Moduly imitující zvuk

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
lantros7

Moduly imitující zvuk

#1 Příspěvek od lantros7 »

Nevím do kterého fóra tohle patří,tak to dávám sem.
Jsem modelář,a rád bych některé modely oživil modulem imitující zvuk například u aut osobních či nákladních,traktorů či zem.strojů startování,volnoběh či přidávání plynu trimrem.
Díky za rady.
weed_smoker

#2 Příspěvek od weed_smoker »

Jestli jsou moduly na motorovej zvuk nevim,jsou gongy,monofonní přehrávače (jinglebells,happybirthday...),imitátory zvířat a možná zbraní.
Zkus pohledat obvody UM66x (obal obvykle TO-92,písmeno znamená zvuk) těch je jak drnu,možná tam něco bude.Pokud ne,zbejvá schrastit starej telefon na pevnou,kuchnout z něj ringer (MA6520/LS1240/SAE800...) a laborovat s odporama a kondíkama.
Taky byly nějaký HOLTEKy v DIL-16,DIL-20 a DIL-40 který uměly zvuků víc,ale ty budou drahý a ne všude je budou mít.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Na imitaci spalovacích motorů se používají klopný obvody/multivibrátory, spojený s generátorem "obálky", aby výslednej zvuk zněl víc motorově. Dnes už to sem nepověsím, akle někde mám imitátor lodního motoru (zapojení) a na zvuk víceotáčkovýho spalováku by se určitě taky něco našlo...
Existujou i specializovaný integrovaný obvody, něco je ze série MCxxxx, něco dělal i třeba HOLTEK (série HTxxxx-yy), je ale problém se zjištěním co konkrétního je v který verzi švába napáleno za zvuky. Přesný datašity s popisem "nádivky" a přesným označením verzí jsem nikdy nikde neviděl - a pochybuju že někdo někdy jo. Většina těch generátorů se dělala a dělá jako přesně definovaný zákaznický obvody, kdy zákoš objedná X tisíc kusů verze s takovým a makovým zvukem, dodá si případně zvuk v nějakým souboru - a výrobce učuní konverzi do vyrobitelný formy, tu "napálí" - a zásilku odešle kam požadováno, nic dalšího se neskladuje ani nedodává, jen je maximálně uloženej někde v archívu firmy ten soubor se zvukem a dokumentace k tý konkrétní objednávce. Na veřejnost se takovej šváb dostane jedině jako součást už smontovanýho kompletu - třeba v podobě nějaký klidně i "bojový" hračky a podobně. Jeho aplikační schéma je stejně nedostupný jako recept na Coca-Colu a pokud se ho někdo rozhodne použít, tak jedině v nějaký trofejní formě, protože nepájenej - nepoužitej je v Evropě prakticky nemožný jako ND sehnat...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Obrázek
jednoduchý klakson

Obrázek
minimalistický generátor zvuku dieselu

Obrázek
generátor zdvihu parního stroje

Obrázek
předchozím generátorem spouštěný generátor syčení lokomotivy

Takto lze nakombinovat mnoho různých zvuků. Když si pak člověk ještě pohraje s nějakým tím RC filtrem přidaným na výstup, i barva zvuku se dá doladit.
Hotové moduly s volitelnými zvuky nabízí Conrad (cenu nekomentuji), hele: zvuky obecně nebo jen pro modelovou železnici.
lantros7

#5 Příspěvek od lantros7 »

Díky za rady.
Jde mi především o zvuky,které sem popsal hned na začátku.
Vím o drahých modulech od conrada,ale chtěl bych k dokonalosti umocnit zvuk,který jde sestavit například autentickým přidáváním otáček motoru třeba trimrem.
Vím že si tu vymýšlím věci,ale chci aby to bylo dokonalé.
Železnici nestavím.
Yarda1

#6 Příspěvek od Yarda1 »

Zkus se zeptat tady: http://www.zajic.cz/
Sice nemá v nabídce moduly pro ozvučení modelové železnice (myslel jsem, že to taky dělá), ale asi by věděl, kdo se tím zabývá (a jestli to lze předělat i na jiné zvuky).
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
MetalGod

#7 Příspěvek od MetalGod »

Stačit by mohlo zesílení zvlnění napájení motorku.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jezevec »

Určitě něco takového jak požaduješ existuje, ale spíš by ses měl poptat na modelářských fórech.
Před pár lety jsem byl na nějaké modelářské výstavě v Praze a tam předváděli tahače, bagry apod. s úplně realistickými zvuky včetně třeba odpouštění vzduchu při brzdění.

Možná by šlo použít autentické zvuky nahrané do audiopaměti ISD1420.
hafca

#9 Příspěvek od hafca »

Něco málo je třeba tady a tady je velká inspirace. Na těch stránkách to bylo kdysi free, jak zapojení tak i soft. Jenže jak šel čas a přišla vylepšení, free už se nekoná. :cry:
Ve free byly použitý 2x Picaxe 08M. První řídil podle polohy kniplu "otáčky" toho druhého který vyráběl správný zvuk. Byly tři programy, benzínový motor, diesel i pára. Šlo i navolit kolika válcový ten motor je a umělo to i startování a chcípnutí.
Malá ukázka je tady 3 válec diesel - 4 válec benzin - 4 válec pára
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
MajklR

#10 Příspěvek od MajklR »

Kdysi jsem koupil u firmy MeTronix Plzeň záznamový modul VRM 20,na který šlo nahrát všechno. Doba záznamu buď 20 sec. nebo 40 sec.
metronix.cz/vrm20_navod.pdf .
hafca

#11 Příspěvek od hafca »

Záznamové maduly mají výhodu v jednoduchosti a relativní věrnosti zvuku. Ale zásadní nevýhodou je, že se prakticky nedají pro modelářské potřeby nijak řídit. A v modelu vypadá blbě, když má stejný zvuk na volnoběh i na plnou rychlost.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
MajklR

#12 Příspěvek od MajklR »

Já jsem potřeboval tehdy nahrát zuřivě štěkajícího psa, kočky se mi producírovaly v noci po dvoře a spínalo se mi osvětlení. Používal jsem to asi měsíc a miciny si našly jinou cestu.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“