Digitronový voltmetr
Moderátor: Moderátoři
Dám ho sem.
EDIT: Nemám s tímto schematem žádné zkušenost.
- Přílohy
-
digitron nixie voltmeter.jpg- (158.35 KiB) Staženo 286 x
- Přílohy
-
Symetricky zdroj.jpg- První dvě diody jsem dal 4007
- (34.12 KiB) Staženo 98 x
- Přílohy
-
Symetricky zdroj.jpg- (13.08 KiB) Staženo 83 x
BOBOBO píše:Na co tolik integráčů .
Vskutku, na co tam cpát ještě 74(ALS)75 v jakýkoliv verzi (4x D klopnej obvod "latch" neboli krátkodobá paměť)? To mají jako změnit multiplexování displeje na statický zobrazení, aby všecky digitrony svítily cca 90% doby a ne oněch přibližně 20-25% každej zvlášť, jako to je u LED displejů? Ty 74ALS04 invertory slouží zcela zjevně k zachycení hrany impulsu z multiplexu a k přepsání konkrétní paměti příslušející k danýmu místu displeje, ale je to skutečně potřeba?
A kutilmile - nelituju tě
Nevím jak se to s digitrony bude chovat, to multiplexování C520 mi dělalo trochu neplechu, když jsem připojoval ?TIL311?, ale to je již dávno a už si to moc nepamatuju. S bežnými LED číslovkami jsem nikdy problém neměl.
- Přílohy
-
C520_digitron.JPG- (74.11 KiB) Staženo 220 x
RE: kdybych to chtel udelat stejne, tak 74(ALS)75 a 74ALS04 muzu nahradit mh7475, mh7404? Jsou stejne? Dekuji
Zkratky LSB, MSB, NSB jsou multiplexní "povolovací" výstupy - na každým je logická 0 po stejnou dobu, po kterou je na BCD výstupu digitální informace o konkrétní číslici. Proto se při použití LED displeje musí ke spínání používat PNP tranzistor v přívodu od kladný napájecí větve a pro digitrony se musí aktivace upravit podle použitýho zapojení. Datasheet je tady: http://www.datasheetarchive.com/dlmain/ ... 046991.pdf podle něj je LSB označení výstupu aktivujícího nejnižší řád (nejvíc napravo na displeji = jednotky), NSB je střední řád (prostřední pozice na displeji = desítky) a MSB je nejvyšší řád (nalevo na displeji = stovky). Sekvence sepnutí je postupně za sebou MSD, LSD a NSD, pak následuje krátká mezera a sekvence se opakuje.
A kutilmile - nelituju tě