Univerzálny zdroj Hama
Moderátor: Moderátoři
Univerzálny zdroj Hama
potreboval by som opraviť poškodené zdroje Hama Universal Netzgerät. Je to známy sieťový adaptér strednej veľkosti s káblovým vývodom a dvojpólovou koncovkou, do ktorej sa osadzujú rôzne konektory s možnosťou zmeny polarity. Výstupné napätia sú 3-4,5-6-7,5-9-12V/500 mA.
Odpozeral som zapojenie a rád by som sa opýtal, či je to nakreslené správne.
Predbežne som preskúšal sieťový transformátor, ktorý je v poriadku.
- Přílohy
-
Hama netzgerät.jpg- V schéme sú chyby, pozri nižšie.
- (117.76 KiB) Staženo 247 x
- serviceman
- Přílohy
-
Tranzistor S 9012 H_1.jpg- (144.25 KiB) Staženo 120 x
- serviceman
- serviceman
Na chvíli bych zapomenul na nějaký označení a datašity od trandů a podíval bych se rovnou na datašit stáblu LM317, konkrétně na zapojení zdroje s omezením maximálního proudu - a porovnal bych to zapojení se střívkama dotyčnýho "netzgerätu"...
A kutilmile - nelituju tě
Měl jsem zdrojů od Hamy rozdělaných neurekom (i když teda před delší dobou), nikde jsem nenarazil na tyhle tranzistory. Vždy jen LM317 a přepínání odboček spolu s přepínáním odporů z vývodu Adj do GND.
Ono na tom schematu je několik věcí divných- ten odpor 270Ω bych čekal spíš z Vout na Adj. Ta LEDka asi přes 10k odpor nebude moc svítit, funkce těch tranzistorů je fakt nepochopitelná.
Není to spíš už nějaký zdroj napadený kutilem?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zdroje mám dva, od novoty neboli otvárané, až na prípad, keď som sa po kúpení pozrel, aký tam je IO. Vyhotovenie je nezvykle špatné, ako by to vyrábali v blázinci.
Tranzistory S9012 sú podľa DS pnp, s poradím elektród e, b, c. Napríklad tranzistor S9014 je podľa DS npn, s rovnakým poradím elektród, ale mám tu plošák z nejakého vraku, kde je kolektor označený uprostred. Tiež si myslím, že LM317 na účely takéhoto zdroja musí stačiť sám, navyše ak sa prepínajú napätia na trafe. Pre istotu pripájam aj foto označenia tranzistora-fotilo sa to už dosť zle.
- Přílohy
-
Hama netzgerät_3u.jpg- (96.54 KiB) Staženo 103 x
-
Hama netzgerät_2u.jpg- (95.72 KiB) Staženo 109 x
-
Hama netzgerät_1u.jpg- (107.17 KiB) Staženo 111 x