Kolečko pro servo
Moderátor: Moderátoři
Kolečko pro servo
Přece ti ze serva leze otočný hřídel s tisícihranem. Na hřídel nasadíš kotouč, kříž nebo hvězdičku (podle toho, kolik má příslušné kolo otvorů), to kolo připlácneš na to a zajistíš to šroubky.
Jen při nákupu kola dávej bacha na průměr kružnice, na které jsou otvory, aby ti vyšly proti otvorům v kříži, hvězdičce....atd.
http://www.bel-shop.eu/cz-detail-830-se ... -1-8g.html
Jako kluk jsem pár takovejch potkal v modelu éra u člověka, kterej mně pomáhal v začátcích modelaření - a i když to byly poněkud větší škatulky, tak taky měly takovejhle "tahací" výstup a ne otočnou hřídelku s možností namontování páky/kolečka/kříže jako to umožňuje 99% ostatních serv na trhu. Údajně to byly "pětikilový" serva = dnes by se řeklo s tahovou silou 50N, značku už si bohužel nevybavím...
A kutilmile - nelituju tě
pol123 by měl napsat, k čemu to potřebuje nebo co s tím zamýšlí. Já to pochopil tak, že ta kola se šroubují až na některou z pák serva. A nejsem si jistý jestlí ví, že se otočí jen ten úhle co má v datasheetu a jak se servo vlastně "pohání".
To servo má za něco tahat, tak ten ojniční čep vrazíš tak daleko od středu, jak dlouhý potřebuješ krok na druhém konci táhla.
Takže volbou umístění si nastavíš nejen délku kroku, ale i jeho střed, případně tím můžeš ovlivnit i průběh závislosti polohy táhla na natočení hřídele serva.
Ta spousta dírek ti umožňuje velmi variabilně využívat základní zákony pozemské mechaniky.
Stačí použít tu jedinou správnou.
Hill byl rychlejší.
hafca píše:Ty Variopropy byly opravdu v té době poklad, ještě je mám schovaný.![]()
Jóó, šedivý Variopropy... Jenže neměly servozesilovač a ten byl v 70 letech cekem velká tranzistorová škatule, 2 servozesilovače vedle sebe byly velký jak přijimač, cca 50 x 40 x 20. Vše se to sesazovalo na sebe do patra a byla z toho celkem velká cihla. Krom toho byly žlutý Variopropy a některý z nich byly obojetný, jak dva lineáry, tak otočný kolečko. Ale 5 kg tahu neměly, myslím že to bylo do 3 kg. Kdo by chtěl vidět tyhle tehdejší zázraky, může navštívit RC muzeum v Pardubicích v nový prodejně Pelikán.
Jirka