Transil

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
bflmpsvz

Transil

#1 Příspěvek od bflmpsvz »

Zdravím,
chci se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s VA charakteristikou transilu, hlavně při malém napětí.
Všude na netu i tady nacházím jednak tvrzení "do určitého napětí je transil nevodivý" a jednak že "má charakteristiku podobnou zenerově diodě".

Já potřebuju chránit vstupy zařízení před přepětím, ale Zenerka má velký zbytkáč (pro moje použití), neboli i při napětí nižším než je její jmenovité už skrz ní tečou miliampéry, což je pro moje použití neakceptovatelné.

Takže chci vědět, když dám na vstup, kde je obvyklé napětí +3,5V proti zemi, transil na řekněme 6V8 na zem, kolik mi bude z toho vstupu užírat, kolik poteče do země? Toleroval bych desítky µA, stovky už asi ne.

Já samozřejmě nějaké transily koupím, je to korunová záležitost, a uvidím. Ale zajímají mě zkušenosti ostatních v tomhle směru.
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Stačí si stáhnout nějaký datasheet. Low leakage current: 0.2 μA at 25 °C

Našel bys to rychleji, než to sem napíšeš!
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Servísemáne jsi sakra rychlý , ale ...
Přílohy
transil.JPG
(76.68 KiB) Staženo 191 x
Olchor

#4 Příspěvek od Olchor »

Přechod B-E malého křemíkového tranzistoru v závěrném směru se chová jako zenerka na cca 7,5V s velmi ostrým kolenem. Při 4V bude proud v řádu nA nebo menší. Kdysi se to používalo na ochranu vstupu FET OZ.
bflmpsvz

#5 Příspěvek od bflmpsvz »

serviceman píše:Stačí si stáhnout nějaký datasheet. Low leakage current: 0.2 μA at 25 °C

Našel bys to rychleji, než to sem napíšeš!

Ale no jó, porád.. :roll:
Jasně že nejdřív hledám. Ale to bych musel vědět, že se ten parametr jmenuje Low leakage current.
Každopádně to vypadá nadějně.
bflmpsvz

#6 Příspěvek od bflmpsvz »

Olchor píše:Přechod B-E malého křemíkového tranzistoru v závěrném směru se chová jako zenerka na cca 7,5V s velmi ostrým kolenem. Při 4V bude proud v řádu nA nebo menší. Kdysi se to používalo na ochranu vstupu FET OZ.

Jo, na to jsem si taky vzpomněl. Mám to na vstupu ICL7106. Ale netuším, jaký proud tím může projít, aby to byl vratný proces. Teď chci ochránit foťák, ze kterého jsem vyvedl tlačítka na kabel, před všemi netušenými hrozbami. Nemůžu dát do série žádný odpor, protože funkce foťáku se (kupodivu) ovládají právě velikostí odporu. (Jako že například připojím 6k8, foťák zoomuje do dáli, připojím 20k, zoomuje zpátky).
Transil bude na tohle zřejmě lepší.
procesor

#7 Příspěvek od procesor »

Asi sa pôjdem zastreliť :D
Odpovědět

Zpět na „Součástky“