Nabíječka akuvrtačky XRDCG24a, vadné trafo

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
adept

#16 Příspěvek od adept »

Zdravím,tak tepelná pojistka na trafu odhalena ,stačilo jen opatrně rozříznout folii,horší by bylo kdyby byla až uvnitř sloupku jak jsem někde četl.Přikládám foto.
Přílohy
Snímek 007.jpg
Tepelná pojistka 250V.2A,130°
(12.2 KiB) Staženo 65 x
mi-ro

#17 Příspěvek od mi-ro »

Ano, takže nyní proměření zkratoměrem a pokud je přerušená tak její výměna za stejnou hodnotu. Dobrá rada, při pájení nech pokud možno co nejdelší vývody a při krátkém-rychlém pájení ještě podrž vývod směrem k pojistce peanem nebo aspoň pinzetou. Ona totiž ráda "zafunguje" i při pájení.
..to bude jen ňákej odpůrek
Artaban001

#18 Příspěvek od Artaban001 »

Zkus sehnat vratnou.. Tyhle svině se rády přerušují i samovolně. Nebo ji propoj natvrdo a dej tam vhodnou pojistku.
adept

#19 Příspěvek od adept »

JJ pojistka je přerušena a při výměně odvést teplotu,po víkendu ji koupím.
GES mají pouze 1ks. A asi ji nechám ve vzduchu v krbičce je dost místa.
serviceman

#20 Příspěvek od serviceman »

Ve vzduchu asi nebude fungovat, když je to tepelná pojistka.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
adept

#21 Příspěvek od adept »

serviceman píše:Ve vzduchu asi nebude fungovat, když je to tepelná pojistka.

No to je pravda,jen mě to tak napadlo pro případnou příští výměnu ale to už asi bude aku KO. Ale s tou vratnou (odpověď výše to taky není špatný nápad) sice dražší. :D
doskok55

#22 Příspěvek od doskok55 »

Už je to nějaký čas co jsem to naposledy dělal, ale pokud si pamatuju tak vratnou tepelnou pojistku na 250V AC v přijatelné velikosti (aby tam vešla jsem nikde nenašel. Samozřejmě jsou (v troubách mikrovlnkách atd.) ale to tam nedostaneš. Jedině, že by jsi zvolil na trochu nižší teplotu a teplovodivě ji připevnil k jádru trafa. To by možná fungovat mohlo. Samo poddimenzované jádro se také zahřívá a teplo z vinutí se do něho taky přenáší i když se zpožděním.

Já jsem původní 115°C - 250V/2A nahradil 125°C 250V/10A (kterou zrovna v nejbližším kšeftě měli) a ta tam ještě vejde. Proud v tomto případě nehraje žádnou roli. I ty 2A jsou v tomto zapojení moc a žádnou roli proudové ochrany nehrají. To už se spíš přepálí ten drátek primáru (je tuším něco kolem 0,1mm).

Nejdříve zkus přemostit nebo odstranit tu vadnou pojistku a zapojit trafo do sítě naprázdno (bez zátěže) alespoň na hodinu lépe ale déle. Pokud se teplota jádra ustálí na nějakých 40-45°C (max.50°C) a nesmrdí to, je to v normě (V Čínské normě) a dá se předpokládat že primár je v pořádku bez mezi-závitových zkratů.

Orientačně 40°C je trochu více jak tělesná teplota a 45°C už při silnějším stisku neudržíš v ruce déle jak minutu. 50°C už pálí, ale plasty krabiček to ještě bez pokroucení většinou snáší.
adept

#23 Příspěvek od adept »

Tak trafo zapnuté na 2hod. bez tepelné pojistky a v krabičce, nejvyšší teplota 43°C. měřeno dig.teploměrem v místě kde byla TP. Další zapnutí po 1hod. s akumulátorem. Ten byl po hodině nabit na 20,4V a teplota trafa nepřesáhla 46°C. Tak to je tedy v pořádku a už zbývá jenom doplnit novou TP. Děkuji všem za ochotu poradit a také se omlouvám administrátorovi za natažené téma.adept.
Přílohy
Snímek 008.jpg
komplet OK.
(17.2 KiB) Staženo 66 x
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“