Já osobně jsem na fotocestu přešel relativně nedávno a k trubičkovému peru s tou červ. lihovou barvou se asi jen tak nevrátím, ikdyž to zas takové trápení nebylo - rýsovat jsem byl zvyklý. DPS si říznu dle potřeby - cca o 7mm na šířce a výšce navíc, očistím - vyleštím (písek na nádobí) a nastříknu sprejem "Positiv 20" - nechám zaschnout (trouba - 20 min./70℃) - je to pěknej smrádek, asi jako v pavilonu plazů
Výroba DPS
Moderátor: Moderátoři
Já osobně jsem na fotocestu přešel relativně nedávno a k trubičkovému peru s tou červ. lihovou barvou se asi jen tak nevrátím, ikdyž to zas takové trápení nebylo - rýsovat jsem byl zvyklý. DPS si říznu dle potřeby - cca o 7mm na šířce a výšce navíc, očistím - vyleštím (písek na nádobí) a nastříknu sprejem "Positiv 20" - nechám zaschnout (trouba - 20 min./70℃) - je to pěknej smrádek, asi jako v pavilonu plazů
Já si před dvěma roky za 1400 koupil konica minolta page pro a nějak jí odešla mechanika a válec po asi 600 stranách, tak měla menší nehodu ve které figurovalo otevřené okno 2 patra a vydláždený dvorek - prostě mi ujely nervy, ale překvapila mě kvalita elektroniky, která byla docela dobrá, jen ta mechanika, tiskárna po dopadu zmenšila svou výšku na cca polovinu
momentálně používám nějakou HP a pouze na tisk předloh, na dokumenty mam starý HP laserjet 5L z roku 95
Předlohu vytiskneme na křídový papír laserovou tiskárnou (nebo asi i kopírkou) a nažehlíme na dokonale čistý a odmaštěný kuprextit s mědí. Na odmažtění jsem použil Domestos. Leptáme v roztoku chloridu železitého.
Poslední dobou využivám služeb fakultní výrobny plošňáků, takže domácí technologii už nijak nezdokonaluju, úrovně Daviduse asi nikdy nedosáhnu. Na druhou stranu při mojí (převzaté) technologii nehrozí požár, výbuch, ani poleptání kůže.
!!Před nažehlením ověřte pravítkem, jestli náhodou nedošlo ke zmenšení vytisknuté předlohy např. kvůli nevhodnému nastavení tiskárny!!
chlorid železitý a kyselina namíchaná z chlorovodíkové a peroxidu jsou daleko nebezpečnější sračky. Výpary mají velmi negativní vliv na zdraví leptají kůži a způsobují intenzivní korozi všeho kolem
Alkalická leptací lázeň správně namíchaná je téměř bez zápachu, trpké chuti a bez výparů způsobujícíh korozi, namíchal jsem ji právě kvůli bezpečnosti
Příprava alkalické leptací lázně je přibližně stejně nebezpečná jako leptání v kyselině. Pokud je však už jednou založená, vydrží téměř věčně - už není potřeba znovu míchat
mimochodem pomalu dokončuji tu vrtačku, tak uvidíme
- Přílohy
-
6796a78d5e.f.jpg- (94.79 KiB) Staženo 214 x
-
P1120117.JPG- (52.53 KiB) Staženo 114 x
- Artaban001
buddyns píše:Stačilo by i totohttp://www.loupak.cz/video/technika-a-p ... i-tiskarna
Připomíná mě to "souřadnicový zapisovač" z Merkura - byl myslím na 8-bity..
- Přílohy
-
P1120310.JPG- (185.41 KiB) Staženo 147 x
-
P1120306.JPG- (135.02 KiB) Staženo 197 x