Záhadné snížení hlasitosti sluchátek WH-205
Moderátor: Moderátoři
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Dnes jsem tedy rozebral jeden špunt. Šlo to lépe než jsem čekal, možná i proto, že jeden plast byl už mírně prasklý. Horší bylo vytáhnout samotný měnič. Byl tam vsazený a přilepený, a ven se mu moc nechtělo. Plast kolem naříkal, kousek se ulomil, ale měnič nakonec ven šel. Celkem je to pěkný kousek, opravdu poctivý elektrodynamický měnič. Žádný plasťák, pěkný kovový koš, jako by to byl model nějakého reproduktoru. Změřil jsem odpor přímo na něm, opět 33 Ohmů jako na konektoru. Propojení tedy OK. Pustil jsem do toho hudbu - a hle - místností se line typický šelest hrajících sluchátek, podstatně silnější než před rozebráním. Prohlédl jsem zvukovod, úplně čistý, jediná překážka zvuku byla ta tenká průsvitná blanka. Sundal jsem ji, vypadala že drží pevně, ale byla jen přilepená a upadla skoro sama. Je přilepená zvenčí, takže k jejímu sundání není třeba špunt vůbec rozebírat. Vložil jsem tedy hrající vložku do otevřeného zvukovodu a zvuk opět podstatně zesílil. Odloupl jsem tedy blanku i z druhého špuntu a sluchátka vyzkoušel. Rachot jako prase! Pustit walkmana naplno, asi by mi to provrtalo uši!
Záhada tedy vyřešena, ty blanky asi nějak ztvrdly, ztuhly, nebo nevím co, ale jednoznačně ony byly tou příčinou. Přitom pružné se zdají být pořád. Je otázka, proč se to stalo zrovna u mě, ale to už asi nezjistíme. Možná k tomu přispělo jejich stáří a dvouměsíční klid. Nebo už byly načaté z dřívějška, a jen to překročilo určitou mez. A nebo na ně svítilo sluníčko, to taky umí svoje. Nějaký čas mi ležely v dílně na stole.
Teď to může vypadat, že odstraněním blanky se jakost sluchátek zlepší, ale pozor! S vlastnostmi té blány je asi počítáno, zřejmě to není jen kryt proti nečistotám, ale i korekce kmitočtové charakteristiky vložky, protože sluchátko teď hraje asi jako výškový reproduktor dvoupásmového repra. Pouze středy a výšky, hloubky jsou utopeny někde hluboko pod tím rachotem. Ani extrémní korekce na eqalizéru nesrovnala pokřivenou charakteristiku.
100Hz: +10dB
1kHz: -10dB
10kHz: -10dB
a hloubky pořád skoro nejsou slyšet.
Ten malý měnič už to asi nemůže dát ani když hraje přímo do ucha, takže tyto sluchátka určitě "nezaduněly" ani když byly nové.
Zajímavá zkušenost.
Děkuju všem, kteří se podíleli na vyřešení této záhady.
Stejně ale musím uznat, že výkon tak malého žďorba mě hodně překvapil.
Jediná výhoda je v tom, že se s tím dá spát
No a životnost té blány je nějak omezená, nebo proč to najednou tak zesláblo?