relé pro rozběh pomocného vinutí

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
doktor365

#16 Příspěvek od doktor365 »

Jednou po mně chtěli opravit ledničku jen na chviku do stánku končila sezona.Taky nenaskočil vypínala ho ochrana bral více.Tak jsem ji vyřadil a vydržel tři dny a konec.
lokas

#17 Příspěvek od lokas »

zítra to skusím skreslit a nafotit podle mne to není ani tak ochrana jako spíš nejaký odpojovač rozběhového vinutí. u fungující lednice není nutne aby se rozjela 2x během 10ti minut. tak to konstruktéři neresili.
podle mne problem spocíva v tom ze motor se rozjede s oběma cívkami a bimetal odpojí rozbehové vinutí a motor pojede na hlavní vinuti po chvili bimetal schladne a spustí vinutí rozbehove za chodu motoru a tak porad dokola dokud motor nevypne tlakový spínac na nádobě. pri trose stestí by se 1 z 10 vypnutí mohl trefit do doby kdy je bimetalicky odpojovac rozběhového vinutí studený a sepne podle potreby. ale spolehat na stestí se mi nehodí :).idealni resení neznam ale rada porídit relé se spožděnym rozpojením je nejspis nejednodussí ale nikde nic nemuzu vygooglit jen moduly do rozvaděčů a ty mají trochu odlisnou funkci jak sem tak pochopil.
doktor365

#18 Příspěvek od doktor365 »

Bimetal ti odpojuje přívod fáze na cívku při přetížení,rozběhové relé ti na pár vteřin připojí pomocné vynutí pak odpadne a kompresor už běží (když běží) :D

http://www.rcmodely1.estranky.cz/clanky ... casti.html
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

To mne právě překvapuje . Ten odkaz ukazuje klasiku . Termostatická je jen ochrana , ne startovací relé . Nově se tam dával pozistor specielní do chladniček . Kdyžtak si sežeň to relé ve sběrném dvoře , schema je v odkazu .
doktor365

#20 Příspěvek od doktor365 »

Zapojení u nových chladniček.
Přílohy
lednička1.rar
(103.69 KiB) Staženo 93 x
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#21 Příspěvek od kutilmil »

tu su všetky rady tbytočné. este otázka a po rozbehu sa ti odpína pomocné vinutie?? ta cievka či rozopne? nie bimetal!
Artaban001

#22 Příspěvek od Artaban001 »

Zdarec. Měl jsem kdysi kompresor z lednice na foukání gum. Pokud jsem kompresor natlakoval, že jsem rukou ucpal hadici. Když se hadice natlakovala na takový tlak, že jsem ji sotva udržel ucpanou, vypnul jsem kompresor a zapnul. Kompresor sse neroztočil a vypla ho ochrana.. Až po ujití vzduchu se rozběhl..
Lednice se po vypnutí a znovuzapnutí taky nerozeběhne, dokud se nevyrovnají tlaky..
Kompresor v lednicích se nikdy nerozbíhá do protitlaku. Chladivo se tlačí kondenzátorem (tam se přetlakem a ochlazováním mění na kapalinu) přes kapiláru do výparníku, kde už je podtlak a tak si tam může vesele vřít a tak odebírat teplo. Pokud kompresor vypne, přetlak chladiva z kondenzátoru uteče kapilárou a kompresor se proto rozeběhne odlehčen.
Větší chladící jednotky mají kompresory vybaveny bypassovým ventilem, který při rozběhu propojí vstup z výstupem.. A navíc tam už nebývají kapiláry, ale řízené nastřikovací ventily.
Takže kompresor zkontroluj- zapojení a odběr při běhu..
A rozběh kompresoru:
zapneš přívod, rotor stojí a proto je pracovní cívka přetížená. Zvýšený odběr sepne relé, které připojí rozběhové vinutí. Ono se to nějakým způsobem rozběhne - ty dvě vinutí vytvoří velmi nedokonalé točivé pole, které nevyniká příliš velkou účinností. proto při rozběhu musí být kompresor odlehčen. Po rozběhu se spotřeba sníží a relé odpadem odpojí rozběhové vinutí..
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#23 Příspěvek od kutilmil »

artaban001 mas 100-percentnú pravdu, ale toto všetko som mu už napísal. on písal že má v zapojení odlahcovací ventil. písal aj, že kompresor je ok. takze jedine co zostava je v mieste instalacie prechod nejakej neznámej (kozmickej) nenergie, ktorá bráni rozbehu kompresora!
Artaban001

#24 Příspěvek od Artaban001 »

Ať sem hodí svý fotky kompresoru. Pokud tam má pozistorický rozběh, musí mít nejspíš pozistor nějaký čas na regeneraci - prostě a jednoduše musí vychladnout.
lokas

#25 Příspěvek od lokas »

slibene schema a fotka ovladací krabičky zatím nic moc neni nabity foťák.
na plánku je č.1 ten černý valeček nahoře. který ma 2 kontakty a č.2 ten blbinec dole v podobě knoflíkové baterie s keramickým kroužkem po obvodu
Přílohy
Fotografie00111.jpg
(246.25 KiB) Staženo 55 x
schema.png
zapojení motoru
(18.74 KiB) Staženo 54 x
Artaban001

#26 Příspěvek od Artaban001 »

ten "blbinec" v podobě knoflíkové baterie je určitě na první pohled jakoby vložen mezi dva pružné pérové kontakty. Je to kus speciální keramiky, která má na koncích sběrný postříbřený plochy. Tato hmota se průchodem proudu zahřeje a při určité teplotě se jí hodně zvýší odpor. Je to pozistor. Pokud kompresor běží, udržuje se zbytkovým proudem teplota na výši, kdy - pro naše účely řečeno - nevede. Aby mohl znovu fungovat při rozběhu, musí vychladnout..
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#27 Příspěvek od kutilmil »

To male je ten pozistor. Jedine tam dat svorkovnicu s cievkou. ten pozistor aby zopol musi vychladnut. výrobca udáva 10 min, ale zvlada to aj za 2-3
lokas

#28 Příspěvek od lokas »

jj presne tak se to tváří$. tet jen nahradit ten pozistor nejakým rele. jen jde oto zjistit jakým presne.
doktor365

#29 Příspěvek od doktor365 »

kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#30 Příspěvek od kutilmil »

ak chces hotovy vyrobok použi rele elkoep CRM81J ZN. To je asi najlacnejšie čo sa da z hotových výrobkov. Ale nebol by problem postaviť MKO za pár halierov.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“