Olej v sani

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vrky

#16 Příspěvek od vrky »

Značka, typ, objem, délka trasy kterou jezdíš?
Jimmi2

#17 Příspěvek od Jimmi2 »

Bylo by fakt dobré napsat typ auta.

Třeba u již zmíněného Polského Fiata jsem podobný problém nikdy neměl. Oproti tomu Žigulík měl dokonce v pouzdře filtru jakýsi malý bazmek, který měl olej nějak odloučit, ale nikdy to nefungovalo. Pomohla až jakási inovace někdy v osmdesátých letech, spočívající v jiném tvaru ústí odsávací trubice do klikové skříně.
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Já si myslím , sandale , že helios popisuje stav , kdy tlak výfukových plynů plní nepracovní vnitřek motoru přetlakem a ten odcházející do sání bere ssebou olej . Ale i helios je nepřesný , pochopitelně se "pod píst" něco z přetlaku vždy dostane a to se někam musí podět . No a k té bílé konzistenci na víčku . No právě vodní pára vzniklá při hoření paliva se dostane "pod píst" a někde kondenzuje i s kapičkami oleje a vzniká ta bílá "vazelína" . Zvláště u motorů používaných na couračky a přes zimu , kdy právě nedojde k odpaření této vody a ta neopustí motor přes jeho sání .
PixelOrgy

#19 Příspěvek od PixelOrgy »

je to jaguar x-type, 2.5 V6. trasy hlavne kratsi po meste (cca 20km/den), o vikendech delsi, mesicne tak 800-1000km...
motor je modifikace ford duratec

objevil jsem ten olej pri vymene svicek, kvuli pristupu je potreba sundat cast sani.

helios: jo, klapka byla promazana luxusne, to jo :lol:
Sandal

#20 Příspěvek od Sandal »

BOBOBO:Nojo teď koukám že tam píšu nějaký kraviny.Asi tu máme něco ve vodě nebo co :oops:
helios

#21 Příspěvek od helios »

PixelOrgy:
Či za ten tlak v kľukovke môžu piestne krúžky, zistíš zmeraním kompresie vo valcoch. Vyberieš sviečky, postupne zmeriaš každý valec manometrom do 20atm, točíš motor štartérom. U benziňáku by mali byť tlaky 10atm., valce by sa nemali líšiť o viac ako 10%. Zapíšeš si výsledky. Potom do valca striekneš cca 5ml motorového oleja a tlak znova zmeriaš. Ak sa u niektorého valca tlak s olejom líši od tlaku bez oleja, máš vinníka fúkania do kľukovej skrine a žrúta oleja (okrem tých tesnení ventilov).

Kedysi som mal starého žigula za pár šestákov, čo žral olej v množstve 1l/100km. Valce mali kompresiu 2, 6, 7, 8 atm. Odvetrávač som musel vyviesť pod motor, lebo do sania dusil motor nielen na voľnobehu. Bola to polepená kopa šrotu... :)
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
TAKJAN

#22 Příspěvek od TAKJAN »

Trošku oleje v sání se objevuje běžně. Ale je mi divné, že tato značka nemá vyřešenou separaci oleje. Fakt tam nic takového není? Běžná věc cca 20 let u lepších značek..
PixelOrgy

#23 Příspěvek od PixelOrgy »

Helios:

Diky za tip, to vypada jako plan. Co jeste zkusim je odlit trochu oleje aby byla hladina presne mezi ryskama MIN a MAX.

TAKJAN píše:Trošku oleje v sání se objevuje běžně. Ale je mi divné, že tato značka nemá vyřešenou separaci oleje. Fakt tam nic takového není? Běžná věc cca 20 let u lepších značek..

Taky bych rekl ze by tam mela byt, nicmene kdo vi jak moc jeste funkcni...
nasel jsem sice tenhle bulletin , ale moje VIN je mimo uvedenej rozsah - je o neco starsi. Asi bych mohl zjisit, jestli mam namontovanou tu "spatnou" verzi ventilu, nebo ne, pripadne koupit ten po revizi.
BOBOBO

#24 Příspěvek od BOBOBO »

Starý kamarád automechanik mne učil , dávat olej jen na spodní rysku . A pokud jsi šofér , tak to bohatě stačí , protože výrobce motoru garantuje plný chod motoru při hladině na spodní rysce a ty jako šofér kontroluješ vozidlo před jízdou .
p32

#25 Příspěvek od p32 »

Starý kamarád byl asi dost starý, protože pravdu sice měl, ale jen u některých aut. U některých se doporučuje právě na spodní rysku, projet pár km, nechat vychladnout a po té dolít po horní rysku - od toho tam právě je, ale to chce trochu víc času při výměně oleje.
Co vím od svých kamarádů, tak na spodní rysku se dává při rychlo výměně oleje s teplým motorem, kdy ještě dost oleje steče dolů a u aut, kde už hrozí podfouknutí hlavy (jedna výroba fábek tím trpěla kvůli špatnému těsnění pod hlavou).
BOBOBO

#26 Příspěvek od BOBOBO »

Starý kamarád se celý život poctivě coby automechanik a autoelektrikář živí . Spíše jsi nedával pozor ve čtení na škole , dnes se tomu říká pochopení textu , když zde v celém vlákně menajdeš zmínku o výměně oleje , ale jen o doplnění . A tam to platí , nedávat zbytečně nad dolní rysku .
Jimmi2

#27 Příspěvek od Jimmi2 »

U žigulíka mám měříč tlaku oleje a při stavu blízko spodní rysce ten tlak za jízdy docela padal. Já bych radši na spodní rysku olej nedával.
PixelOrgy

#28 Příspěvek od PixelOrgy »

rekl bych ze se chovani s nizkou hladinou oleje bude lisit motor od motoru. zalezi na provedeni vany, cerpadla, vseho, ne?

edit: myslim s hladinou na MIN, coz chapu jako minimalni bezpecna hladina :-)
juan

#29 Příspěvek od juan »

Jak vypadá vzduchový filtr? Drátěnku bych určitě nedával, v zimě na ní může zamrznout kondenz. Když nastartuješ a vytáhneš měrku oleje, fučí z toho hodně? Někdy je to takový menší výfuk.... :D
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“