Termík- úspora energie
Moderátor: Moderátoři
Termík- úspora energie
- serviceman
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
ACDC píše:Zdravím bastlíře, ....
Tvůj nápad jsem měl taky minulou zimu, vyrobyl jsem je právě z PC zdrojů.
Hluk nejni žádný, dal jsem jim 4,5V , takže si jen tak v klidu ventilují a při tom proudění vzduchu je i tak slušné. Termostat nastaven na cca 30°C, aby ventilátory nejely i když se netopí.
Každopádně, je to tak, jak píší ostatní, rychleji vytopíš místnost, ale nijak moc to znát nejni.
Mě se navíc zdálo, že s ventilátorama je v té místnosti větší zima než bez nich.
Takže letos už jsou vypnutý....
- tomasjedno
Pochopitelně. S těmi větráky se vzduch rychleji hýbe, a i když má 22,5ºC, tak na nohy táhne.Mach3D píše:...Mě se navíc zdálo, že s ventilátorama je v té místnosti větší zima než bez nich...
Největších "úspor" s tím dosahují paneláčníci s poměrovými (odpařovacími) indikátory na radiátorech - ty ten větrák oblbne a část odebraného tepla zaplatí sousedi větrákového vykuka.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Ten efekt u tepelného čerpadla bude taky hodně výrazný.
Na druhou stranu to taky bude hodně vířit prach.
- tomasjedno
Tak si tam nalepte alobal, anebo ještě lépe Thermoflex. Nic to nežere, je to zticha, netahají se k tomu dráty a nevíří to prachLukas-Peca píše:Na druhou stranu se snížením teploty radiátoru sníží podíl vysálaného tepla, které pohlcuje stěna za radiátorem a propouští jej ven.
- tomasjedno
Yarda1 píše:Když jsme ještě topili v kamnech, tak kouřové roury byly do červena a u okna to studeně táhlo. Tak jsem dal za kamna ventilátor a bylo to znát - vzduch se míchal, teplota v místnosti se srovnala, navíc se proudícím vzduchem ochlazovaly kouřové trubky a dost tepla co by jinak šlo do komína zůstalo v místnosti.....
Jistě, pokud nejni zdroj tepla pod oknem, nejni dosaženo samovolného proudění vzduchu a proto se takový zlepšovák více než hodí. Když jsem si topil v jedné místnosti v krbových kamnech(ještě v dobách, kdy jsem neměl rodinu, ale žil jsem blaze jako poustevník)tak jsem pokojový ventilátor používal také.
V tomto případě jde o něco jiného...
Každopádně jsem to dnes od rána zase zapnul a světe div se, zdálo se mi, že je to zase dobrý....
Tento "Termík" je jen další "placebo" efekt....
A nebo uplatnitelný jen někde, kde radiátor nebo zdroj tepla nemá samovolné proudění vzduchu.
P.S. Už jsem asi moc starý pětaosmdesátiletý sklerotik a měl bych přestat s nedomyšlenými příspěvky a zalézt do nory.Už ani něco nebastlím,ani neopravuji.Už "twistuji" rukami.Omlouvám se,nechám to mladším.