Ozubená kola soustruhu
Moderátor: Moderátoři
- Přílohy
-
vertikální frézka.jpg- (17.42 KiB) Staženo 114 x
-
horizontalni-frezka-fgh-32-1.jpg- (90.37 KiB) Staženo 57 x
-
sul0-b.jpg- (72.38 KiB) Staženo 65 x
-
fréza horní.jpg- (17 KiB) Staženo 61 x
trubka píše:Jak udělat ozubená kola ze dřeva je tu:
http://woodgears.ca/gear_cutting/template.html
Ale jistě, to už jsem také předtím viděl. Osobně bych měl trpělivost udělat tak max. 3 zuby. Budou dlouhé zimní večery v TV pořady stále nic moc, tak se do toho šikovný zeťák autora vlákna může pustit.
Měla to být 2D portálovka z duralu, krokový motory, trapézový šrouby, podepřený tyče a vřeteno z nějaký fortuny a MACH3. No a po pokecu s pár lidma, co už prošli tímhle vývojovým procesem jsem někde jinde, stojí to 7x víc, váží 10 x víc a bude to umět skoro všecko 4D na kov.
Takže zatím jsem u podstavce z 20mm ocel plechu, portál z 15mm plechu, všude lineární vedení, serva, profi vřeteno , vakuovej stůl a softu pod Linuxem.
Jenže nevím, kam to pak postavím, podlaha v dílně v patře to neunese, a ani bych to tam nedopravil. Jedině studenej odchov v garáži a auto na mrazu....
Jirka
MACH3 je asi nejdostupnější program, k tomu oddělovací desku a drivery z eBay. No nejdráž vycházejí právě ty šrouby a vedení.
A navíc, dát dohromady nějakou vyrajtovanou hajtru, to může stát víc než to co chci časem dělat. Takový přebroušení vedení, to stojí ranec a udělaj to jen málo kde. Navíc potřebuju plochu 700x450 mm minimálně a na to jedině portál.
Pár lidí, kteří Macha měli a myslí to vážně, šli na nějakej Machoj podobnej pod Linux. Pro 2 osy to je zadara, a za každou další se něco málo připlácí. Mám ho na cestě.
Nejdražší na tom je pořádný vřeteno a serva a řízení k nim. Krokáče nechci.
Jirka
Trapézák si dovolím vyrobit na soustruhu a to klidně i dvojchodý, 2 matky z bronzi také. Vše ostatní je věcí nápadu jak to poskládat.
p32 píše: zuby má vyfrézované normální frézkou na děličce (to umí každej blbej frézař).
Já znám jednoho "blbýho frézaře"
Jirka
Ale jsou tyhle šikmý zuby dělaný modulovkou na poháněný děličce vůbec přesný jako na odvalce? Nebude to stejná prasárna jako úhlový zuby dělaný na děličce modulovou frézou pro 90 st, převod? Tam byl preci správnej profil zubu na "kružnici" jen v jednom místě. Pokud byly obě kola skoro stejný, tak to moc nevadilo ale pokud byl převod 1:2 a víc tak zabíral jen malej kousek zubu a při zatížení se to dost rychle vomlelo.
Jirka
- frantajetel11
https://www.youtube.com/embed/WYcqJ5HdxA4
Dneska mi přišlo mailem, tak sem si vzpomenul a přidávám k pobavení.
Předmět: Fwd: Fwd: Ozubená kola nemusí byt kulatá.