Pračka Ariston AVTF129, po zapnutí chyba F-12

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
JirkaCZ

Pračka Ariston AVTF129, po zapnutí chyba F-12

#1 Příspěvek od JirkaCZ »

Dobrý den, kamarád má pračku viz. popis. Po zapnutí do zásuvky a stisknutí tlačítka on/off pračka několikrát zapípá z buzzeru a následně se na displeji objeví chyba F - 12 a nic nereaguje.

Vyndal jsem řídící desku tip: INDESIT COMPANY EDT0097.6 a ta se zdá být opticky v pořádku.

Měli byste nějaké tipy jak a kde co zkontrolovat nebo mu mám říci aby si koupil novou pračku?

Děkuji :)
kovar

#2 Příspěvek od kovar »

Nejdřív bych zkusil nějakého servisáka a pak bych přemýšlel o nákupu nové pračky.
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
555

#3 Příspěvek od 555 »

jirko zkusil bych stáhnout si někde servisní manuál k ní anebo někdy ty chyby jsou i v obyč. manuálu napsány..(třeba u naši ARDO)
a pak se dá tak nějak zjistit o co se jedná
V životě se člověk učí nejdřív chodit a mluvit. Později se pak učí sedět a držet hubu.
555

#4 Příspěvek od 555 »

V životě se člověk učí nejdřív chodit a mluvit. Později se pak učí sedět a držet hubu.
JirkaCZ

#5 Příspěvek od JirkaCZ »

no díky v podstatě, nic nového nevím, na netu jsem našel, že prý pomohlo vyměnit nějaké kondenzátory, jaké tam však nepíšou, navíc u mě jsou v pořádku, aspoň na pohled

jinak mě se ta chyba indentifikuje jako F - 12 ne 12 F... nevím jestli je to to samé
555

#6 Příspěvek od 555 »

píšeš ,že vyměnit kondenzátory..čili jedině kde jsou kondenzátory je programátor...aspoň podle mě nikde v pračce jinde nejsou....měřil jsi je na ESR?atd..?
já zase na jiné foru jsem četl,že chyba F-12 je mezi programátorem a displejem.... :roll:

PS.ale v programátoru jich nebývá moc :-) čili stoji za to ,aspoň je zkusit vyměnit...ale samozřejmě nemusí to být tím.
ohryzek36

#7 Příspěvek od ohryzek36 »

To "12 F" vzniklo jenom v překladači - jinak je tam F12. Na takovéto překlady se ale víc hodí si to nechat přeložit nejdřív do angličtiny tu pak překládat (jinak se vše překládá 2x přes angličtinu a nastane zmatení jazyků).

Error code:
F12

Fault:
Malfunction of the front panel display ( no mode indicator lights not working screen messages).

Fix:
1. No good seal in contacts display module - serve contacts, check the wiring from the controller section to the display module , if necessary, to eliminate defects in the wires .

2 . Faulty electronic controller - a renovation of the controller board service its contact pads , replacement of blown details, if necessary, changing the entire unit controller washing machine Hotpoint-Ariston ( Hotpoint Ariston ) .

Prostě problém v desce displaye - buď je špatný kontakt, nebo je (nějak) špatná celá deska
procesor

#8 Příspěvek od procesor »

Или так?
Přílohy
F12.JPG
(33.1 KiB) Staženo 238 x
JirkaCZ

#9 Příspěvek od JirkaCZ »

díky za rady, prvně - rusky neumím takže je mi to k ničemu.

K ohryzkovi - takže tedy s toho co píšeš je chyba na desce s displejem kde jsou tlačítka? Měl jsem ji také rozdělanou a je na ní jeden elektrolytický kondík který je v pořádku ale jsou tam nějaké propojky a ty jsou docela zoxidované jakoby tam zateklo trochu pracího přípravku, ale nějak jsem tomu nevěnoval pozornost, mám tedy zkusit to pročistit?

Kolik by asi stála nová ta deska s displejem?

nejvíc mě ale udivuje, že všechny ty konektory jsou takový fórový, jednou - dvakrát vyndat a zandat a pomalu se ošoupe ta vrstva asi z hliníku protože to ani není měď na pcb... zkusím tedy pročistit desku s displayem a zkontrolovat kabely a uvidíme.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Špatná komunikace hlavní deska-deska displaye , kontrolovat kabel-vodivost , vyměnit hlavní desku , vyměnit desku displaye . :D
serviceman

#11 Příspěvek od serviceman »

JirkaCZ píše:všechny ty konektory jsou takový fórový
Stejné v noteboocích, na pět deset cyklů, víc se, celkem logicky, nepředpokládá.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
nirdosh

#12 Příspěvek od nirdosh »

U mě byl problém s programovou deskou, kde byly vadné a nafouknuté 4 kondenzátory :
2 x 220uF/10 V
1 x 470uf/10V
1 x 680uF/10V
Projevovalo se to tak, že se displej zapínal a vypínal, cvakalo v ní relé a po chvíli tam skočila ta F 12
Může to být samozřejmě i něčím jiným, ale pokud je to jenom tímto, tak je to oprava za babku, cca 10 korun bez práce.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“