci maju rovnaky odpor. Dalej vyskusaj invertor pripojenim inych trubic (kvoli tomu mam odlozene rozbite panely s dobrym podsvietenim) alebo aspon kazdu trubicu samostatne.
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

Kluci, díky za podněty, až dojedu domů tak se pokusím něco zjistit. Bohužel doma žádného dárce trubic nemám- narozdíl od klasických CRT monitorů, na které mám ještě hromady součástek. Holt když se 8 roků už věnuji jinému oboru..
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

Tak obě primární vinutí mají odpor v řádu miliohmů, obě sekundární 956Ω (měřeno normálním multimetrem).
Zkusil jsem propájet podezřelé spoje v invertoru, beze změny. Na výstupu k trubicím je na všech čtyřech konektorech stejný rozkmit napětí (dokud invertor běží).
Asi opravdu trubice- jdu zkusit kuchnout panel.
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Trubice vymontovány. Černé konce (viz foto). Jakým způsobem by se daly otestovat?
Přílohy
trub2.jpg
(164.58 KiB) Staženo 142 x
trub1.jpg
(145.91 KiB) Staženo 149 x
cabernet

#7 Příspěvek od cabernet »

Ja mam tester. Dali by sa odskusat aj vylucovacou metodou, pokial mas nejake urcite dobre trubice.
Michal22

#8 Příspěvek od Michal22 »

Bohužel, jak jsem psal výše, mám doma vše jen pro CRT (dnes už spíš do muzea). Ale díval jsem se na Danyka, má tam nějaký tester: http://danyk.cz/ccfl.html
Ten bych si mohl zbastlit, tráfko nějaké možná mám. Ale jak poznám podle tohoto testeru, která trubice je vadná?
p32

#9 Příspěvek od p32 »

To je snad jednoduché, ne ? Každou trubici zapojíš zvlášť, takže vidíš jede-nejede.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Kedze invertor par sekund bezi, staci trubice vyskusat po jednej. Vsetky odpojit, pripojit len jednu, zapnut a pozerat, ci svieti bielou farbou.
Michal22

#11 Příspěvek od Michal22 »

No z toho mám právě strach- když nebude invertor zatížený všemi trubicemi, nemůže se zvýšit výstupní napětí? Aby potom nedošlo k poškození trafa nebo elektroniky. Říkal mi známý, že to jednou takhle udělal a invertor mu shořel. Samozřejmě tam mohl být i jiný problém, to vůbec nevylučuji.
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#12 Příspěvek od PeteBurns »

Tvoj strach je oprávnený, stáva sa to pomerne často :) Určite je lepší nápad zohnať si za pár centov testovací menič na jednu trubicu, ako riskovať zbytočné odpálenie dalších tranzistorov, v horšom prípade riskovať prerazenie trafáčika...
p32

#14 Příspěvek od p32 »

Jsou tam čtyři trubice, tak tam může dát ne tři, ale rovnou všechny čtyři nové.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“