Rozprávka o Tesla Finále
Moderátor: Moderátoři
- Dlhovlasy_brat
Rozprávka o Tesla Finále
Finále smutne plakalo: "Prečo nie som FM, ale AM, komu budem užitočné, keď všetci chcú len FM. Prosím, pomôžte niekto dobrému rádiku, budem vám verne slúžiť, veď na AM sa ešte vysiela." Duo mu odpovedalo: "neboj sa, dajú ťa do obchodnej sieti a babka alebo dedko si ťa kúpia, nie všetci majú tranzistorové rádiá, niektorí majú elektrónkové rádiá, čo elektrónky odchádzajú, ba čo viac ani farebné televízory daktorí ľudia nemajú." V tom sa mu Finále poďakovalo a mohlo pekne spať v krabici. Raz zobrali z Tesly várku na kamión a išli na východné Slovensko do jedného elektra. Predávač zobral všetky rádiá a uložil ich na regál. Finále dal tesne do stredu a v tom prišla jedna 43 ročná pani a povedala: "odišlo mi elektrónkové rádio, mace tu daco do šesto korún???" Predávač: "vyberte si pani." Tá pani: " jáááj, toten šumny tranzistor Finále, či co tam piše, nemam okuľare, keľo stojí????"Predávač: " päťsto korún." Tá pani: "berem ho!" Zaplatila pri pokladni a odišla do bytovky. Jak ho zapla, ohúrená povedala: "hej sluchaj tutak Ďoďu, toto rádio hraje tak šumne, že aš." On povedal: "Agneska, no šumne baví, kedz pujdzeme dakdzi, ta sebe ho puščime." A rádio mu slúžilo dovtedy, kým si nekúpil kazeťák Grundig a rádio rucil do bedni, z z ktorej ho vytiahol jeden bastlír, ktorý mu dorobil externý vstup a dal si ho k notebooku a slúžilo mu ďalšie roky krásnej prevádzky. Na anténe bol zvonec a rozprávky je koniec.
Dodělal jsem vnější vstup. Taky jsem vyměnil chrastící potenciometr, ale nějak jsem mu zapoměl zkrátit hřídelku.
- Přílohy
-
Tesla Rondo.jpg- (242 KiB) Staženo 95 x
-
Tesla Rondo 2.jpg- (293.28 KiB) Staženo 111 x
- Artaban001
A244D AM VF, mf a demodulátor
MBA 810 - Kdo by ho neznal ? (byl v plechové kobce)
Napájelo se dvěma plochýma bateriema a nehrálo špatně. Vzhledově taky nevypadalo špatně. A v době jeho prodeje na VKV stejně moc rádií nehrálo (stejně by tam flákly východní normu..)
A takový AVANTI vkv mělo, ale bylo nepoužitelný..
To už raději to ALTO a jemu podobný klony (jeden měl vyndávací budík, který byl použitelný i samostatně)
Hrálo docela hezky.
Posledně jmenované jsem rovněž na FM pečlivě naladil, ale stále mám pocit, že výrobce to mohl dotáhnout k lepším parametrům. Potvrdilo se mi to kdysi, když jsem opravoval stolní rádio Grundig, které mělo schematicky stejnou koncepci vč. osazení obdobnými IO jako ono Avanti. Pominu-li akustické vlastnosti, které byly u stolního provedení samozřejmě daleko lepší, tak jsem zíral co se podařilo Grundigu vydolovat ze stejné koncepce ve vf části.
Naopak právě u nás se začaly poměrně brzy vyrábět radiopřijímače s oběma normami vkv, což v okolních zemích vůbec nebylo pravidlem.
Rovněž Secam nebyl výsadou pouze "východního bloku", ale používal se i v mnoha jiných státech po celé zeměkouli, samozřejmě v různých modifikacích.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Hydrawerk píše:Tesla Finále bylo asi pro blackmetalisty...
http://www.youtube.com/watch?v=onaF93-NpFE
Odporucam pozriet klip aj pre ne-vyznavacov black metalu
proč myslíš ?zdenoeddie píše:Hydrawerk píše:Tesla Finále bylo asi pro blackmetalisty...
http://www.youtube.com/watch?v=onaF93-NpFE
Odporucam pozriet klip aj pre ne-vyznavacov black metalu
https://www.youtube.com/watch?v=g8iqZRPy9pY
- Artaban001
Samozřejmě vyjímky jsou v oblasti výkonnější elektroniky, než TV, nebo stolní radiopřijímač, či "kazetofón"..
Jinak to Domino bylo z posluchačskýho hledisky k světu, ale vzhledově bylo ošklivý už při vybalení z krabice (můj subjektívní názor, někomu se třeba líbilo)