Univerzálny zdroj Hama

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Xeon_sk

Univerzálny zdroj Hama

#1 Příspěvek od Xeon_sk »

Nazdar,
potreboval by som opraviť poškodené zdroje Hama Universal Netzgerät. Je to známy sieťový adaptér strednej veľkosti s káblovým vývodom a dvojpólovou koncovkou, do ktorej sa osadzujú rôzne konektory s možnosťou zmeny polarity. Výstupné napätia sú 3-4,5-6-7,5-9-12V/500 mA.
Odpozeral som zapojenie a rád by som sa opýtal, či je to nakreslené správne.
Predbežne som preskúšal sieťový transformátor, ktorý je v poriadku.
Přílohy
Hama netzgerät.jpg
V schéme sú chyby, pozri nižšie.
(117.76 KiB) Staženo 247 x
Naposledy upravil(a) Xeon_sk dne 06 lis 2013, 22:23, celkem upraveno 1 x.
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Mě se ty tranzistory nějak nezdají...
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Xeon_sk

#3 Příspěvek od Xeon_sk »

Zapojenie vývodov som prevzal z obrázka.
Přílohy
Tranzistor S 9012 H_1.jpg
(144.25 KiB) Staženo 120 x
serviceman

#4 Příspěvek od serviceman »

Musel jsem si to překreslit. Celkem OK, ale přeci jenom. Nemá být katoda LEDky uzemněná a odpor 10k rovnou na výstup? Takhle by to sice asi také chodilo, ale LEDka by asi nesvítila a odpor 270 ohmů nedává smysl.
Xeon_sk

#5 Příspěvek od Xeon_sk »

Overil som zapojenie LED, je to ako na schéme. Kondenzátor na výstupe mostíka má byť 2200uF/25V. V prípade jedného zdroja bola chybná LEDka, u druhého je prelomený niekde káblik, takže už budú fungovať.
serviceman

#6 Příspěvek od serviceman »

Mě se to stejně nezdá. T1 je stále v saturaci. Není náhodou T2 komplementární? To s tou LEDkou nemá logiku - on je číňan prase!
Xeon_sk

#7 Příspěvek od Xeon_sk »

Tranzistory majú zhodné označenie. Uvažoval som nad tým, či nie je zamenený kolektor za emitor, to by ale nemohli byť pnp. Nie je LED nakreslená s opačnou polaritou?
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Řek bych, že tam chybí ještě jedna věc (krom toho filtračního elytu) - BOČNÍK, kterým by se snímala velikost odebíranýho proudu ze zdroje = v případě překročení nějakýho předem určenýho úbytku napětí se ty trandy mají postarat o omezení výstupního napětí stáblu - aby se chudinka nerozpálil jak Trepifajxl a nevodlítnul do křemíkovýho nebe...

Na chvíli bych zapomenul na nějaký označení a datašity od trandů a podíval bych se rovnou na datašit stáblu LM317, konkrétně na zapojení zdroje s omezením maximálního proudu - a porovnal bych to zapojení se střívkama dotyčnýho "netzgerätu"...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Michal22

#9 Příspěvek od Michal22 »

No, já bych jako dostatečný prostředek proti dohadům doporučil foto zdroje. Pokud možno desky, z obou stran.

Měl jsem zdrojů od Hamy rozdělaných neurekom (i když teda před delší dobou), nikde jsem nenarazil na tyhle tranzistory. Vždy jen LM317 a přepínání odboček spolu s přepínáním odporů z vývodu Adj do GND.
Ono na tom schematu je několik věcí divných- ten odpor 270Ω bych čekal spíš z Vout na Adj. Ta LEDka asi přes 10k odpor nebude moc svítit, funkce těch tranzistorů je fakt nepochopitelná.
Není to spíš už nějaký zdroj napadený kutilem?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Xeon_sk

#10 Příspěvek od Xeon_sk »

Nazdar,
Zdroje mám dva, od novoty neboli otvárané, až na prípad, keď som sa po kúpení pozrel, aký tam je IO. Vyhotovenie je nezvykle špatné, ako by to vyrábali v blázinci.
Tranzistory S9012 sú podľa DS pnp, s poradím elektród e, b, c. Napríklad tranzistor S9014 je podľa DS npn, s rovnakým poradím elektród, ale mám tu plošák z nejakého vraku, kde je kolektor označený uprostred. Tiež si myslím, že LM317 na účely takéhoto zdroja musí stačiť sám, navyše ak sa prepínajú napätia na trafe. Pre istotu pripájam aj foto označenia tranzistora-fotilo sa to už dosť zle.
Přílohy
Hama netzgerät_3u.jpg
(96.54 KiB) Staženo 103 x
Hama netzgerät_2u.jpg
(95.72 KiB) Staženo 109 x
Hama netzgerät_1u.jpg
(107.17 KiB) Staženo 111 x
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jezevec »

To schéma je blbě překreslené a tak jak je namalované nemůže fungovat. Chybí Ti tam odpor z OUT na ADJ. A taky ADJ musí vést přímo na přepínač odporů.
Xeon_sk

#12 Příspěvek od Xeon_sk »

Našiel som to. Schému som upravil. Díky.
Přílohy
Hama netzgerät_u.jpg
(120.46 KiB) Staženo 133 x
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“