vinutí s diodama v proudovém chrániči..
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
vinutí s diodama v proudovém chrániči..
Dneska jsem prováděl rozborku vypálenýho proudovýho chrániče. Celkem snadno jsem z něj vypreparoval rozdílový transformátor (válcový jádro navinuté nějakým "trafoplechovým" materiálem). 2X smyčka pro L a N, pak jedno vinutí snad o 30 závitech (odhad),na který byly připojeny pouze 2 antiparalelně připojené diody a další vinutí byla smyčka, která napájela spouštěcí cívku. cívečka byla podporovaná magnetem a pokud se ručně zamáčkl výstupek, kotvička držela sepnuta. proud přivedený do elektromagnetu způsobil odpadnutí. Kotvička se pak zase musela přimáčknout ručně. Na polaritě celkem nezáleželo.
Jaký je vliv toho vinutí s antiparalelníma diodama?
- serviceman
- Artaban001
Pokusil jsem se to zakreslit. Přibližně je nakreslen i princip i toho, co shodí spoušť chrániče.
kotvička cívky je namalovaná ve vypnuté poloze. v zapnuté poloze ji drží magnet. Přicvaknout se musí natažením spouště ručně.
- Přílohy
-
1-Fotografie-0055.jpg- (68.97 KiB) Staženo 152 x
Tady taky, v případě velkého rozdílového proudu by bylo napětí pro spouštěcí cívku příliš vysoké. Proto se od určitého škodlivého proudu začnou otevírat diody v pomocném vinutí a převezmou na sebe sekundární zátěž, kterou by jinak musela požrat vybavovací cívka a možná by jí to nedělalo dobře. Je to něco jako transformovaná zenerka.
Hypotéza má ovšem zásadní slabinu v tom, že jakmile vznikne porucha, obvod se stejně rozpojí. Takže na co ochrana, že?
Nebo je to něco, co má ochránit zařízení právě v okamžiku rozpojení silového obvodu. Možná před překmitem nebo stejnosměrnou magnetizací trafa(?). I když nevím proč.
- monterjirka
- Artaban001
- Artaban001