antenní tuner pro drátové antény

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MAHO

antenní tuner pro drátové antény

#1 Příspěvek od MAHO »

Vážení přátelé,
nemáte někdo nějaký zdroj, kde bych se mohl naučit, jak navrhnout a spočítat antenní tuner. Na netu je mnoho návrhů ( viz obr. ), ale nenašel jsem žádný postup návrhu.
Přílohy
image001.gif
(2.9 KiB) Staženo 130 x
image002.jpg
(26.35 KiB) Staženo 120 x
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

To kolikrát neví ani autoři, jak to spočítat a jak to bude fungovat, když neznají impedanci antény na daném kmitočtu a ještě mezi match a anténu vrazí koax.

Hledej transformující (transformační) ∏ (pí), popř. T - článek a zbytek je duchařina.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

něco je tady:
ok1gth.nagano.cz/piclanek.pdf

jinak je to obecně tak jak napsal "ZdenekHQ" a v podstatě se k tomu nedá nic dodat . . .

. . . jen v praxi se jako zařízení pro změnu impedance používají
i "L" články pro svoji jednoduchost
http://ok1gth.nagano.cz/tuner.htm

https://www.google.cz/#q=antenna+tuner
jirkati

#4 Příspěvek od jirkati »

Když jsem oživil (přesněji zgenerálkoval) verikál ukázalo se, že jedno z pásem má příliš vysoké SWR. Než jsem našel v čem je chyba tak jsem napřed z pohodlnosti hledal na netu nějaký transmatch. A našel jsem stránku z některé technické university, kde byly velice podrobné výpočty - hlavně pro můj požadavek L systému. Ale prohledal jsem desítky stránek. Bohužel jsem někam vytištěný dokument založil (možná i v záchvatu uklízení ...). Ale hledání výrazu "transmatch" je velice výživné. Bez kvalitního anténního analyzátoru je ale většina snah docela marných, protože je skutečně potřeba vědět, co vlastně chci kompenzovat. A není to jenom impedance antény. Potřebuji znát celou - komplexní - charakteristiku přizpůsobované antény, jinak dramaticky rostou ztráty.
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“